Planta de gălbenele cultivată – Totul despre utilizările ei terapeutice sau cosmetice

flori de galbenele sau calendula officinalis

Gălbenelele, cunoscute științific sub numele de Calendula officinalis sunt plante erbacee anuale din familia Asteraceae, aceeași familie cu margaretele, buruiana ambrozie și crizantemele. Planta de galbenele se mai numeste in popor si calinica, boance, calce, căldărușă, cilimică, coconite, crăițe, fetișcă, filimică, floare galbenă, flori oșenești, gălbenare, hilimică, năcoțele, ochi galbeni, ochișele, ochiul-boului, ogriș-tene, roșioară, ruginele, rujinele, rușulițe, salomie, sălunină, silinii, stâncuță, tătăiși, vâzdoage.

Se consideră că este originară din Germania, dar astăzi este cultivată în multe zone de pe glob datorită proprietăților sale medicinale valoroase. Cele mai bune condiții în care gălbenelele pot prospera sunt soluri însorite, relativ uscate și fertile, înflorind de la începutul primăverii până la îngheț. Crește bine în ghivece, dar și în zonele mai reci, cu temperaturi mai scăzute, într-un sol mediu și nu neapărat foarte bogat. Rezistă bine și dacă nu are prea mult soare. Se consideră că una dintre cele mai bune țări pentru cultivarea plantei de gălbenele este România.

Profilul plantei de gălbenele

Gălbenele - Calendula officinalis

Fiind o plantă anuală, planta de gălbenele ar trebui să fie cultivată în fiecare an. Deoarece planta se înmulțește prin semințe cu ușurință, acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când se plantează, deoarece poate să nu fie necesar să cultivi planta individuală în fiecare an. Reînsămânțarea naturală a plantei de gălbenele o poate face să fie invazivă, din acest motiv ar trebui să fie scoase plantele înainte de a se scutura semințele, pentru a obține populația dorită de gălbenele în grădină.

Gălbenelele se caracterizează prin petale galben-portocalii cu un miros picant, înțepător, iar frunzele plantei au un gust amar. Tulpina crește până la o înălțime de aproximativ 30-60 cm.

Etimologia numelui „calend” înseamnă în latină prima zi a lunii. Numele său latinesc de Calendula provine de la tendința sa unică de a înflori calendaristic, fie în fiecare lună, fie atunci când luna nouă este pe cer.

Planta este în general recunoscută ca o plantă medicinală fără reacții adverse. În 2008 a fost declarată floarea anului de către asociația internațională a plantelor medicinale.

Recoltarea: Când se culeg florile de gălbenele?

Florile de galbenele se recolteaza cu mana prin rupere, pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Se usuca galbenelele in straturi subtiri, la umbra. Dupa uscare se inlatura cele decolorate. Se pastreaza in pungi de hartie.

Istoria utilizărilor empirice ale plantei de gălbenele

Părți folosite: florile și frunzele

Planta de gălbenele a fost cultivată de sute de ani și folosită chiar ca hrană. Frunzele sunt adăugate la salate şi garniturile de flori dau culoare orezului şi mâncărurilor cu peşte. Romanii foloseau gălbenele în amestec cu oțet pentru a-și condimenta salatele și preparatele din carne, iar în timpul războaielor era una din cele mai eficiente plante folosite pentru a vindeca rănile deschise. Petalele florilor sale, sunt părțile din spatele binecunoscutelor proprietăți vindecătoare ale plantei de gălbenele.

Planta de gălbenele a fost folosită ca plantă medicinală eficientă cu peste o mie de ani în urmă și continuă să fie un produs medicinal popular pe piață și în zilele noastre. Printre recomandările sale notabile se numără utilizarea pentru ameliorarea problemelor gastrointestinale, un remediu natural pentru multe probleme ale pielii și un produs adecvat ca tratament naturist pentru bebeluși.

Spre deosebire de alți aditivi pe bază de plante, gălbenelele sunt cunoscute în special pentru că își păstrează culoarea originală atunci când sunt folosite ca aditiv natural pentru producerea de săpun.

