10 deserturi rapide pentru a îndulci pe oricine

Pentru a prepara deserturi rapide ai nevoie oricum de puțin timp. Dacă vrei să faci o surpriza dulce, ți-am pregatit aceasta colectie de retete de deserturi rapide, de unde poti alege fie un tort cu piscoturi, fie un desert cu paine prajita cu fructe si frisca, ori poate un chec verde sau niste biscuiti “limbi de pisica”.

Ai spune că un tort nu se face prea rapid, dar daca reteta de tort este simpla, oare nu ti se pare si ca se face repede? Cel putin pentru un tort din pişcoturi, cu cremă de vanilie şi frişcă cum am prezentat mai jos, nu ar trebui sa muncesti mai mult de o oră!

Deserturi rapide fara băuturi rapide nici nu se poate. Eu consider ca mai rapid și mai gustos decat un Punch clasic nu există altă băutură. Plus, asortat cu oricare prajitură simplă de mai jos, nu încape îndoială că merge perfect de bine!

După complexitate și după cum îmi plac mie, aceste deserturi rapide le ordonez așa:

1. Un dulce rapid din pâine dulce şi capsuni

desert-paine-dulce-capsuni-frisca

Ingrediente pentru acest desert rapid:

  • 4 felii de pâine (felii pătrate),
  • 250 g capsuni (sau cirese ori vişine),
  • 150 g lapte,
  • 30 g unt,
  • 1 ou,
  • 1/2 plic de vanilie,
  • coajă de lămâie rasă.

Se prepară așa: Laptele cu oul şi doua linguri de zahăr, se bat într-un vas, se adaugă vanilia şi se lasă să stea circa 15 minute. În acestă compoziţie, se introduc feliile de pâine, şi se înmoaie pe ambele părţi. Pe fundul unei tigăi de teflon, se pune zahărul rămas şi se caramelizează, se adaugă untul, şi apoi pe rând, feliile de pâine. După ce s-au prăjit feliile pe ambele părţi, le scoatem pe o farfurie, în compoziţia rămasă din tigaie, se varsă capsunile şi coaja de lămâie. Se fierb circa 15 min. Cu o lingură se iau fructele, se aşează pe fiecare felie de păine şi se ornează cu frişcă.

2. Prajitură simplă și rapidă: Şarlotă din brânză de vaci

Sarlota-din-branza-de-vaciPentru un strat se iau 250 g de brânză de vaci bine omogenizată, 8 linguriţe de zahăr pudră, 100 g unt, o jumătate de pahar de smântână, un gălbenuş, 2 linguri de gelatină dizolvată si/sau jeleuri colorate, nuci, stafide, fructe, migdale etc. Se bate brânza de vaci cu zahărul, untul, smântâna şi gălbenuşul. În stratul alb se adaugă gelatina iar în celelalte straturi poți adauga jeleuri colorate şi stafide, nuci si fructe etc. Poti face 2-3 straturi sau mai multe straturi aşezându-le unul peste altul abia după întărirea stratului inferior.

3. Tort mariuca (deserturi rapide fără ou şi lapte)

tort mariuca

Pentru Piscot (blat) ai nevoie de: O cană de 250 ml apă, o cană de miere de albine, o linguriţă de bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie, 5 linguri ulei de floarea soarelui, 8 linguri de nucă măcinată, 8 – 10 linguri de făină albă. Acestea se amestecă împreună. Compoziţia aceasta se toarnă într-o tavă unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină. Se coace la foc mare în primele 5 minute, apoi se continuă coacerea la foc mic.

Crema pentru Tortul Mariuca se face astfel: O budincă de vanilie se fierbe cu 400 ml apă şi 6 linguri de miere până ce crema devine vârtoasă apoi se lasă la rece. O margarină (250gr) ce nu conţine sare (cea cu sare poate tăia crema) se amestecă puţin şi la care apoi se adaugă budinca. În cremă se poate adauga nucă prajită măcinată, nucă de cocos, cacao, se mai poate colora crema folosindu-se coloranţi alimentari (pentru estetică).

