Totem – Interpretare vise – 44 Animalele din vis

ARMADILLO (Tatu Carreta) – limite

Armadillo isi poarta armura in spate tot timpul, si acest medicament este parte din corpul nostru. Limitele, sau granitele, sunt cele care permit sistematizarea si diversificarea, si privind la un Armadillo care s-a facut rotund ca o minge, putem sa ne inchipuim de ce aceasta fiinta nu poate fi ranita de catre alte animale, in ciuda faptului ca are abdomenul moale si cald. Este un dar minunat sa stim sa ne folosim de limite in avantajul nostru.

armadilloDaca in directia noastra vin vorbe trimise cu intentia de a rani, actiuni care ne invadeaza integritatea personala, medicamentul Armadillo ne invata cum sa oferim o platosa impenetrabila. Un semn pe care Indienii Americani il foloseau in asemenea situatie, era cercul, sfera, care constituie un scut mental perfect.

Ca meditatie, in interiorul cercului, pe o foaie de hartie, putem sa scriem tot ceea ce dorim sa avem, sa facem, sa experimentam.

Se poate include tot ceea ce ne aduce bucurie. Acest lucru ne defineste si ne fixeaza anumite limite, pentru ca astfel noi constientizam in mod clar ceea ce Voim sa faca parte din viata si experienta noastra personala. In afara cercului putem sa scriem lucruri pe care stim ca trebuie sa le experimentam, dar preferam sa apara numai dupa ce ne-am pregatit suficient sufleteste, cum ar fi anumite vizite, critica constructiva de la cei din jur, cereri de a oferi din ceea ce este al nostru.

Daca Armadillo a aparut in viata noastra, acesta este un indemn de a ne revizui granitele si limitele. Sunt limite personale pe care abia asteptam sa le depasim, dar sunt si limite care nu trebuiesc depasite, cum ar fi de exemplu limitele bunei cuviinte. Daca cumva s-a ajuns ca in casa noastra lumea sa se perinde ca printr-o gara, insemneaza ca este timpul sa facem o reevaluare a comportamentului nostru, si o noua delimitare a spatiului nostru personal, al spatiului sacru pe care il reprezinta casa noastra.

Daca ne dam seama ca ne este greu sa spunem “nu” atunci cand simtim nevoia sa spunem nu, atunci este bine sa ne punem cateva intrebari:

 1. Onorez eu oare suficient nevoia de timp liber de care am nevoie pentru relaxare?
 2. Cum se poarta cu mine cei din jur? Nu cumva se abuzeaza de increderea si bunatatea mea?
 3. De ce am ajuns sa ma supar atunci cand cineva considera ca ceea ce fac eu este ceva de la sine inteles, si ca in ciuda eforturilor si rezultatelor mele totusi nu sunt apreciat pe masura efortului meu?
 4. Care este motivul pentru care se asteapta de la mine sa spun “da” intotdeauna, si un eventual refuz este luat ca o calamitate?

Raspunsurile la toate aceste intrebari sunt legate de arta de a fixa limite, de a tine seama de anumite criterii in viata noastra. Daca te depersonalizezi si pierzi capacitatea de a-ti impune limite, devii ca un burete. Orice abuz intra la acest capitol. Cu autocontrolul pierdut, ca un arc de ceas stricat care nu se mai poate strange, atragi in tine toate sentimentele si senzatiile neplacute de la toti cei din jur, ajungi sa intri intr-o sala sau intr-un magazin si sa fii efectiv daramat de senzatiile pe care le captezi de la cei din jur, ajungi sa nu mai stii ce-ti face bine, si sa nu te mai poti feri de ce iti face rau.

Totemul Armadillo ne invata despre ceea ce numim “sinele individual”, acea unica opera de arta care este fiecare persoana in parte.

El ne da o lectie despre curajul de a ne deschide, de a deveni vulnerabili pentru o noua cautare. El ne da si lectia despre intelepciunea de a ne inchide la timp, de a ne proteja de agresivitatea indreptata impotriva noastra. Armadillo ne indeamna sa fim atenti si sa ne constientizam propriile sentimente si senzatii, sa le ascultam, sa le validam, dar sa nu le amplificam ecoul la nesfarsit in sfera de protectie in care ne-am ghemuit. Armura noastra sa ne fie zid de cetate, spune Armadillo, dar …sa constientizam intotdeauna conditia noastra interioara, ca nu cumva el sa devina zid apasator de inchisoare.

Ganduri si impresii pentru "Totem – Interpretare vise – 44 Animalele din vis":

 1. Jorjette C Cristi
 2. Jorjette C Rora
 3. Jorjette C ana
 4. Jorjette C surdu cristina
 5. Jorjette C Eva
 6. Jorjette C ALICE
 7. Jorjette C Nichescu aralda

Care este gandul tau?