Broasca folosita ca medicament contra frigurilor

Broasca a avut o contribuție importantă la crearea lumii: ea a adus “sămânța de pământ” de pe fundul mării, din care Dumnezeu a făcut lumea; sau: ea i-a adus lui Dumnezeu vestea că sub apă se găsește mult pământ. Atunci Dumnezeu porunci apelor să se retragă, pentru ca pământul să poată ajunge la suprafață. Broasca  ține pământul în spate, iar când ea se mișcă, se mișcă și Pământul. A fost binecuvântată de Dumnezeu, e sacră, iar omorârea ei constituie un păcat mare.

Broasca – mituri si legende la romani

Broasca dovedește o strânsă relație cu Maica Domnului. Ea a făcut cunoscută nașterea lui Hristos; după răstignirea lui Iisus, ea a încercat să-i aline Maicii Domnului durerea, zicându-i: ” dacă tu plângi atâta pentru pierderea unui singur fiu, ce să fac eu că am  avut 11 fii, care au fost striviți de roata unui car; un singur fiu mi-a rămas în viață și pe acela ți-l ofer ție, pentru a-ți alina durerea și plânsul”. Pentru bunătatea și puterea ei de sacrificiu, broasca fu răsplătită astfel: trupul ei nu va putrezi și nu va face viermi, iar oamenilor nu le va fi greață, adică vor bea din apa în care trăiește ea.broasca

O etiologie spune că broasca a luat naștere din inelul pe care Sf. Maria îl purta la brâu și pe care l-a pierdut.

Se știe că broasca nu poate păși, ci doar sări cu ambele picioare deodată. Săriturile ei se explică astfel: pe arca lui Noe broasca a fost legată de picioare, ca de altfel toate animalele, dar, după potop, la părăsirea arcei, Noe a uitat să o dezlege. Ea a foste nevoită să coboare din arcă cu picioarele legate și deci nu putea să meargă, ci doar să sară.

Broasca e tratată de oameni cu respect și e numită în mod eufemistic ”domnul”, ”calul”, ”iapa”. În basme, tinerele fete și bărbați apar temporar, sub înfățișare de broască.

Așa cum era cunoscut și lui Plinius, broasca a fost folosită ca medicament, mai ales contra frigurilor.

Broasca testoasa

totem broasca testoasaEa a fost o femeie, care n-a vrut să-i primească pe Iisus și pe Sf. Petru și s-a ascuns sub covata de pâine sub pat, de aceea a fost prefăcută în broască țestoasă.

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Broasca folosita ca medicament contra frigurilor":

  1. Jorjette C Catalin
  2. Jorjette C Alexandra

Care este gandul tau?