Pişcotul se taie în feli după care se însiropează cu siropuri după gust. Se pune crema şi se etajează. Pentru deserturi rapide ca acest tort, ornarea este lăsată la alegerea fiecăruia. Se pot pune deasupra şi fructe tăiate felii sau simplu zahar pudra.

4. Chec verde pentru deserturi rapide

chec-verdeIngrediente: o cană (250 ml) de apă, o cană de miere, 5 linguri de ulei, o linguriţă de bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie, 8 linguri cu vârf de nucă măcinată, o lingură de cacao, 10 linguri de făină, se amestecă toate împreună. Se mai adaugă arome din scorţişoară, cuişoare măcinate mărunt (pulbere), coajă de lămâie. Coacerea se face la foc tare 5 minute după care se continuă coacerea la foc mic.

Glazura: 100 gr. margarină, 4 linguri miere de albine, o linguriţă de făină albă, 3 linguri cu varf de cacao. Se amestecă această compoziţie apoi se încălzeşte pe foc, dar fără a se fierbe, atâta cât să se poata întinde peste prăjitură. Dacă se doreşte, se poate pune peste compoziţia sus amintită, fructe de sezon, atunci nu se mai pune glazură.

5. Deserturi rapide sub forma de cornulete frantuzesti

deserturi rapide sub forma de cornulete frantuzestiIngrediente pentru compozitia 1: 7 linguri (rase) de făină albă se freacă cu 7 linguri de ulei până devine o pastă.

Ingrediente pentru compozitia 2: 7 linguri de ulei, 7 linguri de apă şi 10 linguri cu varf de făină albă, putină sare, se frământă un aluat care se întinde în foaie subţire.

Peste aluatul din compozitia (2) se întinde compoziţia (1) şi se rulează. Se taie în două părţi şi se pune la rece în frigider o jumătate de oră. După aceasta se întinde în foaie, se taie în formă de romb, pătrate, apoi se pune gem de fructe, nucă şi se rulează de la colţ la colţ. Cornulete frantuzesti se coc la foc mic pe o tavă în cuptor (aproximativ 20-25 minute).

6. Tort Mos Craciun

Ingrediente: 250 gr. stafide, coajă de la o portocală, 50 gr. alune, 2 linguri rom, 200 gr. unt, 200 gr. zahăr, puţină sare, o jumătate linguriţă scorţişoară, 5 ouă, 250 gr. făină, o jumătate de linguriţă praf de copt.

tort-mos-craciun

Pentru ornat: 5 linguri gem de caise, 150 gr. alune măcinate, 150 gr. zahăr, 600 gr. zahăr pudră, 2 albuşuri de ou, 3 linguri zeamă de lămâie, 16 alune întregi, vopsea alimentară, ciocolată rasă.

Printre aceste deserturi rapide am strecurat acest desert simplu care se prepară astfel: stafidele, coaja de portocală şi alunele se pun într-un castron, se stropesc cu rom şi se lasă să stea aşa peste noapte. Se amestecă bine untul, zahărul, scorţişoara şi sarea, după care adăugăm încet ouăle, făina, praful de copt şi la sfârşit, alunele şi stafidele. Turnăm aluatul astfel obţinut într-o formă bine unsă şi tapetată cu făină şi îl dăm la cuptor timp de 40 de minute. Se încălzeşte gemul şi se unge bine tortul pe deasupra.

Cu o zi înainte se pregateşte un marţipan din 150 gr. alune măcinate şi 150 gr. zahăr amestecate cu 75 gr. zahăr pudră. Această compoziţie se întinde între doua folii transparente, având grijă sa fie atat de mare, încăt să acopere şi laturile tortului. Într-un castron se bate un albuş de ou cu 250 gr. zahar pudră, se adaugă zeama de la lămâie şi se toarnă peste tort. Se ornează tortul cu alune întregi. Se bate bine al doilea albuş cu restul de zahăr. Se colorează o lingura de spumă cu vopsea roşie şi o altă lingură cu vopsea verde. Restul de spumă se pune într-o formă pentru ornat. În mijlocul tortului se aşează un moş lucrat din spuma roşie şi un brăduţ construit din spuma verde. Din spuma albă se fac barba şi franjurii de la haina moşului.De jur împrejurul tortului se ornează cu spumă albă.