Floarea de gălbenele conține flavonoizi oxidanți și proprietățile inerente ale plantei de gălbenele, cum ar fi proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, astringente și antifungice, fapt ce o fac a fi un remediu ideal pentru multe probleme de sănătate care afectează oamenii. Din acest punct de vedere, planul de vindecare cu gălbenele, este un tratament eficient pentru diferite complicații ale pielii, cum ar fi furuncule, arsuri solare, erupții cutanate, iritații ale pielii, chiar și în caz de mușcături de animale sau insecte. Proprietățile sale numeroase și variate fac din din această plantă un remediu eficient pentru calmarea și tratarea pielii scalpului.

Produsele farmaceutice cu gălbenele sunt unele dintre tratamentele medicinale deosebit de sigure, deoarece nu prezintă riscuri pentru sănătatea utilizatorilor. Gălbenelele conțin triterpenoide, carotenoide precum zeaxantina, beta-caroten și luteină, auroxantina și flavoxantina.

În farmacii se găsește în mod obișnuit ca ulei de gălbenele, cremă de gălbenele, ceai de gălbenele sau ca flori de gălbenele uscate. Gălbenele sunt folosite în crearea de unguente pentru piele, loțiuni, tincturi, unturi de corp, uleiuri infuzate și multe altele. Amestecarea florilor de gălbenele cu alte substanțe naturale, cum ar fi uleiul de măsline, le sporește eficacitatea în tratarea multor afecțiuni ale pielii.

Florile de galbenele – Proprietati si utilizari terapeutice

gelbenele calendula officinalis

Florile de galbenele au utilizare terapeutica atat in medicina umana, cat si in cea veterinara. Ele au actiune emenagoga, coleretica, colagoga antispastica, cicatrizanta, antiinflamatoare, bactericida, antitri-comonazica. Au rezultate bune in tratamentul plagilor, ranilor, intepaturilor de insecte, degeraturilor, arsurilor, etc. Au mai fost semnalate proprietati antivirale, antitumorale si estrogene. Actiunea emenagoga (provoacă, favorizează menstruația) se manifesta in special la femeile anemice.

Florile de galbenele sunt folosite intern sub forma de ceai in dischinezii biliare, ulcer gastric si duodenal, enterocolite, hemoroizi, dismenoree (menstruatie cu dureri), afectiuni inflamatorii. Extern, ceaiul de galbenele este folosit in caz de rani, plagi greu vindecabile, hemoroizi, degeraturi, arsuri, eczeme, ulceratii tegumentare, acnee, metroragii (hemoragie uterina in afara perioadelor menstruale), leucoree, Trichomonas vaginalis (tricomonaza).

Florile sunt un bun agent de vindecare. Adăugate la cataplasme şi unguente, au un efect de grăbire a vindecării rănilor şi a leziunilor nervilor. Infuzia de galbenele se administrează pentru problemele intestinale, pentru curăţarea limfei şi a sângelui. Utilă în caz de febră, planta poate fi folosită în stare proaspătă, uscată sau sub formă de tinctură.

Beneficiile gălbenelelor nu sunt limitate. Pot fi folosite pentru tratamentul urechii. Un studiu a arătat că gălbenelele ajută la fel de mult în ameliorarea durerii în caz de infecția urechii, precum o fac unele tratamente care nu sunt din plante. S-a dovedit că picăturile pentru urechi care conțin gălbenele sunt foarte eficiente în tratarea infecțiilor urechii la copii. Conjunctivita cronică poate fi tratată prin spălare cu gălbenele. Acest lucru poate fi atribuit efectelor sale antiinflamatorii și antibacteriene, pentru că ucide bacteriile nesănătoase din membrana din jurul ochiului.

Gălbenelele au un conținut ridicat de carotenoizi, ceea ce le face să repare rapid daunele pielii și să inverseze procesul de îmbătrânire a pielii. Arsurile, tăieturile, opărturile, abraziunile precum și infecțiile se pot vindeca, deoarece îmbunătățește fluxul sanguin către rană și proprietățile sale antiseptice vor preveni infecțiile. Ciuperca piciorului și pecinginea pot fi la fel de bine tratate; acest lucru poate fi atribuit agentului antifungic.

