Cerentelul ( Geum urbanum ) – Plantă medicinală

Această simplă şi banală plantă, cum i se mai zice şi plantă urbană, are şi o întrebuinţare medicinală, dar mai mult ea are şi o semnificaţie. După ce am citit articolul lui Alex, despre Cerenţelul – Plantă medicinală, am zărit o poză cu planta şi parcă mi se părea cunoscută dar eram sigur.

Căutând pe net după ea, desigur nu în româneşte, am aflat că planta în vechime era recunoscută sub numele de „planta binecuvântată” şi se credea că are puteri magice. Planta se purta ca amuletă pentru a-l păzi pe individ de demoni, spirite rele şi alte năzdrăvănii.

Cerentelul – planta medicinala

Tot interesant mi s-a părut faptul că această plantă este recunoscută sub foarte multe denumiri. Din cauza originii sale atât de populare şi atât de răspândite, practic de la o regiune la alta, planta are alt nume.

cerentelulSe cunoaşte că proprietăţile terapeutice ale plantei se trag din rădăcină, iar pentru tratamentele naturiste se recomandă utilizarea rădăcinii. Ea poate fi tăiată felii  sau făcută pudră. Studiile oamenilor de ştiinţă au demonstrat că rădăcina de Geum urbanum are potenţial maxim dacă este culeasă în ziua de  25 martie a anului. Pământul de unde este luată trebuie să fie umed, iar rădăcina trebuie uscată cu mare grijă căci există riscul să se piardă proprietăţile terapeutice. Este indicată o uscare treptată, lentă, şi păstrarea ei apoi în forma în care se doreşte a se consuma, pudră sau felii.

Planta poate fi consumată astfel: infuzie, decoct sau tinctură. Cei de la botanical.com o prezintă foarte bine ca şi Avens.

Pentru a afla mai multe informatii despre cerentel, care sunt beneficiile acestuia asupra sanatatii, vezi aici.

Ganduri si impresii pentru "Cerentelul ( Geum urbanum ) – Plantă medicinală":

  1. ramonika ramonika

Care este gandul tau?