Pastura, un produs apicol natural ~ Beneficii, proprietati si administrare

Pastura este polenul adunat din flori de către albinele culegătoare care îl depun direct în celulele fagurelui, unde este comprimat cu capul până se formează o masă compactă.O astfel de celulă este umplută succesiv cu straturi de polen cam 2/3 din capacitate.

Ce este pastura?

Polenul depus în faguri se transformă în păstură sub influenţa substanţelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii, a umidităţii ridicate şi datorită modului de conservare în celule. In traducere populara, pastura este polen fermentat.

In momentul depozitarii in faguri, albinele nu tin seama de specia botanica si de provenienta polenului, astfel incat, in aceeasi celula gasim polen de culori diferite. In aceste conditii, transformarile incepute odata cu formarea ghemotocului de polen, continua sa se desfasoare. Printr-o serie de transformari biochimice, se realizeaza o modificare structurala ce plaseaza pastura pe o treapta calitativ superioara fata de polen.

Prin aceste transformari se intampla urmatoarele:

  • puterea germinativa a polenului dispare in 1-2 zile, sub influenta unor secretii
  • zaharoza se transforma treptat in monozaharide
  • zaharul simplu trece in parte in acid lactic sub influenta unor fermenti
  • creste continutul de vitamina K
  • sporeste gradul de conservabilitate in timp al produsului

Cand aceste transformari au luat sfarsit, din polenul inmagazinat de albine in faguri rezulta pastura sau painea albinelor.

pastura-produs-apicol

Pastura – produs natural cu insusiri mai valoroase ca ale polenului

Din punct de vedere al calităţii, pastura este superioară polenului datorită transformărilor care se produc. Pastura este un foarte bun produs apicol natural ce poate fi folosit atât ca medicament, dar şi ca aliment în preparatele din bucătăria fără foc.

Păstura recoltată din faguri în scopuri apiterapeutice se depozitează în borcane de sticlă de culoare închisă. Se astupa ermetic, se eticheteaza si se pastreaza la rece. Se consumă numai după sfatul unui medic specializat în medicina naturistă. In ultimul timp se pare ca este mai eficienta folosirea pasturii cu tot cu faguri, datorita unor factori insuficient studiati care exista in fagurii vechi ai stupului.

Ca şi medicament, pastura este indicată în toate cazurile, ca şi polenul. Rezultatele sunt insa mult mai rapide şi mai puternice. Dozele recomandate sunt de 10-15 g pe zi (3 linguriţe). Se administreaza în general după mese. Ajută atât în anemii, cât şi în hepatite cronice active sau agresive şi în cirozele hepatice. Păstura este de mare ajutor în creşterea generală a rezistenţei organismului.

Din păstură se obţine, în bucătăria fără foc, lăptişor de păstură (vezi cum se prepara) care se foloseşte la diferite preparate naturiste, dând un gust excepţional produselor.

Articol etichetat cu:, , ,

Care este gandul tau?