Ceai de turita mare pentru guta ~ Beneficii, proprietati si tratamente

Turița mare (Agrimonia eupatoria in latina)  este o planta medicinala erbacee, perena, intalnita in toate regiunile tarii, preferand locurile umede si semiumbrite din luminisuri si margini de padure, tufarisuri, pajisti, livezi, margini de drumuri, de la campie pana in zona montana la cca. 1000 m altitudine. Pentru uzul intern se consuma sub forma de ceai de turita mare. Pe la noi i se mai spune și asprișoară, galbanare de germe, lipici, scai marunt, sora-fragilor, turicioara, canipoală, coada-racului, dumbravnica, mătcuța, scăișor, turiță, cornățel, boitoreana, buruiana de friguri. Planta uscată are un parfum de caise.

Părți folosite: flori, frunze, tulpina.

Recoltare : Partile aeriene ale plantei se culeg la inceputul infloririi, din iunie pana la sfarsitul lunii august. Se taie partea foliata nelignificata. Se usuca la umbra in strat subtire.

Turita mare – planta medicinala cu beneficii pentru sanatate

Partile aeriene ale plantei contin tanin, glicozizi ai asparaginei si luteolinei, urme de ulei volatil, substante amare, acid ursolic, acid nicotinic, vitamina C, vitamina K, dioxid de siliciu, etc.

Partile aeriene ale turitei mari au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala. Principiile active din planta sunt coleretice si colagoge, astringente, anticatarale, stimuleaza secretiile gastrointestinale si dezvolta apetitul. Stimuleaza eliminarea bilei in intestin, favorizeaza secretia bilei de catre celulele hepatice. Continutul ridicat de tanin asigura o buna actiune antidiareica. Au insusirea de a reduce inflamatiile mucoaselor.

ceai de turita mare pentru sanatate
Turita Mare – Agrimonia Eupatoria

Turita mare este folosita in tratamentul colecistopatiilor cronice si congestiilor hepatice, in hipoaciditate gastrica, enterite catarale, in calculoze renale si biliare, diateza urica, in reumatism cronic muscular si articular, guta, alergii, lipsa poftei de mancare, gingivite, stomatite, inflamatii in gura si ale faringelui, ulcer varicos, tumori, rani, contuzii, boli de piele, muscaturi de sarpe sau insecte. Este un bun regenator vascular datorita continutului sau in catechine si are rezultate in tratamentul ulcerelor varicoase. Extractul alcoolic de turita are proprietati antivirale.

Ceai de turita mare – uz intern

Pentru tratarea litiazei biliare si renale, colecistopatiilor cronice, congestiilor hepatice, in enterite catarale, hipoaciditate gastrica, diaree, gastrita, reumatism, guta, alergii, lipsa poftei de mancare, se prepara:

 • infuzie de turita mare, dintr-o lingura cu pulbere de planta la o cana (200ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi inainte de mese
 • decoct de turita, din 1 lingura de planta maruntita la o cana de apa. Se fierbe 5-10 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.

Nu se fac supradozari, deoarece se poate declansa o eliminare brusca a pietrelor, fiind posibila o astupare a cailor biliare si renale.

Ceai de turita mare – uz extern

Pentru tratarea gingivitelor, stomatitelor, se prepara:

 • ceai de turita mare din 2 linguri cu planta maruntita la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi;
 • decoct din 2 linguri cu planta maruntita la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 15 minute, se lasa acoperit 15-20 de minute, se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea inflamatiilor in gura sau gat, se prepara:

 • ceai de turita mare dintr-un pumn de frunze de planta la 1 l de apa. Se fierbe 15-20 de minute. Se strecoara, se adauga putin otet si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea ranilor, afectiunilor tegumentare, amigdalitei, faringitei, se foloseste:

 • ceai de turita mare din 1 lingura cu pulbere de planta la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe pana scade la o treime din cantitatea initiala. Se strecoara. Ranile si afectiunile tegumentare se spala, folosind un tampon de vata. Pentru tratarea amigdalelor si faringitelor se face gragara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea ulcerului varicos:

 • decoct din 200 g planta la 1 l de vin rosu. Se fierbe 30 de minute. Se strecoara si se fac spalaturi locale.

Pentru combaterea tumorilor si inflamatiilor articulare:

 • alifie de turita mare, din pulbre de frunze amestecate cu vin rosu si untura proaspata. Se aplica pe tumoare sau pe inflamatia articulara.

Pentru tratarea entorselor, luxatiilor, tumorilor:

 • decoct din o mana de planta, o mana de tarate de grau si putina drojdie de vin la 1 l de apa. Amestecul se fierbe 30 de minute. Se aplica cataplasme locale cu un saculet in care se introduce amestecul si decoctul.

Pentru tratarea ranilor, contuziilor, muscaturilor de sarpe si de insecte:

 • cataplasme cu planta proaspata, zdrobita.

Pentru tratarea bolilor de piele:

 • decoct din un pumn de amestec in parti egal de turita mare cu fumarita (Fumaria officinalis) la 1 l de lapte dulce proaspat. Se fierbe 30 de minute, se strecoara si se spala locul afectat.

Utilizări magice: se pune planta în săculețe mici din material, săculețe croșetate pentru protecție și împotriva vrăjilor, de asemenea se păstrează pentru alunga energiile negative și spiritele. Deasemenea este folosită pentru a reîntoarce vraja la persoana care a trimis-o.

Ajută la inducerea somnului.

Articol etichetat cu:, ,

Care este gandul tau?