Ceapa – un remediu natural folosit in peste 20 de afectiuni

Ceapa (Allium cepa) este un membru al familiei Alliaceae, fiind astfel intr-o relatie de rudenie cu usturoiul. Ea este adesea numita regina legumelor datorita gustului iute puternic, fiind de altfel si o specie melifera.

Exista mai multe varietati – alba, galbena, rosie si verde ce difera in marime, culoare si gust.

Cu cat este mai mica, cu atat este mai iute. Ea este cea care face ochii sa planga atunci cand este taiata, atunci cand sulful organic este eliberat in aer.

Beneficiile nutritive ale cepei

Exista variatii considerabile in compozitia cepei in functie de soiuri, dar si datorita stadiului de maturitate si a duratei de depozitare.

Ceapa este un puternic antiseptic, fiind bogata in vitaminele A, B si C. Este o sursa puternica de acid folic, calciu, fosfor, magneziu, crom, fier si fibre dietetice.

Ceapa – proprietati si beneficii pentru sanatate

Vechile atestari arata ca a fost folosita in cure pentru a trata multe boli inca din anul 4000 i.Hr. In al doilea razboi mondial, vaporii unei creme de ceapa erau utilizati pentru a reduce durerea si pentru accelerarea vindecarii ranilor soldatilor.

In prezent, este folosita, datorita proprietatilor medicinale, in tratarea multor afectiuni:

  1. Anemie. Continutul ridicat de fier o face benefica in tratamentul anemiei.
  2. Anticoagulant. Doar daca mananci zilnic cate o jumatate de ceapa cruda, poti scadea semnificativ colesterolul si poti preveni atacurile de cord.
  3. Antiinflamator. Agentii antiinflamatori din ceapa sunt utili in reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii, precum artrita si guta.
  4. Antiseptic. Lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E.coli si salmonela, si este eficienta impotriva infectiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
  5. Tensiune arteriala. Daca o consumi cruda, ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural. De asemenea, subtiaza sangele, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimile nesanatoase.
  6. Colesterol. Consuma zilnic cate o jumatate de ceapa cruda si in timp va ajuta semnificativ la corectarea trombozei. Reduce colesterolul LDL si previne atacurile de cord.
  7. Cancer de colon. Fructo-oligozaharidele din ceapa stimuleaza cresterea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea riscului de tumori in curs de dezvoltare la nivelul colonului.
  8. Constipatie si flatulenta. Consumul frecvent ajuta la ameliorarea simptomelor constipatiei cronice si a flatuletei.
  9. Diabet zaharat. Consumul de ceapa ajuta celulele diabeticilor sa raspunda in mod adecvat, sa reduca nivelul de insulina si sa imbunatateasca toleranta la glucoza.
  10. Diuretic. Ajuta in cazul retentiei de lichide, artrita, guta si curata rinichii de pietris.
  11. Afectiuni ale urechilor. Se inmoaie vata in suc de ceapa si este pusa in ureche pentru a opri tiuitul (tinitus). Pentru combaterea durerilor de urechi si a otitelor, se amesteca suc de ceapa cu ulei cald si se picura in ureche.
  12. Caderea parului. Aplicarea sucului de ceapa pe scalp de 2 ori pe saptamana timp de 2 luni va determina regenerarea parului.
  13. Intareste sistemul imunitar. Iuteala cepei creste circulatia sangelui si provoaca transpiratie, de aceea este utila in sezonul rece pentru a indeparta infectiile, reduce febra si pentru a alunga raceala si gripa.
  14. Osteoporoza. Un compus identificat protejeaza oasele impotriva ruperii. Este benefic in special pentru femeile ce prezinta riscul de aparitie a osteoporozei, in special la menopauza.
  15. Afectiuni respiratorii. Se amesteca in cantitati egale suc de ceapa si miere de albine si se consuma 3-4 lingurite din acest amestec zilnic. Ajuta la eliberarea mucusului si previne formarea ulterioara a acestuia. Acesta este cel mai bun leac de prevenire a racelilor. Pentru tratarea bronsitelor cronice, brosectaziei, astmului bronsic, raguselii, tusei rebele, se consuma o infuzie din 4-6 bulbi de ceapa la 1 l de apa clocotita. Se strecoara si cand se raceste se indulceste cu 10 g de miere. Se beau 2 cani pe zi, din care una dimineata. Pentru astmul bronsic se recomanda consumul a 100 – 200ml de suc proaspat zilnic.
  16. Debilitate sexuala. Ceapa este un afrodisiac puternic, desi vine dupa usturoi. In acest caz, soiul alb este cel mai eficient.
  17. Infectii ale tractului urinar. Fa un decoct de ceapa (se fierbe pana lichidul scade la jumatate). Se strecoara, se lasa sa se raceasca si se bea. Proprietatile antibacteriene ajuta prin a calma senzatia de arsura la urinare. In tratarea retentiei de urina, se folosesc cataplasme cu ceapa cruda aplicate pe partea de jos a pantecelui. Pentru tratarea prostatitei, litiazei urice, se foloseste tinctura de ceapa, obtinuta din ceapa zdrobita si aceeasi cantitate de alcool. Se lasa la macerat 10 zile, se filtreaza si se consuma cate o lingurita inainte de pranz si seara inainte de culcare. In prostatite, cura dureaza 10 zile pe luna, 20 de zile se face pauza, apoi se reia. Procedura dureaza 6 luni pe an.
  18. Contra viermilor intestinali si ascitei: suc de ceapa proaspata, o jumatate de paharel la o ceasca de lapte cald indulcit cu miere. Se iau cate 3 lingurite dimineata si seara. Pentru combaterea viermilor intestinali si ca diuretic, foloseste vin de ceapa pregatit din 300 g de ceapa rasa la jumatate de l de vin. Se indulceste cu 100 g de miere si se consuma cate 2 lingurite pe zi.
  19. Litiaza biliara. Pentru tratarea litiazei biliare, se foloseste ulei in care s-a macerat ceapa. Un bulb mare taiat marunt la 4 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care se consuma 2-3 lingurite pe zi.
  20. Dureri de gat si articulare, degeraturi, furuncule – cataplasme cu ceapa coapta.
  21. Afte si ulceratii – se fac tamponari locale cu suc.
  22. Hemoroizi. In tratamentul hemoroizilor, se aplica cataplasme locale cu ceapa coapta.
  23. Dureri de dinti. In tratamentul durerilor de dinti, se foloseste un tampon mic imbibat cu suc ce se introduce in carie.
  24. Negi. In tratamentul negilor, se aplica dimineata si seara suc proaspat.
  25. Pistrui. Pentru combaterea pistruilor, se aplica local suc de ceapa de 4 ori pe zi, timp de 7 zile.

Contra tantarilor, se aseaza langa pat o ceapa taiata in doua.

Ceapa – sfaturi de consum

Atunci cand o cumperi, alege-o pe cea bine conturata si cu coaja uscata. Evit-o pe cea care a inceput sa germineze, are semne de degradare sau coaja este decolorata.

Poate fi pastrata la temperatura camerei, dar e mai indicat sa fie tinuta intr-o zona bine ventilata, departe de lumina puternica, pentru a preveni cresterea radacinilor.

Nu o pune impreuna cu cartofii deoarece va absorbi umezeala si gazul de etilena din cartofi si va incepe sa putrezeasca.

Daca vrei sa nu mai lacrimezi atunci cand tai ceapa, curat-o intr-un jet de apa rece – sunt compusii de sulf care sunt eliberati in aer si irita ochii.

Chiar daca are multe beneficii pentru sanatate, ea este, de asemenea, foarte puternica. Ca in toate cazurile, aminteste-ti tot timpul sa o consumi cu moderatie.

Frunzele uscate care invelesc bulbii poseda proprietati tinctoriale. Acestea sunt folosite pentru a vopsi fibrele naturale in galben, portocaliu, bej si rosu-brun.

Ganduri si impresii pentru "Ceapa – un remediu natural folosit in peste 20 de afectiuni":

  1. Jorjette C adina
  2. Jorjette C miron

Care este gandul tau?