Luată intern poate fi folosită pentru a trata ulcerele duodenale și gastrice și chiar colita. Crema cu conținut de gălbenele în ea, poate fi folosită pentru a trata iritația de la scutec la bebeluși, precum și pentru a trata și ajuta la ameliorarea durerilor de mameloane la mamele care alăptează. Poate oferi, de asemenea, ameliorarea problemelor vezicii biliare. Luat sub formă de ceai poate ajuta femeile aflate la menopauză sau cu menstruații dureroase, precum și ca remediu eficient pentru gastrită.

Ceaiul de gălbenele – Prospect pentru utilizare internă

ceai de galbenele pentru acnee sau arsuri

Pentru a prepara ceai de gălbenele, se adaugă 2 linguriţe de flori la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze pentru 20 de minute – se bea întreaga cană pe tot parcursul zilei, câte o înghiţitură. Pentru tratamentul cu tinctură hidroalcoolică de gălbenele, se iau între 5 şi 20 de picături de 4 ori pe zi.

Pentru tratarea inflamațiilor gastrointestinale, gastritelor hiperacide, ulcerelor gastric și duodenal, colecistitelor, dischineziei biliare hipotone și atone, în creșterea secreției de bila a celulelor hepatice, contra hemoroizilor (antiinflamator hemoroidal, cicatrizant intern) se prepara o infuzie de galbenele din 2 lingurițe de flori uscate peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Ceaiul de gălbenele se strecoară și se bea fracționat înaintea meselor principale, pe stomacul gol.

Pentru tratarea bolilor de stomac, se pregătește un decoct de gălbenele din 1 linguriță de flori și părțile aeriene uscate și mărunțite la 1 l de lapte. Se fierbe până scade la o treime. Se strecoară și se bea fracționat pe timpul unei zile.

Pentru tratarea dismenoreei (tulburărilor menstruale constând din menstre neregulate și dureroase) se prepară:

  • infuzie din 2 lingurițe flori peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă descoperită 20 de minute. Se strecoară ceaiul de gălbenele astfel obținut și se bea în cursul unei zile;
  • tinctura de gălbenele din 20 g flori la 100 ml de alcool. Se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară. Se iau 30 de picături odată în puțină apă, de 3 ori pe zi.

Curățarea organismului de substanțe toxice este foarte importantă pentru sănătatea generală a organismului, luarea regulată a ceaiului de galbenele va proteja și detoxifica vezica biliară, ficatul și alte organe, prevenind afectarea pe termen lung sau insuficiența organelor.

Ceaiul de galbenelele in tratamentele externe

Pentru tratarea leucoreei și tricomoniazei, se face o infuzie din 2-3 linguri de flori de gălbenele la 1 l de apă clocotită. Se lasă acoperită 30 de minute. Se strecoară și se fac spălaturi vaginale cu ceaiul de gălbenele obținut, de mai multe ori pe zi. Este important ca una să se facă seara înainte de culcare.

Pentru tratarea acneei, eczemelor, arsurilor, degerăturilor, rănilor, rănilor purulente, ulcerațiilor, se folosește:

  • ceaiul de gălbenele din 2 linguri de flori peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit 30 de minute, se strecoară și se fac băi locale sau se aplică cataplasme;
  • tinctura de gălbenele din 20 g flori la 100 ml de alcool. Se aplică comprese locale cu 10 ml tinctură diluată cu apă distilată sau apă fiartă și răcită. Tinctura de gălbenele are acțiune antiseptică, stimulează circulația periferică și refacerea țesuturilor.

Pentru tratarea arsurilor, abceselor, fistulelor, bolilor tegumentare, eczemelor, crăpăturilor pielii, cojilor de pe pielea capului, se prepară o alifie din 50 g flori, 150 g parti aeriene ale plantei (frunze, tulpina) peste care se toarnă 150 ml alcool de 90 de grade și 5 ml amoniac 10%. Se lasă acoperit 24 de ore, apoi se storc bine plantele și se presează.

