Sirop de patlagina si ceai – Proprietati, beneficii, reteta

Patlagina – in latina Plantago media, lanceolata, major – este o planta medicinala erbacee, perena, spontana si cultivata, comuna in toata tara. In popor i se mai spune si coada soricelului de caruta, iarba-taieturii, limba-oii, limba sarpelui, limbariță, minciună, protagina. Dacii o numeau spiox-spioac si o foloseau pentru combaterea tusei, a răcelilor, a bolilor de piept, a tuberculozei si durerilor de stomac, iar extern contra ranilor si taieturilor pe care se aplicau frunze proaspete pentru a opri sangerarea si a grabi vindecarea. Se mai folosea si contra furunculelor. In prezent, frunzele sunt folosite intern sub forma de ceai sau sirop de patlagina pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Frunzele de patlagina ingusta contin aucubozida, cu rol cicatrizant si antibacterian. Maximum de aucubina se acumuleaza in timpul infloririi. De asemenea, contin pectine, vitaminele A, C si K (prin uscare vitamina C dispare), mici cantitati de amidon, mucilagii, saruri minerale cu K, Ca, P,Mg, Na, Fe, Mn, Zn, B, Cu, Mo, Al.

Recoltare patlagina

Frunzele de patlagina ingusta sau frunzele cu scapul florilor se recolteaza inainte de inflorire si in timpul infloririi (in perioada infloritului au un continut maxim de aucubina), din mai pana in octombrie. Recoltarea se face numai pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua. Se usuca la umbra in strat subtire, in camere bine aerisite.patlagina ingusta Plantago lanceolata

Patlagina ingusta – Beneficii pentru sanatate

patlagina

Datorită acţiunii emoliente şi cicatrizante, pătlagina este utilizată atât în vindecarea rănilor cât şi pentru tratarea bolilor de stomac.

Frunzele plantei au utilizari in medicina umana si veterinara. Se administreaza intern in tratarea dizenteriilor, enteritelor diareice, nefritelor cronice si in diverse hemoragii. Planta are o buna actiune antiinflamatoare. Ca diuretic, contribuie la cresterea volumului urinei, eliminarii clorurilor, acidului uric si al ureei. In medicina populara este folosita adesea ca antiulceros gastric, ca diuretic in afectiunile renale, pentru tratarea furunculelor si afectiunilor ochilor. Proprietatile antiinflamatorii asigura un efect satisfacator in tratarea intepaturilor de insecte.

Frunzele de patlagina intra in compozitia ceaiului bronsic. Ele sunt folosite pentru tratarea emfizemului pulmonar, silicozei, bronsitei, laringitei, traheitei, tusei convulsive si spastice. Uleiul gras extras din semintele de patlagina ingusta a dovedit o buna actiune antiinflamatoare si radioprotectoare fata de radiatiile ultraviolete.

Pentru tratarea aterosclerozei, in hemoragii, hipertensiune arteriala, diaree, gastrite hiperacide, ulcer gastric, tuse de diverse etiologii, bronsita, astm bronsic, se prepara o infuzie din 1-2 lingurite frunze uscate bine si maruntite sau pulbere de frunze de patlagina, peste care se toarna o cana (200 ml) de apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Cum se prepara sirop de patlagina – reteta

reteta Sirop de patlagina mod de prepararePentru tratarea tusei la copii, se recomanda sirop de patlagina, pregatit din frunze proaspat culese. Acestea se maruntesc si se storc bine. Sucul obtinut se amesteca cu un volum egal de miere de albine. Sucul integral se obtine prin introducerea frunzelor de patlagina la congelator. Dupa ce au inghetat, se scot si se zdrobesc bine, apoi se filtreaza sucul. Se amesteca cu miere in parti egale. In ambele cazuri, sucul amestecat cu miere se lasa la macerat cel putin 30 de zile.

Acest sirop de patlagina poate fi preparat si asemenea siropului din muguri de brad. Se culeg frunzele de patlagina si se spala bine. Intr-un borcan de sticla se aseaza un strat de frunze de patlagina (intregi sau tocate), un strat de zahar brun sau miere, un strat de frunze, un strat de zahar si tot asa. Se pune capacul si se lasa 3-4 zile in soare pana se topeste zaharul, apoi se ingroapa intr-un sac legat la gura sau se depoziteaza in pivnita, la intuneric, timp de minim 40 de zile. Dupa acest timp se strecoara si se consuma cate o lingurita de sirop de patlagina pe zi.

Siropul de patlagina cu miere este recomandat pentru detoxifierea organismului si curatarea sangelui, pentru tuse si dureri in gat, astm, laringita, faringita, bronsita si in celelalte afectiuni in care este recomandata aceasta planta.

Atentie! Exista 3 tipuri de patlagina: patlagina (plantago media), patlagina ingusta (plantago lanceolata) si patlagina mare (plantago major). In principiu, principiile active ale acestor 3 tipuri au aceleasi actiuni. Cu toate acestea, pentru prepararea siropului, se recomanda patlagina cu frunze inguste.

Cum trebuie preparat ceai de patlagina pentru uz extern

Pentru tratarea afectiunilor vasculare, stomatitelor, laringitelor, traheitelor, ranilor purulente, ulceratiilor, se foloseste un ceai de patlagina din 30 g frunze uscate si maruntite peste care se toarna 1 l de apa clocotita. Se lasa acoperita infuzia timp de 25-30 de minute, se strecoara si se fac bai locale in zona afectata.

Pentru tratarea afectiunilor pielii, iritatiilor, se prepara:

  • decoct de patlagina din 100g de frunze uscate si maruntite la 3 l de apa. Se fierbe 10-15 minute. Se lasa acoperit 30 de minute, apoi se strecoara si se toarna in apa de baie din cada care trebuie sa aiba 37 de grade, nu mai mult. Se sta in baie 15-20 de minute
  • unguent de patlagina preparat din 15 g suc proaspat de patlagina, 5g lanolina, 10 g vaselina sau untura. Se amesteca bine ingredientele pe baie de aburi pana se omogenizeaza. Se pune in recipient si dupa ce se stabilizeaza, se ung zonele afectate cu crema de patlagina.

Pentru vindecarea ranilor, combaterea intepaturilor de viespi, albine, tantari, se aplica frunze proaspete de patlagina pe zona afectata.

Pentru tratarea conjunctivitei, blefaritei, se prepara:

  • infuzie din 2 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clcotita. Se lasa acoperita 15 – 20 de minute. Se strecoara ceaiul de patlagina si se fac spalaturi locale folosind un pansament steril.
  • infuzie din 1 lingura amestec 10 g pulbere de frunze de patlagina ingusta, 5 g flori de sulfina, 5 g flori de fierea-pamantului, peste care se toarna o cana (200 ml) de apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute, se strecoara si se fac spalaturi locale folosind un tampon de vata.

Sursa: Universul Plantelor – dr Constantin Parvu

Etichete:

Ganduri si impresii pentru "Sirop de patlagina si ceai – Proprietati, beneficii, reteta":

  1. Jorjette C cristescuneamt

Care este gandul tau?