Artă culinară: Iepure cu telemea şi mentă

iepure-cu-telemea-si-menta

Iepure cu telemea şi mentă (reteta corsicană)

Sărbătorile ar trebui să fie nu doar motivul fericirii şi bucuriei noastre ci şi ocazia cea mai potrivită pentru a scăpa de vechile tipare şi de vechile mofturi în ceea ce priveşte hrana. Am ales pentru gurmanzi o reţetă deosebită, o dată pentru că iepurele nu este la îndemâna oricui (dar acum se găseşte în braţele multori vânători) şi a doua pentru că deşi reţeta este de origine corsicană, ea “sună” extrem de românească!

Pentru patru porţii:

iepure-cu-telemea-si-menta

– 600 g carne de iepure (tăiat bucăţi sau întreg)
– 300 g de telemea de oi sau brânză de burduf
– 25 frunze de mentă
– 5 linguri de ulei de măsline
– sare, piper
– 10 cl de vin alb

Pentru garnitură:

– 4 morcovi
– 3 dovlecei
– o ceapă
– 500g fasole verde
– verdeată, frunze de dafin, ulei de măsline, sare, piper

Mod de preparare:

Amestecaţi într-un castron telemeaua proaspătă cu menta tăiată fin, uleiul de măsline şi vinul alb, până obţineţi o pastă omogenă. Ungeţi bucăţile de iepure sau iepurele întreg cu pasta obţinută. Aşezaţi-le într-o tavă şi daţi-le la cuptor. După ce s-au copt, puneţi-le deoparte şi preparaţi legumele astfel: Tăiaţi ceapa foarte fin şi căliţi-o în uleiul de măsline, împreună cu verdeaţa şi frunzele de dafin.

Între timp, curăţaţi morcovii, tăiaţi-i rondele fine şi procedaţi la fel cu dovleceii şi fasolea verde.

Puneţi la fiert morcovii până devin aproape moi, după care, în aceeaşi apă, fierbeţi şi fasolea verde. Căliţi dovleceii, adăugaţi ceapa deja călită, morcovii şi fasolea verde.

Peste carnea de iepure se adaugp legumele astfel preparate, apoi ăntreaga combinaţie se lasp la rumenit în cuptor, la 180 grade Celsius, timp de o oră.

Sfatul maestrului bucatar

Fiţi atenţi ca brânza ce acoperă iepurele să nu se rumenească prea tare. Se serveşte cald.

Pofta buna!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Artă culinară: Iepure cu telemea şi mentă”

  1. foarte interesanta reteta , nu am mai mancat iepure preparat asa… o s ail incerc , sper s aimi iasacat de cat…mi se pare o arta sa poti scoate tava inainte ca branza sa se rumneasca dar totusi sa fie gata carnea…

  2. Avatar DanielaFrincu
    DanielaFrincu

    carnea de iepure trebuie lasata la marinat sau merge si asa?

    1. Pentru aceasta reteta carnea de iepure nu se lasa la marinat. Ea se unge cu pasta facuta din telemea, menta, ulei de măsline şi vin alb. In general carnea se lasa la marinat cand e vorba de o friptura simpla, aici carnea de iepure va fi inclusa in preparare din nou cand adaugam legumele. Daca vrei sa extragi din reteta numai prepararea iepurelui, atunci poate poti incerca un marinat. Ai grija la condimente, nu toate merg cu iepure. Menta si salvia le poti folosi, nu stiu insa daca coriandru si cimbru merg cu iepurele!

  3. asta e buna !

  4. Buna seara !

    Daca preluati retete de pe site-ul meu , am sa va rog sa specificati si sursa!

    Multumesc!

    1. Cred că nu există reţeta asta pe site-ul dvs.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *