Cele 13 vitamine esentiale pentru tine – beneficii si surse naturale

Vă propunem o incursiune întro lume cu vitamine esentiale, să aflaţi ce roluri joacă aceste elemente vitale în funcţionarea organismului şi care sunt cele mai importante surse naturale din care le puteţi procura. Cu siguranţă veţi privi cu mai mult respect salatele de crudităţi, care, sperăm, vor lua locul „tradiţionalelor” prăjituri.

Când mama sau bunica ţinea mortiş să mâncăm legumele de la garnituri şi ne oferea fructe după fiecare masă, intuia că este un lucru benefic pentru noi. Şi avea dreptate: alimentele în cauză sunt pline de vitamine esentiale, fără de care nu doar ca nu am putea fi sănătoşi, dar, în ultima instanţă, nici nu am putea trăi.

Vitaminele esentiale sunt compuşi organici pe care corpul îi foloseşte, în cantităţi foarte mici, pentru a regla şi susţine anumite reacţii chimice de o importanţă majoră. Aceste substanţe „colaborează” cu enzimele şi cu alţi compuşi biologici pentru a asigura metabolismul, creşterea, dezvoltarea şi buna funcţionare la nivel celular. Deoarece organismul nu le poate fabrica (cu câteva excepţii), nutrimentele esenţiale în discuţie trebuie aduse din afară, prin alimentaţia de zi cu zi sau din suplimente.

Există un număr de 13 vitamine esentiale, care sunt absolut indispensabile. Ele pot fi clasificate în două grupuri:

  1. vitaminele care se dizolvă în grăsimi (vitamine liposolubile)
  2. cele care se dizolvă în apă (vitamine hidrosolubile).

Aceste vitamine esentiale prezente în prima categorie, pot fi stocate în organismul uman în ţesuturile grase şi în ficat pentru o perioadă mare de timp. În schimb, cele solubile în apă trebuie consumate pe cât posibil la modul cotidian, deoarece corpul nu le poate depozita şi se elimină în câteva zile.

O deficienţă a oricareia dintre aceste vitamine vitale ne poate pune sănătatea şi, uneori, chiar existenţa însăși! Oferă-mi 10 minute din viața ta să îți prezint beneficiile și principalele surse naturale pentru fiecare vitamina în parte

Ganduri si impresii pentru "Cele 13 vitamine esentiale pentru tine – beneficii si surse naturale":

Care este gandul tau?