Cartita – simbol al lăcomiei in legendele si traditiile romanesti

Cartitele sunt mici mamifere, cunoscute pentru faptul ca traiesc in tuneluri subterane. Cartita se gaseste in Europa, Asia, Africa de Sud si America de Nord.

Ele au ghearele lungi, curbate, pe care le folosesc pentru a-si sapa vizuinele subterane. Pot crea rapid tunele lungi sub suprafata pamantului, iar intrarile pot usor fi identificate prin movilele de pamant care apar prin gradini.

Exista in jur de 20 de specii diferite de cartite in mediul lor natural. Unele specii de cartite sunt acvatice sau semi-acvatice, ceea ce inseamna ca petrec o parte din timpul lor in apa. Cele mai multe specii se aseamana intre ele in aparenta.

Cartita este un animal omnivor si mananca in principal insecte, viermi, rame pe care le gaseste in pamant. Saliva ei contine o toxina care poate paraliza animalele mici. O parte din mancarea ei o poate stoca pentru mai tarziu. Ea are construita o camara subterana unde isi stocheaza hrana. Unele din speciile mai mari de cartite mananca si soareci.

Ochii si urechile cartitei sunt foarte mici si de obicei, acoperite cu blana. Se crede ca ochii sunt atat de mici deoarece cartita nu isi foloseste ochii. Cel mai puternic simt dezvoltat la cartita este mirosul. Cu ajutorul acestuia, se crede ca uneori sunt capabile sa detecteze prada, sa o prinda si sa o manance in mai putin de o secunda.

Femelele cartite nasc primavara devreme. Perioada de gestatie este de aproximativ o lunna. Femela da nastere la 2-6 pui. In termen de o luna de la nastere, acestia sunt complet independenti.

O cartita traieste aproximativ 4 ani, dar exista si exceptii ale unora care au trait pana la 6-7 ani.

Din cauza dimensiunii mici, ele sunt vanate de mamifere, pasari si reptile atunci cand se afla deasupra solului. Atunci cand se afla in vizuina lor sunt relativ in siguranta, de multe ori fiind ucise de catre gradinarii care nu le apreciaza prezenta si ajutorul. Intr-adevar, ele fac gramezi de pamant si pot deranja culturile, insa mananca insecte care ar putea dauna culturilor.

cartita

Cartita – mituri si legende romanesti

La origine ea a fost sora Soarelui și dorea să se căsătorească cu fratele ei. A fost prefăcută în cârtiță ca să umble pe sub pământ și să nu-și poată vedea fratele niciodată.

După altă etiologie, cârtița a fost fiul unui preot lacom, care dorea să ia vecinului său o felie din pământul învecinat cu al lui. El își îngropă fiul în pământul vecinului, pentru ca miezuina dintre cele două terenuri să fie fixată acolo unde va decide însuși pământul.La întrebarea ”unde e miezuina”, adresată pământului, fiul răspunde ”Aici”. Deci ea rămase acolo, fiul preotului fiind însă prefăcut în cârtiță.

Articol etichetat cu:, , , , ,

Care este gandul tau?