Busuiocul – necesarul zilnic de vitamina A

Busuiocul, regele plantelor aromatice, este o planta plina cu nutrienti benefici pentru sanatate. Aceasta planta sfanta este venerata in multe culturi din intreaga lume.

Busuiocul apartine familiei Lamiaceae, genul Ocimum. Numele sau stiintific este Ocimum basilicum.

Busuiocul este originar din Iran, India si alte regiuni tropicale ale Asiei. Aceasta planta anuala este in special cultivata pentru valoarea medicinala a frunzelor si semintelor sale. Creste foarte bine in climat cald, tropical. O planta de busuioc pe deplin dezvoltata poate ajunge si la 100 cm inaltime. Frunzele sale variaza de la verde deschis la violet. Florile sunt destul de mari, de culoare alba sau violet.

Busuiocul – Beneficii pentru sanatate

Frunzele de busuioc contin multi compusi importanti despre care se stie ca au proprietati de prevenire a multor afectiuni.

Planta de busuioc contine multi flavonoizi polifenolici (printre care orientin si vicenin). Frunzele de busuioc contin uleiuri esentiale: eugenol, citronelol, linalol, citral, limonen si terpineol. Acesti ompusi sunt cunoscuti pentru proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene.

Planta este foarte scazuta in calorii si nu contine colesterol. Este o sursa excelenta de substante nutritive esentiale, minerale si vitamine necesare pentru o sanatate optima.

Busuiocul contine un nivel destul de ridicat de beta-caroten, vitamina A, criptoxantina, luteina si zeaxanthin. Acesti compusi actioneaza ca si protectori impotriva radicalilor liberi si reactiveaza oxigenul care joaca un rol important in procesul de imbatranire.

100 g de frunze proaspete de busuioc contin 5275 mg sau 175 % din necesarul zilnic de vitamina A. Aceasta vitamina are proprietati antioxidante si este esentiala pentru vedere. Este necesara si pentru mentinerea sanatatii pielii si a mucoasei. Consumul de alimente naturale bogate in vitamina A ajuta la protejarea organismului de problemele pulmonare si cancer la nivelul cavitatii orale.

Vitamina K din busuioc este esentiala pentru producerea factorilor de coagulare a sangelui si joaca un rol vital in intarirea si mineralizarea oaselor.

Busuiocul contine si cateva minerale importante cum ar fi potasiu, mangan, cupru si magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corporale care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Frunzele de busuioc sunt o sursa excelenta de fier (3,17 mg / 100 g). Fierul, fiind o componenta a hemoglobinei in interiorul celulelor rosii din sange, este unul din factorii determinanti principali ai capacitatii de transport a oxigenului in sange.

Uleiul de busuioc are proprietati antiinfectioase prin inhibarea multor bacterii patogene, cum ar fi staphylococcus, enterococi, shigella și pseudomonas.

Ceaiul de busuioc ajuta la ameliorarea greturilor si are proprietati antiseptice.

Busuiocul in traditia romaneasca

În tradiţia populară românească multe dintre plantele medicinale sunt folosite atât pentru protecţia oamenilor cât şi a caselor şi a animalelor. Teiul, salcia, busuiocul, vâscul sau ramurile de brad, toate se păstrează prinse în cunună la icoane, pe pragul de sus a casei sau la porţi. Unele dintre aceste ierburi erau utilizate de către vraci sau descântători în realizarea unor ritualuri  sau ale unor leacuri.

Busuiocul protejeaza casa

Busuiocul este cunoscut ca plantă cu proprietăţi terapeutice de foarte mult timp, însă lui i se atribuie şi proprietăţi magice şi ritualice.  A fost adus în Europa pe la mijlocul secolului al XVI-lea, planta intrind repede printre condimentele căutate şi utilizate de gospodine.

La ţară şi nu numai, femeile pun bucheţele de busuioc la icoană pentru a proteja casa. Tot cu ajutorul busuiocului se păstrează aghiazma perioade lungi de timp. În ritualul de sfinţire al apei, busuiocul are un rol foarte important.

Buruiana magică are însă şi utilizări în bioterapie – în surmenaj, oboseală, şi este recomandat pentru ei cu capacitate slabă de învăţare. Consumul de infuzie de seminţe de busuioc ajută la tratarea bolilor renale.

Ganduri si impresii pentru "Busuiocul – necesarul zilnic de vitamina A":

  1. Cojocaru Elena Cojocaru Elena
  2. miron miron

Care este gandul tau?