Ceara albinelor – între medicament şi cosmetică

Unul dintre produsele pe care apiterapia le pune la dispoziţia omului este ceara de albine. Folosită încă din Antichitate – în Egipt s-au descoperit în scrisuri în care era menţionată ca medicament încă din mileniul II î.e.n. – ceara albinelor a fost utilizată în vindecarea unor boli, încă de pe atunci fiindu-i cunoscute virtuţiile terapeutice. Azi  ceara de albine se foloseşte la prepararea unor unguente şi balsamuri. De asemenea ceara este utilizată şi în cosmetică.

ceara de albineCeara este un produs secretat de glandele ceriere ale albinelor lucrătoare. Iniţial, atunci când este produsă de albine este lichidă, solidificarea realizându-se la contactul cu aerul. Compoziţia chimică este în majoritate formată din compuşi organici, însă ceara mai conţine un principiu cu acţiune antibiotică şi bacteriostatică şi o cantitate foarte mare de vitamina A. Această vitamină are un rol important în regenerarea ţesuturilor mai ales a pielii. Datorită acestor componente, ceara de albine înmoaie pielea, atenuează procesele inflamatorii şi are efect cicatrizant.

In timpul culesului de salcam, culoarea cerii devine alba, la floareaa soarelui galbena, iar la altele, in functie de specie, rosiatica, verzuie sau de alta nuanta specifica. Se presupune ca pe langa actiunea alcoolilor grasi, ceroleinei, vitaminei A si substantelor bacteriostatice, cu insusiri emoliente, cicatrizante si antiinflamatorii, substantele colorante si alte substante – inca nestudiate – preluate de la plante se asociaza acestor proprietati terapeutice, actionand impreuna cu produsii albinei.

Se recunoaşte astăzi necesitatea revenirii la folosirea a ceea ce ne oferă direct natura. Ceara albinelor este unul dintre aceste produse naturale pe care o putem utiliza oricând este nevoie.

Din cele mai vechi timpuri, ceara a fost folosita in tratamentul plagilor infectate si al bolilor de piele, iar in farmacologie se foloseste ca emplastru. In ultima perioada de timp a castigat valoare terapeutica prin asocierea cu alte produse apicole sau farmaceutice, la realizarea unor creme si unguente.

Balsam de buze natural pe baza de ceara

Într-o cratiţă emailată se fierb până la evaporarea apei, 30g de suc de struguri, 25g de unt clarifiat (ghee) şi un grăunte de ceară galbenă. Se trece acest amestec printr-o sită şi se păstrează într-un borcănel pentru a fi utilizat atunci când vântul vă usucă foarte tare buzele.

Cremă hidratantă pentru un ten uscat

Se dizolvă pe baie de aburi 15 g de ceara de albine, apoi se adaugă treptat în ea 60 ml de ulei de migdale şi un castravete curăţat şi dat prin răzătoarea mică. Se acoperă vasul şi se lasă la baia de aburi o oră. Se amestecă din când în când. Amestecul se lasă să se răcească, apoi se agită bine vasul. Crema se întinde pe faţă, gât şi decolteu pentru 30 de minute, la fel ca în cazul unei măşti obişnuite. Apoi restul se îndepărtează cu un tampon cosmetic moale.

Articol etichetat cu:, ,

Ganduri si impresii pentru "Ceara albinelor – între medicament şi cosmetică":

  1. miron miron

Care este gandul tau?