Peste extracția alcoolică obținută și plantele zdrobite, se adaugă 1 l de ulei de floarea soarelui fiert cu ceară de albine. Se ține pe foc mic la 50-60 de grade timp de câteva ore Se strecoară printr-o sită. Plantele se storc bine și se aruncă. Se pune în borcane de capacități potrivite și se închid bine. La nevoie se ung părțile afectate.

Pentru a afla cum să prepari acasă uleiul, tinctura și crema de gălbenele, citește articolul: Crema de gălbenele cu ceară de albine!

Florile de gălbenele în cosmetica naturistă

Se știe de mult timp că florile de galbenele le ajută pe femei atunci când vine vorba de frumusețe. Ceaiul de gălbenele este renumit pentru efectele benefice asupra pielii, fiind astfel folosit în diverse tratamente.

Pentru tratarea tenurilor uscate, ceaiul de galbenele preparat din 4 linguri de flori la o cană cu apă clocotită face minuni. Se lasă 20-25 de minute la infuzat, după care se strecoară și se aplică loționări sau comprese.

Pentru cosmetica și igiena oculară, pentru tratarea pleoapelor ridate, se recomandă tinctura de gălbenele preparată din 20g flori la 100 ml de alcool. Se lasă la macerat 8-10 zile, apoi se strecoară. Cu 10 ml de tinctură diluată în 100 ml de apă distilată sau apă fiartă și răcită, se aplică comprese locale.

Aromoterapia cu uleiul esenţial de gălbenele este benefică pentru pielea sensibilă, pentru pielea uscată, pentru arsuri, iritaţii ale pielii, inflamaţii, cicatrici şi răni. Uleiul esenţial de gălbenele este antiseptic, antifungic, antiinflamator, antibacterial. Deseori uleiul esenţial din flori de gălbenele este folosit că bază pentru loţiuni, creme, produse cosmetice şi unguente pe bază de ierburi.

Mă numesc Dorina Avram și sunt cultivatoare de gălbenele. 
Am o cultură minunată care îmi încântă sufletul și privirea.
Vreau să vă întreb dacă sunteți interesați de producția mea de anul acesta.
Menționez că nu am folosit pesticide sau îngrășăminte chimice.
Florile sunt atent culese, fără corpuri străine, și uscate în cele mai bune condiții.

Plantație cu flori de galbenele pentru ceai
Plantație de gălbenele

Dacă sunteți interesați vă rog să mă contactați la nr. de tel.:

0745589274

Mituri și utilizări magice ale florilor de gălbenele

În utilizările magice este cunoscută ca şi “mireasa verii”, planta de gălbenele întruchipează focul soarelui şi virtutea susţinătoare a vieţii. În cazul în care aveţi probleme cu instanţa, se poartă cu sine pentru a primi un verdict favorabil. Se pune în saltea pentru a avea vise profetice. Planta se culege atunci când e soarela, la amiază.

Adăugate la apa de baie, florile ajută la câştigarea respectului şi admiraţiei din partea celorlalţi. Ghirlandele din flori de galbenele înşirate pe la uşi opresc răul să intre în casă. Se utilizează pentru vrăji de căsătorie, dragoste, ritualul de divinaţie, pentru protecţie şi puteri psihice.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Planta de gălbenele cultivată – Totul despre utilizările ei terapeutice sau cosmetice”

  1. recomandat pentru multe probleme de sanatate

  2. Avatar Andrei
    Andrei

    Cred ca infuzia de galbenele mai bine se lasa acoperita 20 de minute! Daca o lasi descoperita, se evapora majoritatea uleiului volatil si o data cu asta foarte multe substante constituente. Cui ii pasa cum face ceaiul de galbenele dar si de alte plante medicinale, ii recomand sa nu iroseasca uleiul volatil din planta si sa lase infuzia doar 10 min, acoperit vasul in care se prepara.

    Ceaiul sa se faca spre consum in cantitati mici, cat se bea o data, pentru a oferi organismului mereu substante fresh, proaspat scoase din planta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *