Cartoful dulce – aliment de exceptie pentru diabetici si nu numai

In ciuda numelui, cartoful dulce nu face parte din aceeasi familie a cartofului, nici pe departe. Cartofii sunt tuberculi, in timp ce cartofii dulci sunt radacini.

Cartofii dulci au o aroma distincta, o textura dura si un gust dulce. Exista mai multe varietati de cartofi dulci, cu o pulpa ce variaza la culoare intre alb, galben, portocaliu si violet. Chiar si formele si dimensiunile cartofului dulce variaza.

Cartoful dulce – calitati nutritive

Cartoful dulce (Ipomoea batatas), in special cel care are culori intense, este extrem de bogat in caroten (precursor al vitaminei A). Mai mult, cartoful dulce este o sursa excelenta de vitamina C, B2, B6, E si biotina (B7).

In ceea ce priveste continutul de minerale, cartofii dulci ofera cantitati importante de mangan, acid folic, cupru si fier. De asemenea contine acid pantotenic si este bogat in fibre alimentare.

 

Beneficii pentru sanatate ale consumului de cartof dulce

Cartofii dulci sunt surse excelente de proteine vegetale si au foarte putine calorii. Spre deosebire de alte radacinoase bogate in amidon, acestia au un continut scazut de zaharuri si, de fapt, sunt un bun reglator al zaharului din sange.

Cartoful dulce este recomandat in:

  • Probleme inflamatorii: Cartofii dulci contin o mare cantitate de antioxidanti, facandu-l alimentul potrivit in combaterea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta, etc.
  • Diabet: Aceasta radacina fibroasa este potrivita pentru consum in cazul diabeticilor deoarece este un bun reglator al zaharului din sange, ajuta la stabilizare si reduce nivelul de insulina.
  • Sanatatea tractului digestiv: Cantitatea semnificativa de fibre alimentare, mai ales atunci cand sunt consumati cu tot cu coaja, ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos, la eliminarea constipatiei si la prevenirea cancerului de colon.
  • Emfizem: Fumatorii, atat cei activi, cat si cei pasivi, ar trebui sa consume in mod regulat alimente bogate in vitamina A, avand in vedere ca fumul provoaca deficiente ale acestei vitamine, provocand astfel o serie de probleme la nivelul plamanilor.
  • Dezvoltarea fatului: Continutul ridicat de acid folic este important si necesar pentru a mentine celula fetala sanatoasa si pentru o dezvoltare de tesut eficienta.
  • Sistemul imunitar: Consumul regulat de cartofi dulci intareste sistemul imunitar al organismului si dezvolta rezistenta la infectii.
  • Boli cardiace: Consumul acestei radacini bogate in potasiu ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale. Cartofii dulci ajuta la mentinerea echilibrului hidro-electrolitic in celulele corpului, precum si a functiei cardiace normale si a tensiunii arteriale.
  • Crampe musculare: Deficienta de potasiu poate provoca crampe musculare si o sensibilitate crescuta la leziuni, in special in cazul celor care fac sport sau efort prelungit. Daca introduci cartofii dulci in dieta ta, acestia iti vor oferi mai multa energie si vor preveni crampele si leziunile.
  • Stres: Cand esti stresat, nivelul metabolic creste, scazand nivelul de potasiu. Prin gustarile de cartofi dulci introduse in dieta, se reechilibreaza mineralele vitale si se normalizeaza bataile inimii. Aceasta, la randul sau, trimite oxigen la creier si regleaza echilibrul hidric al organismului.

Ce trebuie sa stii despre cartoful dulce

Atunci cand cumperi cartofi dulci, cel mai indicat este sa ii alegi pe cei cu culori mai intense, mai inchise, deoarece acestia au un un continut mai ridicat de caroten. De asemenea, cartofii dulci trebuie sa fie fermi, si nu cu coaja incretita. Evita cartofii dulci care prezinta zone de culoarea verde care indica prezenta unei substante toxice numita solanina.

Pastreaza cartofii dulci intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat.

Coaja cartofilor dulci contine foarte multi nutrienti, asa ca e indicat sa incerci sa nu o curati, ci sa o speli bine si sa o consumi. Pentru o spalare corecta, foloseste un burete de bucatarie sau o perie de legume.

Pentru o reteta de exceptie – gateste 2-3 cartofi dulci la aburi, lasa-i sa se raceasca si apoi amesteca-i in blender cu iaurt, miere si ulei de in pentru a obtine un smoothie nutritiv si sanatos.

smoothie cu cartof dulce, iaurt si miere

Smoothie de cartof dulce cu iaurt si miere de albine

Sa fim sanatosi alaturi de cartoful dulce si nu numai!

Ganduri si impresii pentru "Cartoful dulce – aliment de exceptie pentru diabetici si nu numai":

Care este gandul tau?