Cartoful dulce – proprietati si beneficii, aliment pentru diabetici

In ciuda numelui, cartoful dulce nu face parte din aceeasi familie a cartofului, nici pe departe. Cartofii sunt tuberculi, in timp ce cartofii dulci sunt radacini. Cartofii dulci au o aroma distincta, o textura dura si un gust dulce. Exista mai multe varietati de cartofi dulci, cu o pulpa ce variaza la culoare intre alb, galben, portocaliu si violet. Chiar si formele si dimensiunile cartofului dulce variaza. Sucul de cartofi dulci este usor asimilabil, motiv pentru care il recomand in dieta zilnica. Proprietatile si beneficiile sucului de cartofi dulci il recomanda pentru diabetici, dar si celor care vor sa se bucure de acest rasfat culinar.

Cartoful dulce – proprietati si calitati nutritive

Cartoful dulce (Ipomoea batatas), in special cel care are culori intense, este extrem de bogat in caroten (precursor al vitaminei A). Mai mult, cartoful dulce este o sursa excelenta de vitamina C, B2, B6, E si biotina (B7).

In ceea ce priveste continutul de minerale, cartofii dulci ofera cantitati importante de mangan, acid folic, cupru si fier. De asemenea contine acid pantotenic si este bogat in fibre alimentare.

Beneficii pentru sanatate ale consumului de cartof dulce

Cartofii dulci sunt surse excelente de proteine vegetale si au foarte putine calorii. Spre deosebire de alte radacinoase bogate in amidon, acestia au un continut scazut de zaharuri si, de fapt, sunt un bun reglator al zaharului din sange.cartoful dulce bogat in caroten

Cartoful dulce si sucul de cartofi dulci este recomandat in diverse afectiuni

  • Sucul de cartofi dulci este recomandat in probleme inflamatorii. Cartofii dulci contin o mare cantitate de antioxidanti, facandu-l alimentul potrivit in combaterea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta, etc. Se consuma preparati la aburi, sub forma de suc de cartof dulce la storcator sau smoothie la blender.
  • Cartofii dulci sunt buni pentru diabet. Aceasta radacina fibroasa este potrivita pentru consum in cazul diabeticilor deoarece este un bun reglator al zaharului din sange. Consumul de cartof dulce ajuta la stabilizare si reduce nivelul de insulina. Cartoful dulce poate fi consumat crud, fiert, la cuptor sau intr-un delicios smoothie pentru diabetici.
  • Sucul de cartofi dulci este recomandat pentru sanatatea tractului digestiv. Cantitatea semnificativa de fibre alimentare din cartoful dulce, mai ales atunci cand sunt consumati cu tot cu coaja, ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos. De asemenea ajuta la eliminarea constipatiei si la prevenirea cancerului de colon.
  • Bea sucul de cartofi dulci pentru emfizem pulmonar. Fumatorii, atat cei activi, cat si cei pasivi, ar trebui sa consume in mod regulat alimente bogate in vitamina A. Avand in vedere ca fumul provoaca deficiente ale acestei vitamine, provocand astfel o serie de probleme la nivelul plamanilor, se recomanda cartoful dulce.
  • Cartoful dulce are efecte benefice in dezvoltarea fatului. Continutul ridicat de acid folic din cartoful dulce este important si necesar pentru a mentine celula fetala sanatoasa si pentru o dezvoltare de tesut eficienta. Sucul de cartofi dulci este astfel recomandat in sarcina.
  • Sucul de cartof dulce intareste sistemul imunitar. Consumul regulat de cartofi dulci intareste sistemul imunitar al organismului si dezvolta rezistenta la infectii.
  • Cartoful dulce si sucul de cartofi dulci ajuta in bolile de inima. Consumul acestei radacini bogate in potasiu ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale. Cartoful dulce ajuta la mentinerea echilibrului hidro-electrolitic in celulele corpului, precum si a functiei cardiace normale si a tensiunii arteriale.
  • Scapa de crampe musculare cu suc de cartofi dulci. Deficienta de potasiu poate provoca crampe musculare si o sensibilitate crescuta la leziuni, in special in cazul celor care fac sport sau efort prelungit. Daca introduci cartoful dulce in dieta ta, acesta iti va oferi mai multa energie si va preveni crampele si leziunile.
  • Scada de stres cu nutrientii din cartoful dulce. Cand esti stresat, nivelul metabolic creste, scazand nivelul de potasiu. Prin gustarile de cartofi dulci introduse in dieta, se reechilibreaza mineralele vitale si se normalizeaza bataile inimii. Aceasta, la randul sau, trimite oxigen la creier si regleaza echilibrul hidric al organismului.

Ce trebuie sa stii despre cartoful dulce

Atunci cand cumperi cartofi dulci, cel mai indicat este sa ii alegi pe cei cu culori mai intense, mai inchise, deoarece acestia au un un continut mai ridicat de caroten. De asemenea, cartofii dulci trebuie sa fie fermi, si nu cu coaja incretita. Evita cartofii dulci care prezinta zone de culoarea verde care indica prezenta unei substante toxice numita solanina.

Pastreaza cartofii dulci intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat.

Coaja cartofilor dulci contine foarte multi nutrienti, asa ca e indicat sa incerci sa nu o curati, ci sa o speli bine si sa o consumi. Pentru o spalare corecta, foloseste un burete de bucatarie sau o perie de legume.

Pentru o reteta de exceptie – gateste 2-3 cartofi dulci la aburi. Lasa-i sa se raceasca si apoi amesteca-i in blender cu iaurt, miere si ulei de in pentru a obtine un smoothie nutritiv si sanatos.

smoothie pentru diabetici cu cartof dulce, iaurt si miere

Smoothie pentru diabetici cu cartofi dulci, iaurt si miere de albine

Sa fim sanatosi alaturi de cartoful dulce si nu numai!

Sursa online:

Cartoful dulce are de 1000 de ori mai multe vitamine decat cartoful alb si este un calmant natural

Ganduri si impresii pentru "Cartoful dulce – proprietati si beneficii, aliment pentru diabetici":

Care este gandul tau?