Ce este ectoplasma?

ce este ectoplasma

Ectoplasmul  sau ectoplasma este realizarea materializată pe care o ia fluidul psihic. În general, iese din gura mediumului în stare de transă. Se oferă vederii observatorului sub diferite forme: vapori mai mult sau mai puţin denşi, fire fine sau „măşti” umane care par din hârtie boţită sau din cârpă.

„Corpul mediumului – scrie Gustave Greley – degajă o substanţa mai întâi amorfă sau polimorfă. Această substanţă se constituie în reprezentări diferite care sunt, în general, ale unor organe mai mult sau mai puţin complexe.” (Substanţa respectivă, după analizele la care mediumul Keith Rhinehart a vrut bucuros să se supună în 1958, şi care au fost efectuate de savanţi japonezi, ar fi, pe de o parte, compusă din celule umane şi, pe de altă parte, dintr-o materie încă neidentificată.)

Astfel, D.D. Home producea adesea mâini care mângâiau braţul sau obrazul observatorilor sau care deplasau obiecte. În ceea ce-l priveşte pe Guzik, el emitea chipuri cu trăsături omeneşti sau de animale fantomaice. Kîuski părea că se specializase în materializare de mâini cu degete încrucişate. Cum materializarea este efemeră, durând numai cât ţine transa, trebuie să-i furnizăm ectoplasmului, dacă vrem să-i păstrăm urma, un material simplu pentru a se concretiza: ceară, un material plastic oarecare — de unde ideea de a face mulaje.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *