Ceai de coada calului pentru hemoragii – beneficii, proprietati

ceai de coada calului pentru anemii si hemoragii - proprietati si beneficii

Coada calului (Equisetum arvense) Denumiri populare : brăduleţ, brădişor, barba ursului, barba sasului, coada mânzului, iarbă de cositor, părul porcului, codlâie. Astazi vei afla de ce este indicat sa consumi ceai de coada calului!

Descriere Coada calului. Tulpinile sunt de două feluri : fertile care apar cele dintâi şi înalte până la 40 cm şi sterile care apar mai târziu şi sunt mai înalte – până la 60 cm. Cele fertile apar primăvara, sunt de culoare brun deschisă, fără ramuri, cu frunze concrescute care se termină cu un spic sporifer oval.

Tulpinile sterile apar la începutul verii, sunt de culoare verde-deschis, aspre şi tari, mult ramificate ; tulpina în secţiune prezintă o lacună centrală, iar ramurile sunt pline în interior şi brăzdate de patru muchii la exterior.

ceai de coada calului Equisetum-arvense

Locurile de creştere coada calului. Plantă perenă, erbacee, care creşte pe marginea râurilor, prin lunci nisipoase şi umede, de la câmpie până în zona montană.

Recoltare coada calului. Se culeg tulpinile de coada calului vara, din iulie şi până în septembrie. Produsul recoltat nu are miros, iar gustul este dulceag.

Principii active coada calului: substanţe minerale, săruri de potasiu, saponozide triterpenice şi flavonoide, ulei volatil, vitamina C etc.

Acţiune farmacologică ~ proprietati :

  • diuretică — datorită acidului silicilic şi equisetoninei ;
  • antimicrobian,
  • expectorantă,
  • remineralizantă.

Ceai de coada calului pentru anemie si hemoragii

Având acţiune hemostatică, prin mărirea numărului de eritrocite, acest ceai de coada calului se utilizează în anemie secundară post hemoragică. Se mai foloseşte ca remineralizant în tuberculoza pulmonară şi ca hemostatic în hemoragii, metroragii şi epistaxis. Are acţiune diuretică în gută şi reumatism. În bronşite, datorită saponinelor uşurează expectoraţia.

Prin acţiunea antimicrobiană a uleiului volatil şi a sărurilor de potasiu cu efect diuretic se utilizează ceai de coada calului în bolile de rinichi şi de vezică. Prin diureza produsă, acest ceai de coada calului acţionează favorabil în bolile de inimă, ficat, piele etc. În ulcer gastric, ca hipo-acidifiant şi hemostatic se utilizeaza ceai de coada calului.

Ceai de coada calului – Preparare şi utilizare

Intern, sub formă de decoct 1— 2 g/100 ml (100—200 ml în 24 ore) ca diuretic, sau o linguriţă plantă mărunţită la 250 ml apă rece ; se fierbe 15 minute ; se bea călduţ, de 2—3 ori pe zi între mese. Se mai poate folosi pulberea ca atare, 1—2 g în 24 de ore, ca mineralizant în tuberculoza pulmonară.

  • In gastrite hiperacide, ulcer gastric, edeme consecutive si insuficienta cardiaca se foloseste decoct din 1 lingurita planta maruntita la o cana cu apa.
  • Pentru tratarea tusei, a tuberculozei, pentru dezinfectarea aparatului urinar si ca diuretic, se utilizeaza decoct din 4-5 lingurite planta maruntita la 1,5 l de apa. Se fierbe 10-15 minute, se strecoara si se bea acest ceai de coada calului pe parcursul zilei.
  • Pentru tratarea hemoragiilor uterine in timpul ciclului menstrual, a hemoragiilor interne, se consuma pulbere de planta, cate o lingurita fractionata in 5 doze pe zi.  Acest ceai de coada calului are actiune hemostatica.
  • Pentru tratarea bolilor de rinichi, vezica urinara, hiperaciditate gastrica se prepara infuzie din 1 lingurita pulbere planta la o ceasca de apa clocotita. Se lasa 20-25 de minute sa se raceasca, se strecoara si se beau mai multe cesti pe zi, la intervale aproximativ egale. Actiune diuretica, antidiareica.
  • Pentru tratarea hemoragiilor, vomitarilor cu sange, bolilor hepatice, bolilor renale, bolilor cardiace – infuzie din 1 lingurita de pulbere planta la jumatate de litru apa. Se beau 2 cani de ceai de coada calului pe zi. Are actiune diuretica, mineralizanta, hemostatica.
  • Pentru curatarea rinichilor de nisip, in cazul nisipului renal, se prepara un decoct din 1 lingura amestec parti egale coada calului, pelin, ienupar, la o ceasca de apa.
  • Pentru tratarea gutei se pregateste un decoct din 1 lingurita planta maruntita la o cana cu apa. Se consuma 3-4 cani de ceai de coada calului si chiar mai mult pe zi, ca lichid de intretinere.
  • Pentru tratarea anemiei, remineralizarea organismului se face un decoct din 1 lingurita planta maruntita la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15 minute. Se bea in loc de apa, cate 2-3 sau 4-5 cani pe zi.

