Caprifoi sau Mana Maicii Domnului are Proprietăți antibiotice

flori de mana maicii domnului in miere

Planta Caprifoi (în latină Lonicera japonica, caprifolium), în popor, se numește și Mana Maicii Domnului. Este o plantă perenă sau semi-perenă agățătoare, are frunze păroase și flori parfumate, cu perioada de înflorire încă din timpul primăverii până vara târziu. Are flori ce înfloresc albe și devin galbene, pe rând, apoi urmează fructele negre care sunt otrăvitoare. Se consumă flori de mana maicii domnului în ceai sau sirop cu miere, pentru că au proprietăți vindecătoare confirmate de medicina empirică.

Mana Maicii Domnului se plantează pe langă casă pentru mirosul foarte parfumat al florilor. Este o plantă invazivă, ce se înmulțește foarte ușor. Planta Mana Maicii Domnului (Caprifoiul) este cățărătoare, are o creștere rapidă și poate fi folosită pentru garduri vii.

Mana Maicii Domnului – Beneficii pentru sanatate

Proprietățile ce i-au fost atribuite sunt comune mai degrabă florilor sălbatice, decât soiurilor ornamentale. Florile de Mana Maicii Domnului au efect antimicrobian împotriva salmonelei, stafilococului și streptococolui. Caprifoiul este o plantă cu efecte antibiotice in caz de răceala, gripa și febră. Dureri de gât, conjunctivita, inflamații ale intestinului, ale tractului urinar și ale organelor de reproducere au fost ameliorate cu această plantă.

Hai să descoperim împreună cum lucrează această plantă și cum putem integra energia pe care o are de oferit în viața noastră:

  1. Ajuta impotriva petelor pe piele. Datorita proprietatilor antiinflamatorii si antiseptice, caprifoiul este considerat de mare ajutor in tratarea arsurilor provocate de soare, dar si a arsurilor minore ale pielii.
  2. Ajuta la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange. Nivelul ridicat de zahar poate provoca o serie de probleme de sanatate. In stadiile incipiente, simptomele unui nivel crescut al zaharului este de obicei ignorat, insa aceasta planta te poate ajuta sa scapi de medicamentele si injectiile care sunt necesare pentru mentinerea nivelului de zahar sub control.
  3. Florile de caprifoi ajuta la mentinerea unui sistem respirator sanatos si lupta impotriva infectiilor vezicii urinare. Aceasta planta poate fi utilizata pentru a trata astmul bronsic si infectii ale tractului respirator superior.
  4. Datorita proprietatilor sale de relaxare si calmare, planta de Mana Maicii Domnului poate fi folosita la prepararea unui ulei de masaj. Uleiul in care se macereaza florile de caprifoi calmeaza durerea, confera energie si flexibilitate pentru organism. De preferinta, florile de Mana Maicii Domnului se macereaza intr-un ulei presat la rece.
  5. Planta Mâna Maicii Domnului poate fi utilizata pentru a ameliora eruptii cutanate. Proprietatile sale dezinfectante ajuta in cazul afectiunilor pielii. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca nu se potriveste tuturor tipurilor de piele.
  6. Florile de Mana Maicii Domnului se recomanda in cazul durerilor de la nivelul intestinului subtire. Digestia este o parte importanta a vietii de zi cu zi. Persoanele care sufera de tulburari digestive, experimenteaza in acelasi timp stresul fizic si psihologic. Datorita proprietatilor sale medicinale, caprifoiul poate ajuta impotriva unor afectiuni digestive, care includ umflaturile si durerile la nivelul intestinului subtire (enterita). De asemenea, poate ajuta la vindecarea dizenteriei.
  7. Planta Mana Maicii Domnului este un foarte bun agent antiinflamator, motiv pentru care curata leziunile pielii si ranile.
  8. Este un detoxifiant natural. Uleiul de caprifoi ajuta la curatarea organismului, prin eliminarea toxinelor.
  9. Ceaiul de mana Maicii Domnului este recomandat pentru gargara. Atunci cand ai o senzatie de mancarime, durere, intepaturi la nivelul gatului, daca simti ca de-abia poti sa inghiti, fa gargara cu ceai de cateva ori pe parcursul zilei, in special dimineata si seara inainte de culcare.
  10. Tulpinile si mugurii florali au efect antibacterian, antiinflamator, antispasmodic, depurativ, diuretic, febrifug. Planta este, de asemenea, utilizata pentru a reduce tensiunea arteriala. Tulpinile sunt utilizate intern sub forma de ceai in tratamentul artritei reumatoide acute, in oreion si hepatita.
  11. Tulpinile si florile sunt utilizate impreuna ca infuzie in tratamentul infectiilor tractului respirator (inclusiv in pneumonie).
  12. Infuzia din muguri de Mana Maicii Domnului este folosita in tratamentul unei game largi de afectiuni. Se administreaza in bolile si tumorile sifilitice ale pielii, dizenterie bacteriana, raceala, enteritis, dureri, umflaturi, etc.
  13. Extractele din flori reduc nivelul de colesterol din sange, sunt antibacteriene, antivirale si tuberculostatice
  14. Extern, infuzia de flori este utilizata pentru spalarea inflamatiilor pielii, eruptiilor cutanate si ranilor infectioase.

