Vin de macese cu catina – cum se prepara acasa

Nu stiu daca ai incercat pana in prezent aceasta reteta de vin de macese cu catina, insa iti spun sincer ca trebuie sa o incerci, si asta nu doar pentru ca este o bautura foarte speciala, ci si pentru calitatile curative.

Cum se prepara vin de macese cu catina

Ingrediente: 1 kg fructe de cătină, 200 g măceşe, 1,7 kg miere, 150 ml drojdie de vin, 5 litri apă fiartă şi răcită.

Mod de preparare: fructele de cătină, recoltate între 20 august-20 septembrie, se strivesc, se pun în borcan odată cu măceşele, recoltate în aceeaşi perioadă, bine marunţite, se adaugă apa amestecată cu mierea de albine şi drojdia de vin, se astupă bine şi se lasă la macerat 18-20 zile, la temperatura camerei. Când s-a oprit din fermentaţie, se trage vinul si se pune în sticle. Sticlele se sigileaza bine si se pastreaza intr-un loc intunecat si bine aerisit.

Se administrează câte 1 păhărel vin de macese cu catina dimineaţa şi la prânz, pentru stimularea poftei de mâncare. Este un bun vitaminizant. Nu se consumă după ora 14.00, fiind mai excitant decât cafeaua.

Pentru o mai bună valorificare a fructelor, li se mai adaugă aceleaşi produse, în aceeaşi cantitate. Se procedează ca mai sus, obţinându-se un vin de macese mai slab, dar bun de consumat.

Cum se prepara vin de macese

Vinul de macese este considerat de multi al doilea dupa vinul de struguri. Altii e posibil sa nu fie de acord, insa sa accepte ca un vin de macese matur este foarte bun. Vinul de macese trebuie sa aibe cel putin 2 ani sa se matureze la potential maxim. Vinul de macese tanar este aproape imposibil de baut.

vin maceseAcest vin de macese se prepara dupa vinul de struguri. Fructele de trandafir salbatic se culeg dupa primul inghet, cand ajung la maturitate maxima si pulpa lor devine cremoasa. In functie de cantitatea de vin de macese pe care doriti sa o faceti, alegeti si cantitatea de fructe.  Se culeg fructele, se spala si intr-un vas incercati sa zdrobiti fructele pe care le bagati intr-o damigeana.

Mai exista posibilitatea sa le faceti pasta cu ajutorul unui blender. La 2 kg de fructe adaugati 1 kg de zahar sau miere (de preferat miere) si 3-4 l de apa. Aveti grija sa nu umpleti damigeana prea plina, sa ramana cel putin 10 cm liberi. Damigeana se inchide cu un dop cu serpentina. Se lasa vinul de macese sa fermenteze 2 ani la rand, chiar mai mult daca aveti rabdare, dupa care se trage. Poate fi tras de 2 ori.

Care este gandul tau?