7. Reteta rapida de bautura dulce: Punch clasic

deserturi rapide cu Punch clasicIngrediente pentru Punch: 0,5 l ceai, zeamă de la 2 portocale şi 2 lămâi, 0,5 l. vin alb , 300 ml. rom.

Se amestecă ceaiul, zeama de portocală şi lămâia cu vinul alb, se adaugă puţină coajă de portocală şi lămâie, apoi se fierbe compoziţia. Se ia de pe foc, se adaugă romul şi se toarnă fierbinte în pahare. Se poate servi şi rece cu cuburi de gheaţa zdrobite, în compoziţie. Se pot introduce în compoziţe şi bucăţi de fructe proaspete gen: căpşuni, portocale, lămâi, kiwi, cireşe, struguri, mango, papaya, ananas etc.

8. Deserturi rapide: Limbi de pisică cu frişcă

limbi-de-pisica-cu-cremaIngrediente: 4 albuşuri, 100 gr. făină, 160 gr. zahăr pudră, 100 ml frişcă.

Se bat albuşurile spumă, se adaugă treptat zahărul, făina şi frişca, amestecând continuu. Pe o tavă unsă şi pudarată uşor cu făină, cu ajutorul unui cornet se pun “limbi” (bastonaşe), la distanţă între ele şi se dau la cuptor. Când se rumenesc marginile, se scot uşor cu cuţitul. După ce s-au racit, se lipesc câte două şi se pune la mijloc cremă de ciocolată sau gem de căpşuni și ai mai încercat o rețetă din categoria deserturi rapide.

9. Biscuiţi crocanţi cu ciocolată

Biscuiti-crocanti-cu-ciocolataIngrediente: 240 gr. unt, 360 gr. zahăr tos, 1 pachet zahăr vanilat, 2 ouă, 420 gr. făină fină, 1 linguriţă sare, 1 linguriţă praf de copt, 240 nuci mărunţite, 1 lingură zahăr pudră, două ciocolate cu lapte.

Pentru ca aici avem deserturi rapide, întâi se incălzeste cuptorul la 200 grade. După care se freacă untul spumă, se adaugă zahărul, pachetul de zahăr vanilat şi se freacă până la dizolvarea completă a zahărului. Apoi se adaugă ouăle. Într-un alt vas se amestecă făina, sarea şi praful de copt, după care se adaugă treptat la cocă. La urmă se încorporează ciocolata şi nucile. Pe o tavă tapetată cu hartie sau folie de aluminiu, cu o linguriţă se pun grămăjoare mici. Se coc la foc potrivit timp de 10-15 minute. Se desprind fierbinţi de pe hartie, se lasă să se răceasca şi se pudrează uşor cu zahăr vanilat. Biscuiţi crocanţi cu ciocolată gata in 30 de minute?

10. Tort din pişcoturi, cu cremă de vanilie şi frişcă

tort-cu-piscoturiMai întâi se pregăteşte crema de vanilie. Se freacă spuma 100 gr. zahăr cu 4 gălbenuşuri de ou, se adaugă 300 ml lapte fiert cu vanilie şi se fierbe la foc mic amestecând continuu. Se ia de pe aragaz, se adaugă 10 gr. de gelatină, se amestecă bine şi se lasă la rece.

Când începe să se coaguleze, se adaugă 100 gr. de coajă rasă de portocale (amestecate cu zahăr), puţină coajă de lămâie şi 300 ml frişcă bătută. Se ia un vas de sticlă cu pereţi drepţi şi se tapetează cu pişcoturile muiate în rom. Pe marginea vasului pişcoturile se aşează în picioare. Se toarnă crema la mijloc şi se acoperă cu pişcoturi.

În total, sunt necesare aproximativ 30 bucăţi de pişcoturi. Deserturi rapide, dar fără ornare? Se ornează cu frişcă şi fructe!

Articol etichetat cu:, , , , , , , ,

Care este gandul tau?