Ceai de coada calului in tratamentele externe

  1. Pentru vindecarea contuziilor (umflaturi, vanatai), cicatrizarea ranilor (plagilor) – decoct din 2 lingurite planta maruntita la cana. Se aplica cataplasme local, cu rol decongestiv.
  2. Pentru grabirea vindecarii ulcerului varicos, ranilor – planta pulbere se aplica local.
  3. Pentru diminuarea transpiratiei abundente la picioare – decoct concentrat din planta. Solutia se toarna in ligheanul cu apa in care se face baie. Cu decoctul plantei se fac bai partiale pentru maini, picioare, sezut in cazul unor afectiuni inflamatorii cronice, pentru fracturi, degeraturi sau parametropia spastica la femei. Se mai fac bai cu decoct pentru tratarea eczemelor si neurodermitei.

Tratamente cu coada calului din tradiţiile populare.

Tulpinile fertile se foloseau, fierte în apă, contra diareii la copii. Datorită proprietăţilor diuretice şi astringente, decoctul se lua contra durerilor de rinichi, de stomac şi a diareii, precum şi în răceli, năduşeli şi boli de piept (aprindere, oftică).

Etimologia denumirii : cuvântul Equisetum provine de la cuvintele latineşti equus — cal şi seta (saeta) — păr, coadă de cal. Cuvântul arvense provine de la latinescul arvum— câmp, ogor, aluzie că el creşte pe ogoare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Ceai de coada calului pentru hemoragii – beneficii, proprietati”

  1. Avatar Andrew C
    Andrew C

    Ati spus in articol:
    Locurile de creştere pentru coada calului. Plantă perenă, erbacee, care creşte pe marginea râurilor, prin lunci nisipoase şi umede, de la câmpie până în zona montană.

    Trebuie avut in vedere ca exista mai multe tipuri de coada calului, adica din aceeasi familie fac parte mai multe specii. Toate sunt indicate pentru consumul uman, dar nu pe un termen lung si nu in cantitati mari.

    De exemplu Equisetum hyemale este o specie de coada calului destul de raspandita la noi, ce o putem recunoaste prin dimensiunile enorme, are o diferenta clara fata de coada calului din fanete si pasuni (Equisetum arvense – coomna planta de coada calului gasita spre comert si in farmacii). Equisetum hyemale contine o enzima care distruge vitamina B1. Aceasta enzima, tiaminaza, este cunoscuta ca fiind una din cauzele deficitului de vitamina B1 (tiamina).

    In consum indelungat, coada calului oricum dauneaza organismului, tocmai pentru ca este o planta medicinala foarte puternica, care ajuta la curatirea, detoxifierea organismului. Ea este folosita si in mancare. In Japonia au un fel de mancare numit tsukushi, unde ingredientul principal este coada calului – tsukushi in japoneza.

    Se consuma, crud in salate, in sosuri, si chiar in biscuiti. Adica nu doar in ceai 🙂

  2. Sub numele de barba ursului cunosteam si eu aceasta planta. In zona in care am copilarit crestea foarte mult mai ales prin cultura de cartofi :))

    Nu stiu prea multe despre proprietatile ei terapeutice insa imi aduc aminte ca bunica mea isi facea provizii serioase cu aceasta planta si le punea la uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *