Păstura, un alt produs apicol

Păstura este polenul adunat din flori de către albinele culegătoare care îl depun direct în celulele fagurelui, unde este comprimat cu capul până se formează o masă compactă.

O astfel de celulă este umplută succesiv cu straturi de polen cam 2/3 din capacitate. Polenul depus în faguri se transformă în păstură sub influenţa substanţelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii, a umidităţii ridicate şi datorită modului de conservare în celule.pastura-produs-apicol

Din punct de vedere al calităţii, pastura este superioară polenului datorită transformărilor care se produc. Pastura este un foarte bun produs apicol natural ce poate fi folosit atât ca medicament, dar şi ca aliment în preparatele din bucătăria fără foc.

Păstura recoltată din faguri în scopuri apiterapeutice se depozitează în borcane de sticlă de culoare închisă, astupate ermetic, etichetate, puse la receşi se consumă numai după sfatul unui medic specializat în medicina naturistă.

Ca şi medicament, păstura este indicată în toate cazurile, ca şi polenul, cu deosebirea că rezultatele sunt mult mai rapide şi mai puternice. Dozele recomandate sunt de 10-15g pe zi(3 linguriţe), luându-se în general, după mese. Ajută atât în anemii, cât şi în hepatite cronice active sau agresive şi în cirozele hepatice. Păstura este de mare ajutor în creşterea generală a rezistenţei organismului.

Din păstură se obţine, în bucătăria fără foc, lăptişor de păstură care se foloseşte la diferite preparate naturiste, dând un gust excepţional produselor.

Articol etichetat cu:, , ,

Care este gandul tau?