Recoltare – Cand se culege Mana Maicii Domnului

Florile se culeg dimineata devreme, inainte de a se deschide si sunt uscate pentru o utilizare exterioara. Pentru sirop, florile se culeg cand sunt deschise, dupa ora 10.

Tulpinile caprifoiului sunt recoltate in toamna si sunt uscate pentru o utilizare ulterioata.

Alte modalitati de consum ale florilor de Mana Maicii Domnului

Planta de Mana Maicii Domnului poate fi combinată cu semințele de Forsythia suspensa – binecunoscutul arbust cu flori galbene, sau cu Echinacea augustifolia sau Echinacea purpurea pentru un efect antiviral și antibacterian maxim. Se adaugă 2 lingurițe de flori de Mana Maicii Domnului la o cană de apă fiartă și se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute.

Florile de caprifoi sunt comestibile! Florile se sug pentru nectarul lor dulce, sunt folosiet ca legume sau transformate în sirop. Se prepara un ceai din frunze, muguri și flori de caprifoi.

Reteta de flori de Mana Maicii Domnului cu miere de albine

O alta modalitate de consum este aceea de a macera florile de Mana Maicii Domnului in miere de albine. Se culeg suficiente flori pentru a umple un borcan, peste care se adauga miere de albine. Se lasa la macerat cel putin 2 saptamani sau chiar 2 luni de zile (in functie de rabdarea fiecaruia). Mierea de Mana Maicii Domnului se strecoara si se consuma atunci cand este cazul.

flori de mana maicii domnului in miere - mierea de mana maicii domnului

Elixirul astfel obtinut poate fi folosit in diverse afectiuni, dar si ca simplu aliment sau pentru mastile faciale de infrumusetare. Mierea de flori de Mâna Maicii Domnului se poate consuma si cu tot cu flori.

Mierea de caprifoi se administreaza in caz de nevoie, cate 1-3 lingurite pe zi. Preparatul se consuma de preferinta cu 15 minute inainte de mesele principale.

Reteta cu miere este un foarte bun antibiotic natural. Se recomanda pentru afectiuni la nivelul gatului, pentru afectiunile digestive, pentru intarirea sistemului imunitar. De asemenea, ajuta in cazul afectiunilor la nivelul plamanilor.

Exista cateva soiuri de Mana Maicii Domnului – caprifoi Honeyberry (Lonicera kamtschatica), Caprifoi Velikan, Kalinka, Morena, a caror fructe sunt comestibile, avand gustul asemanator cu cel al afinelor.

Părți folosite: florile de Mana Maicii Domnului sau caprifoi

In galeria ce urmeaza, sunt si cateva poze cu soiuri ornamentale de Lonicera:

Utilizări magice ale caprifoiului

Planta se folosește pentru sănătate/vindecare, iubire, dragoste, creativitate, vise profetice, protecție, divinație, pentru clarviziune. Se zdrobesc ușor câteva flori și apoi vă frecați pe frunte pentru a spori puterile psihice. Încercuiți o lumânare verde cu flori de caprifoi și dați foc la lumânare pentru a atrage bani.

Oficial, Mana Maicii Domnului este de fapt Dactylorhiza maculata, cunoscuta si sub numele de poroinic sau orhideea pe care batranii nostri o numeau sculatoare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

20 de răspunsuri la „Caprifoi sau Mana Maicii Domnului are Proprietăți antibiotice”

  1. Spuneti va rog cat timp se poate consuma mana Maicii Domnului macerata in miere?

    1. Deoarece este in proportie destul de ridicata miere de albine, se poate consuma pe perioada si de cateva luni de zile. In special daca se da atentie la ceea ce organismul are nevoie, daca se ajunge la o saturatie, nu mai simti nevoia sa consumi produsul respectiv.

Dă-i un răspuns lui Marioarafrentiu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *