Tantarul prevesteşte boala – generalitati si legende despre tantari

tantarul prevesteste boala

In aparenta, tantarii sunt niste insecte delicate si cu o constitutie foarte fragila. Ei au doua antene mari, aripile inguste si lungi, picioarele subtiri, iar abdomenul lung si cilindric. Tantarul obisnuit, care se numeste Culex, este svelt si cu trompa indreptata inainte. Inrudit cu acesta, dar destul de periculos pentru om, este tantarul Anofel, care poate transmite agentul producator al malariei.

La infatisare, cei doi tantari pot fi confundati usor intre ei. Tot atat de usor , insa, pot fi deosebiti unul de altul, daca privim pozitia lor pe un suport. Tantarul Anofel are o pozitie fata de suport aproape perpendiculara, pe cand tantarul Culex are o pozitie aproape paralela. Pozitia larvelor, adica a puilor de tantar in apa, este alta decat a adultilor. Larvele de Anofel stau paralel fata de suprafata apei, iar cele de Culex stau oblic, cu capul in jos.

Inmultirea tantarilor se face in perioada calda a anului. Temperatura la suprafata apelor trebuie sa fie de 20-30 grade C. Femela tantar depune 200-400 oua pe suprafata apelor statatoare. Ouale de tantar sunt lipite unele de altele. In 2-3 zile, ies larvele de tantari, care in 1-3 saptamani, se transforma in nimfe, iar in 2-6 zile devin adulti.

Forma infestanta pentru om este numai femela tantar, care se hraneste cu sange. Masculul se hraneste cu sucuri din plante. Ea se localizeaza pe piele in regiunile descoperite (fata, gat, etc) numai atata timp cat are nevoie sa se hraneasca (1-3 minute). O caracteristica importanta, tantarul inteapa de la apusul soarelui pana la ore foarte inaintate in noapte. De obicei, pentru a suge sangele, tantarul se aseaza pe fata, gat, picioare sau maini la om, iar la animale se aseaza pe bot, urechi, pantece si organe genitale.

Ce este flebotomul?

Este un alt tantar, mai mic (2-4 mm lungime), o insecta foarte paroasa la infatisare, firava si cu picioare lungi. Numai femelele sunt periculoase pentru om deoarece numai ele sug sange. Insectele se aseaza pe partile descoperite ale corpului, iar durerea provocata de intepatura nu apare imediat, ci dupa ce acestea si-au luat zborul. La unele persoane apar de la intepaturi unele infectii ale pielii.

flebotomul - tantarul paros
Flebotomul – tantarul paros

Flebotomul poate transmite numeroase boli, printre care cea mai cunoscuta este febra papataci. Cum se manifesta ea? Bolnavul are febra cu transpiratii, dureri musculare si dureri de cap care dureaza in medie 3 zile, obligandu-l sa stea la pat.

Tantarul – Mituri si legende romanesti despre tantari

În vremurile de demult trăia un împărat pe nume Pic, ale cărui fapte rele erau cunoscute în lumea întreagă. Soarele care observă toate faptele acestuia, îi povesti Maicii Domnului, care decise că nu se mai poate continua așa, astfel că Pic fu aruncat într-o mare fără fund, pentru a nu se mai putea întoarce niciodată.

Dar încă dinainte de a se fi rostit condamnarea, Pic apăru la locul respectiv și începu să o maltrateze pe Maica Domnului și să-l certe pe Soare.  Acesta îl aruncă într-o fânână foarte adâncă, unde se înecă și se transformă în țânțar. îi fu tare teamă că nu va mai ieși de acolo atâta timp cât soarele este pe cer.

În fine, tantarul s-a născut din fumul pipei diavolului. De aceea el este servitorul diavolului –  rareori slujește prințului din basm, aducându-i iepele sălbatice – și este un dușman al îngerilor.

Tantarul prevestește vremea rea, boli și chiar moartea.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *