Analize medicale la domiciliu si teste rapide de facut acasa

Analize medicale la domiciliu - Bioclinica

Acum este mult mai simplu sa iti faci analize medicale la domiciliu. Laboratoarele de analize sunt pregatite sa vina la tine acasa pentru recoltare de probe sau chiar pentru analize detaliate in unele cazuri.

Cumparand teste rapide din farmacii, in confortul casei tale poti beneficia de o diagnosticare rapida pe diverse afectiuni. Doctorii recomanda celor care fac teste medicale rapide acasa, daca au iesit pozitiv (adica exista o problema) sa mearga la un laborator pentru analize medicale specializate sau sa consulte medicul de familie. Daca testul medical a iesit negativ, sa mai incerci peste cateva saptamani-luni pentru o verificare mai sigura.

Te invit in cele ce urmeaza sa te joci de-a doctorul si sa iti verifici starea de sanatate facand cateva teste medicale pe tine.

Analize medicale la domiciliu care iti pot salva viata – Testeaza-te singur

Exista analize medicale la domiciliu pe care ti le poti face singur. Acestea sunt teste rapide ce iti ofera indicii importante despre starea ta de sanatate. Cu ajutorul acestor testari medicale personale iti poti salva viata! Testele rapide sunt de doua feluri: chimice sau fizice. Incepem?

Hipotiroidism

O glanda tiroida hipoactiva iti incetineste metabolismul, conduce la oboseala excesiva, crestere in greutate, dar si alte probleme.

Pentru a depista hipotiroidismul putem testa reflexul din zona Calcaiul lui Ahile. Stai relaxat pe un scaun, pune un picior peste altul astfel incat gamba sa se relaxeze pe genunchiul celuilalt picior. Cu ajutorul unei linguri, bate brusc si ferm pe tendonul aflat imediat deasupra calcaiului. Daca reflexul gambei este imediat, asta poate indica o functionare buna a tiroidei, daca reflexul este intarziat sau absent, asta poate insemna o hipoactivitate a glandei tiroide.

Analize medicale la domiciliu - Reflexul tendonului lui Ahile si Tiroida hipoactiva
Testul reflexului de la tendonul lui Ahile – Tiroida hipoactiva

Un alt semn graitor al unei glande tiroide hipoactive: Verificati o treime din exteriorul sprancenelor. In cazul in care acestea se subtiaza brusc, acest lucru poate sugera o tiroida hipoactiva.

Digestia si tranzitul intestinal

O intarziere a digestiei indica un sindrom de intestin iritabil sau gastroenterita.

Mancand boabe de porumb fiert, acestea iti pot spune cat timp ii ia mancarii sa treaca prin sistemul tau digestiv, pentru ca organismul nostru nu poate digera stratul exterior al bobului de porumb.

Testul Porumbului - Tranzitul intestinal si Digestia
Testul Porumbului – Tranzitul intestinal si Digestia

Ar trebui sa dureze intre 12 si 36 de ore ca mancarea sa treaca de la gura la toaleta. Daca tranzitul este mult mai rapid sau mai incetinit si ai si alte simptome precum dureri abdominale, ar trebui sa consulti un gastroenterologist!

Testul ceasului pentru Alzheimer

Deseneaza imaginea unui ceas, punand si numerele orelor in el. La oamenii care dezvolta boala Alzheimer, aceste desene deseori arata ciudat de deformate sau cu numerele nelalocul lor.

Test pentru Alzheimer - Desenul ceasului
Test pentru Alzheimer – Desenul ceasului: 1. Sanatos – 2. Alzheimer – 3. Parkinson

O vizita la un neurologist poate confirma sau infirma diagnosticul. Nu te panica daca testul este pozitiv, in multe cazuri afectiunea nu este chiar Alzheimer, ci ceva foarte usor tratabil.

Boala arteriala periferica (BAP)

Pentru a testa restrictionarea circulatiei sangelui in organism cauzata de boala arteriala periferica iti propun aceasta analiza medicala la domiciliu: intinde-te pe spate pe un pat si ridica ambele picioare la un unghi de 45 de grade pentru aproximativ 2 minute. Daca unul sau ambele picioare devin palide, asta poate indica o circulatie a sangelui foarte slaba din cauza arterelor obstructionate.

Testarea rapida pentru probleme de auz

Acesta este un test rapid de facut acasa pentru a afla cum stai cu auzul! Ia un ceas de mana mecanic si stai intr-o camera linistita fara alte zgomote. Acopera una din urechi cu un deget si cu cealalta mana tine ceasul la urechea cealalta. Indeparteaza ceasul! Ar trebui sa auzi ticaitul ceasului de mana de la “o mana distanta”!

Pulsul si bataile inimii

Daca bataile inimii sunt neregulate, asta poate indica o fibrilatie arteriala, ceea ce inseamna ca esti de 5 ori mai norocos sa suferi de un atac de cord.

Pentru a-ti testa ritmul inimii, pregateste una din palme cu fata in sus. Cu degetul aratator si cel mijlociu de la cealalta mana, atinge putin apasat, zona de la baza degetului mare de la palma testata. Vei simti imediat pulsul pentru ca fix pe acolo trece o vena foarte importanta. Bate ritmul pulsului tau cu un picior pentru aproximativ un minut.

Daca sesizezi ca bati regulat, ca un ticait de ceas, atunci esti bine. Daca pulsul inimii tale este neregulat ar trebui sa consulti un medic cardiolog. Ocazional sunt acceptate chiar si bataile neregulate ale inimii. Prin acest test medical facut la tine acasa incerci sa gasesti batai neregulate ale inimii care se intampla mai des!

Teste cumparate din farmacii sunt si ele analize medicale la domiciliu

Desi mereu exista un procentaj de eroare, testele medicale ce pot fi cumparate din farmacii, au o doza mare de acuratete, in special la testarea negativa (adica cand iti spun ca nu ai acea problema).

Teste medicale rapide in farmacii pe care le poti face la domiciliu:

Testul rapid HIV

Controversat dar eficient. In cazul in care testul a iesit pozitiv, consulta medicul de familie. Daca testul a iesit negativ, mai incearca o data peste 2-3 luni.

Testarea rapida pentru streptococ

Des folosit in pediatrie, acest test este o analiza rapida a secretiilor din gat prin care se depisteaza infectia cu Streptococ. Daca copilul dvs. raceste la gat des, faceti acest test rapid streptococic.

Test rapid pentru alergie

O astfel de analiza medicala la domiciliu poate sa te lamureasca daca ai simptome alergice uneori. Pentru ca alergiile pot fi foarte periculoase, este indicat ca daca la un test alergologic cutanat ai iesit pozitiv, sa consulti medicul de familie.

Test rapid pentru depistarea infectiilor urinare

Infectiile tractului urinar inferior (cistita) si cel superior (pielonefrita) pot fi depistate din timp cu un test urinar rapid disponibil in farmacii.

Testele rapide pentru colesterol

Masurarea colesterolului din sangele capilar se realizeaza cu testere disponibile in farmacii. Cu o mica picatura de sange, aparatul poate sa iti spuna care este nivelul colesterolului HDL, LDl sau total.

Testul rapid pentru tuberculoza (TBC)

Diagnostigarea tuberculozei este mult mai usoara acum cu testele rapide TBC. Timpul de testare nu este chiar scurt, poate ajunge pana la 90 de minute pana cand aparatul ofera rezultatele, dar se considera cel mai eficient in diagnosticarea rapida a tuberculozei. Intreaba in farmacii!

Teste de glicemie

Riscul unui diabet zaharat poate fi evitat data iti verifici glicemia. Testele rapide pentru glicemia din sange sunt eficiente si te pot ajuta in diagnosticarea din timp a problemelor glicemice ale organismului tau.

Teste rapide antidrog

Mult mai confortabil este sa iti faci singur analize medicale la domiciliu, inainte. Exista in farmacii teste antidrog care iti testeaza urina pentru prezenta mai multor tipuri de drog: AMP – Amfetamine in urina, BZO – Benzodiazepine in urina, MDMA – Ecstasy in urina, COC – Cocaina in urina, MOP – Opiacee in urina, BAR – Barbiturice in urina, MTD – Metadona in urina, MET – Metamfetamine in urina, THC – Marihuana in urina (Citeste aici: Cum sa elimini THC din sange), BUP – Buprenorfine in urina.

Alte teste medicale rapide ce pot fi procurate din farmacii: teste de sarcina, pentru depistarea hepatitei, test helicobacter, HBsAg, pentru infectii vaginale, teste rapide de ovulatie.

Analize medicale in laboratoare dotate cu aparatura ultramoderna

Laboratoarele din tara ofera analize medicale la domiciliu, in diverse situatii. Contactati o clinica specializata de analize medicale pentru detalii suplimentare!

Recomandam Bioclinica, primul laborator din tara dotat cu un sistem integrat de chimie clinica si imunoenzimologie. Reteaua de laboratoare este echipata cu aparatura ultramoderna si acopera aproape toata tara: Arad, Alba, Brasov, Caras Severin, Bistrita-Nasaud, Bihor, Bucuresti, Mehedinti, Hunedoara, Iasi, Suceva, Sibiu, Constanta, Gorj, Covasna, Mures, Cluj, Timis, Valcea etc. Multe din sistemele lor sunt unice in Romania, dar ceea ce ii diferentiaza, din partea medicilor specialisti, este acuratetea analizelor medicale.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Analize medicale la domiciliu si teste rapide de facut acasa”

  1. Testul porumbului este foarte tare!

    1. Simplu si eficient! Ma gandesc totusi ce rost mai are sa mananci porumb fiert, daca il scoti asa cum il bagi?

  2. Avatar Diana
    Diana

    Credeam ca am inteles sa nu ne mai erijam in doctori si in testele care doar amana ceea ce trebuie sa facem oricum. Informatiile de pe internet ne transforma in cunoscatori si de autodiagnosticam in baza lor. Mergeti la doctor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *