Vulpea – mituri la romani + Informatii generale despre vulpi

vulpea

Frumoasa vulpe rosie, cu coada stufoasa si cu fata asemanatoare cu a cainelui, este o creatura nocturna foarte eficienta. Exista 48 de subspecii de vulpi, care includ si variatii de culoare. In general vulpea are o vizuina subterana, dar poate trai foarte bine si intr-o depresiune confortabila.

In timp ce vulpile sunt animale solitare, in timpul sezonului de imperechere (iarna) cand are loc curtarea si imperecherea, masculul o sustine pe femela prin aducerea de alimente pentru familie (primavara devreme).

Poti adesea auzi sunetele de imperechere care suna ca un tipat ascutit si care pot fi destul de terifiante.

Femela este adesea ajutata in cresterea puilor de o sora sau de un pui de sex feminin de la ultima tura. Aceasta experienta o va ajuta pe actuala matusa sa fie o mama buna in urmatorul sezon. Uneori pot fi chiar 2 matusi.

Ochii si urechile la puii de vulpe se deschis dupa 2 saptamani de viata, iar la patru saptamani puii ies din vizuina. Ei au nasul scurt, asemenea cu ai puilor de caine. Din pacate multi pui de vulpe mor prematur din cauza alltor pradatori – caini, bursuci, etc. De asemenea ei pot muri de foame sau de frig in timpul iernii.

Puii de vulpe prind rozatoare mici. Aceasta tehnica este unul dintre primele lucruri pe care puii invata sa le vaneze.

Stiai ca vulpea are mustati pe picioare, precum si in jurul fetei, pe care le foloseste pentru a o ajuta sa gaseasca drumul?

Vulpile sunt animale de prada nocturne deoarece ochii lor sunt special adaptati pentru vizibilitate pe timp de noapte. In spatele celulelor sensibile la lumina se afla un alt strat numit lucidum tapetum care reflecta lumina inapoi prin ochi. Aceasta dubleaza intensitatea imaginilor primite de vulpe. Ochii vulpii are o stralucire verde atunci cand lumina cade direct pe ochi.

Vulpea nu mesteca hrana, in schimb foloseste dintii pentru a taia carnea in bucati potrivite.

Vulpea apartine familiei cainelui, familie ce include lupii, coiotii, vulpile gri, cainele enot si rudele lor. Toti membrii acestei famili sunt animale incredibil de adaptabile, iar acest lucru le face sa stea in imediata apropiere a oamenilor.

Vulpea – mituri si legende la romani

La origine vulpea a fost o femeie bătrână și urâtă, care avea prostul obicei de a fura. Ea fu alungată de locuitorii satului și găsi adăpost la Sf. Duminică, de la care fura păsări și le mânca pe ascuns, ca urmare Sf. Duminică o blestemă să se prefacă în vulpe.

vulpea

După altă etiologie, la facerea lumii, Dumnezeu cheamă la el toate animalele pentru a le oferi diverse însușiri. Vulpea primi viclenia ca trăsătură principală de caracter. De atunci se spune că omul trebuie să se întoarcă din drum dacă vede vreo vulpe, deoarece acesta este un semn rău. Ar putea fi vorba însă de un strat cultural mai nou, căci în cântecele rituale de înmormântare (Zorile), une din speciile cele mai vechi ale literarturii populare, mortul eset sfătuit dacă întâlnește vulpea, să o facă soră pentru ca ea să-i arate drumul cel bun în lumea de dincolo.

În basme, vulpea apare ca un animal recunoscător și blând.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *