Anatomia secundei: Vortexul lumii

Globalizarea galopantă ne face să avem vecini peste tot: posturile de radio şi televiziune, publicaţiile care se răspândesc cu… iuţeala poştei. Internet-ul cel cvasiinstantaneu, cu biţi circulând aproape cu viteza sunetului – toate ne fac să ciulim urechile şi să deschidem bine ochii, pentru că ceea ce i s-a întâmplat vecinului ni se poate întâmpla şi nouă – şi trebuie să reacţionăm corect, dacă vrem să supravieţuim. Şi, desigur, vrem.

Anatomia, de fapt autopsia, secundelor trecute, îmi arată de pildă, ce i s-a întâmplat unui vecin de planetă, pe nume Brazilia. Avea, acum câţiva ani, 2500% inflaţie (cum, Doamne fereşte, se poate întâmpla şi la noi!…), o datorie externa de 215 miliarde de dolari (!!), când cei 158 milioane de locuitori l-au ales preşedinte pe profesorul de economie Fernando Henrique Cardoso. „Profesorul” s-a apucat să le ţină cursuri brazilienilor, la televizor, învăţând familiile cum să se descurce în vârtejul economiei de piaţă. În acelaşi timp a lansat planul „Real”, de asanare a birocraţiei, de reducere a cheltuielilor publice, de aplicare exponenţială a fiscalităţii, făcându-i şi pe cei bogaţi să-şi plătească impozitele (căci aici e şpilul: nu cei care au sustinut bugetul unei ţări ci cei care n-au…!).

Rezultatele: inflaţia a scăzut, în câţiva ani, la procente rezonabile, investiţiile străine au atins cifra de 22 miliarde dolari (în 1997), aproape peste noapte a crescut puterea de cumpărare a omului simplu. Vine însă zguduirea „cazinoului planetar” din acest an, Asia de Sud Est se cutremură, Rusia la fel, ce credeţi că i se întâmpla Brazilei? Vitejii investitori retrag, în grabă, nu mai putin de 25 miliarde dolari, în doar câteva săptămâni! Brazilienii reacţionează alegându-l a doua oară ca preşedinte pe profesorul lor, acesta impune un nou plan de austeritate – şi Fondul Monetar International promite, imediat, un împrumut de 165 miliarde de dolari (!!! – te cruceşti, nu alta, România cere bani dar în poziţie mult degradată faţă de cea a Braziliei…).

vortexul-lumiiDe ce? Pentru că Brazilia reprezintă 20% din exporturile SUA şi dacă economia ei „sare”, urmează zguduirea economiei nord americane şi… crahul global.

…În septembrie, pe Pământ, toate bune, doar că un ciclon s-a abătut, în acest an, asupra planetei, dărâmând aproape 40% din economia mondială. De fapt, nu din economia reală, ci din cea inventată de bursele de valori, acest adevărat cazinou planetar, care merge absolut de capul lui, speculatorii de monedă şi acţiuni – brokerii, cum li se zice – acţionând haotic, cu un singur Dumnezeu în faţă: acela al profitului, cât mai mare, cât mai discret, cât mai uşor de transformat (fără impozite!) în conturi sigure din Elveţia sau America de Nord.

Societatea de piaţă planetară a anilor ’90 a şi dus, de altfel, la discrepanţe usturătoare, scria, „Le Monde diplomatique”: dacă în 1960 locuitorii ţărilor dezvoltate, aproape 20% din populaţia lumii, aveau un venit de 30 de ori mai mare decât cel al porţiunii de 20% trăind în ţările cele mai sărace, în anul 1995 acest indice a devenit 182! Deci, în patru decenii bogaţii au devenit de încă 6 ori mai bogaţi decât săracii. Iar cele mai bogate 3 persoane din lume, aflaţi, posedă o avere superioara bugetelor reunite ale celor mai sărace 48 ţări ale lumii!… Zguduitor: 3 pământeni, 3 fraţi ai noştri întru specie sunt mai bogaţi decât un sfert din populatia globului, vecini care îşi târăsc vieţile de azi pe mâine, lipsiţi de cele mai elementare produse ale vieţii: apă, hrană, îngrijirea medicală, educaţia.

Aşa stau lucrurile în vortexul lumii, aici, la noi acasă, pe planeta Terra, cea dominată de societatea de piaţă, cu al ei cazinou planetar. O planetă stăpânită de puterea de consum, orbită de goana după ofertă. Din ce motive am merita noi să devenim egali? Ce valori ne-ar împinge spre a ne dori şi a împlini acest utopic proces de evoluţie?

Împărţiţi între consum, cerere şi ofertă, noi oamenii avem vreo şansă la această utopie paradisiacă?

Articol etichetat cu:, , , , ,

Ganduri si impresii pentru "Anatomia secundei: Vortexul lumii":

Care este gandul tau?