Cicoarea si Soarele – Descopera beneficiile ceaiului de cicoare!

cicoarea iubita soarelui

Cicoarea – in latina Cichorium intybus – este o planta medicinala perena. Popular se mai numeste cicoară, cicoare de camp, cicoare de vară, cicoare salbatica, cicorie amara, cociță, doruleți dudău, floarea-secerei, încingătoare, mestică, scai voinicesc, scăiușeț de casă, sporiș. Dacii ii spuneau diudău, dudăi, dudău. Este cunoscuta din antichitate si apreciata ca planta medicinala si comestibila.

Frunzele de cicoare se consuma ca atare in salate. Surogatul obtinut din radacina de cicoare se consuma sub forma de cafea. Are actiune favorabila asupra digestiei, este un bun tonic si calmant al durerilor abdominale. Siropul de cicoare, pregatit din sucul de cicoare si miere in parti egale, este depurativ pentru copii si sugari.

Beneficiile ceaiului de cicoare

Cicoarea – Beneficii pentru sanatate

Frunzele si radacina de cicoare sunt folosite in fitoterapia umana si veterinara. Principiile active din planta le ofera urmatoarele proprietati:

  1. tonic general
  2. remineralizant
  3. antianemic
  4. aperitiv
  5. stomahic
  6. diuretic
  7. depurativ
  8. coleretic
  9. colagog
  10. laxativ usor
  11. vermifug
  12. febrifug
  13. sedativ
  14. antiaritmic
  15. hipotensiv
  16. hipoglicemiant.

Se recomanda cicoarea in anorexie, astenii, anemie, insuficienta biliara, colici hepatice, icter, congestii hepatice si splenice, atonie gastrica si digestiva, dermatoze, guta, litiaza renala si vezicala, hidropizie, constipatie, paludism, infectii urinare.

Tratamente cu ceai de cicoare – uz intern

Pentru tratarea bolilor de ficat, febra, dureri reumatice si ca depurativ, se prepara o infuzie de cicoare din 2 g frunze uscate si maruntite la o ceasca de apa clocotita. Se lasa 10-15 minute. Se strecoara si se beau pe zi 1-2 cesti cu ceai caldut.

Pentru combaterea durerilor de stomac, se prepara o infuzie din 2 lingurite flori la o ceasca de apa clocotita. Se lasa 10 minute. Se strecoara si se bea calduta. Se recomanda 1-2 cesti pe zi.

Pentru stimularea functiilor ficatului si rinichilor, se face un decoct de cicoare, din 2 lingurite de radacina si parti aeriene maruntite, la o cana cu apa rece. Se fierbe 5 minute. Se bea caldut, in 3 reprize, inainte de mesele principale.

Pentru combaterea constipatiei se recomanda:

  • infuzie din 1 lingurita radacina uscata si maruntita la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi pentru actiune laxativa.
  • decoct din 1 lingurita pulbere de radacina la o ceasca de apa. Se fierbe. Se beau 1-2 cesti pe zi.

Pentru combaterea durerilor de cap, se consuma macerat din flori de cicoare in vin. Cantitativ se pune o lingura de flori la un pahar de vin. Se lasa la macerat in sticla inchisa timp de 8-10 zile. Se indulceste dupa gust. Se beau 1-2 paharele pentru alinarea durerilor.

Pentru diureza, se recomanda surogatul de cafea.  Pentru a prepara surogat de cafea de cicoare, radacinile se taie in fragmente mici. Se usuca, apoi se prajesc la fel ca boabele de cafea. Se beau 1-2 cafele pe zi.

Cicoarea in uzul extern

Pentru grabirea vindecarii ranilor si taieturilor, se aplica peste zona respectiva frunze crude si se leaga cu pansament.

Cand se recolteaza cicoarea

Partile aeriene se culeg in prima parte a infloritului (iulie-august) pana la lignificarea tulpinilor. Planta de cicoare se taie de la baza. Se curata de impuritati si se usuca la umbra.

Cicoarea planta medicinala

Radacinile de cicoare se recolteaza in septembrie-octombrie. Se spala si se usuca la soare, in poduri sau in incaperi incalzite.

Mituri si legende despre cicoare

cicoarea iubita soarelui

Soarele o privea pe zâna florilor care se afla pe câmp. Se îndrăgosti de ea și trimise luceafărul de dimineață si pe cel de seară să o pețească pentru el. Ea refuză cererea pentru că acesta nu e acasă niciodată, ci se află mereu pe drumurile lui cerești. Ca răzbunare, Soarele o preschimbă într-o plantă pe nume cicoarea, al cărei destin e acela de a privi călătoria lui pe cer. De atunci cicoarea se bucură dimineața, spre seară devine mai palidă, mai tristă, iar la apusul soarelui își strânge petalele.

După alte mituri această floare a fost o tânără al cărui mire a căzut în război. Ea plângea neîncetat și se uita la soare. Fu prefăcută într-o floare albastră, denumită cicoare. În alte povestiri ea a fost preschimbată în floare pentru că nu a vrut să-i dea apă unui bătrân însetat.

O tulpină de cicoare este purtată la brâu de Sânzâiene pentru ca omul să fie ferit de durerile de șale (spate) .


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *