Aminteşte-ţi să zâmbeşti!

Autor: Ramona-Alexandra Rusu

Ştiu, şi tu ai momente în care vrei să fugi şi să te ascunzi de toate problemele şi dilemele ce te inonjoară. Ai momente în care pur şi simplu te simţi mult prea depăşit de situaţie, mult prea obosit, prea sătul de realitate… Însă, de fiecare dată, tu, împreună cu viaţa ta, ţi-ai demonstrat că ai puterea şi că poţi să mergi mai departe. E foarte important să realizezi totuşi că tot tu poţi fi persoana care te poate ajuta să nu mai treci prin situaţii delicate, situaţii care pot duce la pierderea respectului de sine, depresii sau la consumul de droguri.

Cel mai important amănunt al vieţii unei persoane, este echilibrul dintre interior şi exterior, mai exact, echilibrul dintre modul în care persoana percepe trăirile celor din jurul său şi modul în care aceasta îşi raportează propriile trăiri la realitatea ce îl înconjoară. Această stabilitate, tu, o poţi stabili printr-o bună comunicare cu cei de lângă tine, dar şi prin încrederea în tine şi imaginea realistă pe care o ai tu cu privire la răspunsul întrebării “cine sunt eu?”. Atenţie! Când spun imaginea realistă, nu mă refer la faptul că trebuie să-ţi înşirui pe o foaie doar defectele sau doar calităţile tale. Acest răspuns îl poţi deduce mental printr-o simplă analiză a propriului temperament, caracter, personalitate luând în consideraţie calităţile şi defectele tale. Nu uita! Nimeni nu e perfect, orice om are calităţi şi defecte, şi nici nu există oameni răi, ci doar persoane cu stimă de sine prea scăzută sau prea ridicată, aşa că fă un efort şi fii sincer cu tine, evitând să cazi în extreme.

După ce realizezi cine eşti tu de fapt, încearcă să observi şi modul în care ceilalţi te percep pe tine. E posibil ca ţie să-ţi fi scăpat vreo calitate, sau vreun defect.Totuşi, evită persoanele care dau dovadă de prea multă subiectivitate şi care îţi vor distorsiona imaginea reală, formând o imagine falsă doar de dragul de a fi plăcuţi de tine sau de a te face să te simţi inferior lor. Alegeţi cu grijă anturajul. Uneori el îţi poate crea discomfort în propria piele. Nu încerca să pari ceea ce nu eşti. Fii sincer şi arată-le celor din jur că uneori e mai important să fii realist, decât să stai doarc u capul printre norişori şi să fii mereu pasibil la o drepresie în cazul unei oarecare dezamăgiri.

Când ai o problemă:

  • nu te închide în tine! Se va găsi cel puţin o persoană capabilă să te asculte şi, dacă e cazul, să îţi dea un sfat. Trebuie doar să ştii la ce uşă să baţi.
  • nu evita discuţiile dând răspunsuri închise(da/nu). Ţine minte, comunicarea e cea mai bună armă în lupta cu sentimentele şi trăirile tale, şi la urma urmei nimeni nu vrea să vadă doar feţe morocănoase.
  • nu te ascunde în camera ta ore în şir fără să cauţi cel puţin o activitate care să te liniştească sau care să îţi ocupe mintea. E ok să meditezi, dar moderat. Încearcă să-ţi găteşti prăjitura preferată (Indiferent de rezultatul obţinut, fii mândru că ai încercat) sau ieşi la o plimbare în aer liber- te va recrea (Uită-te bine în jur, vei vedea cel puţin o persoană care îţi va zâmbi pe lângă toate feţele acre. La urma urmei toţi suntem oameni şi toţi căutăm sprijin moral când avem un impas).
  • cel mai important: AMINTEŞTE-ŢI SĂ ZÂMBEŞTI! “Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă multe!”, dacă vrei să fii ajutat, fii solidar cu cei din jurul tău. Ajută si vei fi ajutat!

7 Raspunsuri

  1. Anonim Anonim
  2. Laurentiu Laurentiu
  3. alfa alfa
  4. Daniela Daniela
  5. Ramona-Alexandra Rusu Ramona-Alexandra Rusu

Spune care este gandul tau acum