Bauturi naturale şi secretele pastrarii lor – bauturi cu catina

bauturi naturale cu catina

Afla cum sa prepari bauturi naturale cu catina sau alte fructe, astfel incat acestea sa nu fermenteze. Cătina este campioana absolută a toamnei. Datorită conţinutului poate asigura organismului necesarul pentru o zi de vitamine, minerale şi oligoelemente consumând doar câteva boabe sau un pahar cu suc. De asemenea cătina conţine antioxidanţi, substanţe importante în funcţionarea impecabilă a sistemului imunitar. Dar, pentru a putea păstra proaspete cât mai mult timp aceste fructe este necesar să le recoltăm cu tot cu ramuri şi să le agăţăm în cămară. Sau pot fi uscate şi utilizate drept ceai. Însă cătina poate fi consumata in diverse bauturi naturale – cidru sau sirop.

Bauturi naturale ~ Cum se prepara suc de catina

Una dintre cele mai eficiente bauturi naturale este sucul proaspat de catina care se face foarte simplu, cu ajutorul unui blender. Se face un piure de catina care se strecoara printr-un tifon. Dupa ce ati terminat de stors, turnati peste pulpa ramasa putina apa calduta si strecurati din nou. Pulpa, semintele si coaja le puteti pune la uscat si folosi la ceai de catina. Sucul se bea proaspat indulcit cu miere de albine.

Cum se prepară cidru de catina acasa

Cidrul este o bautura fermentata care imbina efectele benefice ale fructelor pentru sanatatea ta. Are un continut foarte scazut de alcool, de 3,8%. De obicei cidrul este preparat din mere, insa pot fi folosite si alte fructe bogate in vitamine precum catina, cirese, visine sau coacaze.

Ingrediente cidru de catina:

  • 1 kg de fructe de catina (poti folosi si alte fructe)
  • 5 l apa
  • 1,5 kg zahar organic/miere de albine
  • drojdie
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare cidru de catina:

Pentru inceput, se fierbe apa si se lasa la racit. Fructele de catina se aleg cu atentie, se spala sub jet de apa si se pun intr-o damigeana de sticla. Se adauga peste ele zaharul si apa racita, zeama de lamaie, plus drojdie cat o nuca, pentru a stimula procesul de fermentatie.

Se lasa astel fructele la macerat pentru 15-20 de zile, dupa care se trage cidrul de catina in sticle si se pastreaza la rece. Vei observa la suprafata cidrului de catina un lichid uleios de culoare portocalie, de aceea, inainte de a-l consuma, se agita bine sticla pentru a amesteca foarte bine continutul.

Se recomanda 1-2 pahare de cidru de catina pe zi, inainte de masa si se evita consumul acestuia seara, deoarece poate provoca insomnii, datorita nivelului crescut de energie pe care il ofera organismului.

Catina incorporeaza proprietati de regenerare a celulelor si tesuturilor corpului, si asta datorita diversitatii vitaminelor continute. Este bogata in antioxidanti si confera proprietati antiiinflamatorii, nutritive, anti-imbatranire si tonice.

Catina contine foarte multa vitamina C, de 10 ori mai mult decat in citrice. De asemenea contine beta-caroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, complexul de vitamine B, vitamina A, E, F, D, K, P si 8 aminoacizi esentiali pentru sanatate.

bauturi naturale cu catina

Cum se prepară sirop de catina acasa

Bauturi naturale sunt si siropurile cu fructe si miere de albine. Pentru a prepara sirop de catina (sau alte fructe), fructele se zdrobesc şi se amestecă cu zahăr sau cu miere de albine. In cazul acestui sirop de catina, este indicat sa folosim doar miere, datorita miraculoaselor proprietati pe care le are. Zaharul e bine sa-l lasam pe rafturi in magazine. Afla cum se prepara pas cu pas reteta de sirop de catina cu miere de albine.

Pentru a prepara acest sirop acasa, se pot utiliza orice fructe de pădure. Secretul pastrarii acestor bauturi naturale cu fructe este procentajul de fructe şi de zahăr, respectiv miere. Iata care este procentajul corect in prepararea unor bauturi naturale cu fructe:

  • la 64% zahăr (62-64%) siropul se menţine fără conservanţi
  • sub 62% fermentează
  • peste 64% zahărul cristalizează.

In cazul in care pentru sirop de catina sau orice alte fructe folositi miere de albine, procentul ideal de miere este de 75-80%.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *