Ciocanitoarea – generalitati, mituri si legende

ciocanitoarea doctorul copacilor

Ciocanitoarea este cunoscuta pentru faptul ca ciocaneste copacii, in scopul de a gasi insecte care traiesc in coaja acestora. Ele excaveaza si cariile din cuiburile lor. Exista peste 180 de specii de ciocanitori, toate din familia Picidae.

Unele specii de ciocanitoare folosesc ciocanitul in copaci pentru a comunica cu alte ciocanitori, dar si ca parte din comportamentul de curtare a femelei. Valoarea estimata a batailor in copac pe zi a fost de 8000 pana la 12000 pe zi.

In timp ce cele mai multe pasari au la picioare 3 gheare ce arata spre inainte si una spre inapoi, ciocanitoarea are 2 si 2, pentru a le ajuta sa stea in echilibru pe copaci in timp ce ciocaneste – aceasta formatiune este numita picior zygodactal.

Ciocanitoarea mananca in principal insecte, dar si fructe, ghinde si nuci.

Ciocanitoarea poate fi vazuta in zonele impadurite din intreaga lume, cu exceptia Australiei.

Ciocanitoarea – reproducere

Masculul si femela lucreaza impreuna sa curete o cavitate intr-un copac, pe care o folosesc ca si cuib pentru aproximativ doua saptamani. Cand un pui de ciocanitoare iese din ou, este orb si nu are pene. Unul dintre parinti aduce de mancare la cuib, in timp ce celalalt ramane cu puii. Puii de ciocanitoare parasesc cuibul cam dupa 25-30 de zile.

Ciocanitoarea – mituri si legende

Ciocanitoarea a fost inițial o femeie cu nasul mare, care a primit un sac cu toate insectele lumii, pentru a-l arunca într-o groapă și a scăpa lumea de ele. Din curiozitate a deschis sacul înainte de vreme, drept pedeapsă a fost transformată în pasăre și de atunci se chinuie să omoare toate insectele, sperând să-i fie iertată greșeala.

Aromânii povestesc că o bătrână bolnavă l-a rugat pe Dumnezeu să-i trimită moartea. Aceasta veni, dar în acest timp bătrâna se răzgândi – nu mai dori să moară – și o trimise la fiul ei. Acesta muri, dar femeia își regretă atât de mult fapta, încât îl rugă pe Dumnezeu s-o preschimbe în pasăre. De atunci ea zboară din pom în pom și își strigă fiul pe nume: ”Ghion!Ghion!”

Ciocanitoarea cunoaște secretul cum poate fi găsită mătrăguna.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *