Blogul Lui Jorjette prezinta: Vin de macese cu catina – cum se prepara acasa

Autorul a publicat acest articolul pe în categoria Bucătăria fără foc. Dacă continui să citești, noi am estimat timpul de citire al acestui articol la 1 minut și 57 secunde, și să știi că nimeni nu a lăsat nici un comentariu deocamdată dar totuși și tu îți poți spune părerea la final.
Fii sociabil:

Cum se prepara vin macese cu catina

Ingrediente: 1 kg fructe de cătină, 200 g măceşe, 1,7 kg miere, 150 ml drojdie de vin, 5 litri apă fiartă şi răcită.

Mod de preparare: fructele de cătină, recoltate între 20 august-20 septembrie, se strivesc, se pun în borcan odată cu măceşele, recoltate în aceeaşi perioadă, bine marunţite, se adaugă apa amestecată cu mierea de albine şi drojdia de vin, se astupă bine şi se lasă la macerat 18-20 zile, la temperatura camerei. Când s-a oprit din fermentaţie, se trage vinul si se pune în sticle. Sticlele se sigileaza bine si se pastreaza intr-un loc intunecat si bine aerisit.

Se administrează câte 1 păhărel vin de macese cu catina dimineaţa şi la prânz, pentru stimularea poftei de mâncare. Este un bun vitaminizant. Nu se consumă după ora 14.00, fiind mai excitant decât cafeaua.

Pentru o mai bună valorificare a fructelor, li se mai adaugă aceleaşi produse, în aceeaşi cantitate. Se procedează ca mai sus, obţinându-se un vin de macese mai slab, dar bun de consumat.

Cum se prepara vin de macese

vin macese 221x400 Vin de macese cu catina   cum se prepara acasaVinul de macese este considerat de multi al doilea dupa vinul de struguri. Altii e posibil sa nu fie de acord, insa sa accepte ca un vin macese matur este foarte bun. Vinul de macese trebuie sa aibe cel putin 2 ani sa se matureze la potential maxim. Vinul de macese tanar este aproape imposibil de baut.

Acest vin de macese se prepara dupa vinul de struguri. Fructele de trandafir salbatic se culeg dupa primul inghet, cand ajung la maturitate maxima si pulpa lor devine cremoasa. In functie de cantitatea de vin de macese pe care doriti sa o faceti alegeti si cantitatea de fructe.  Se culeg fructele, se spala si intr-un vas incercati sa zdrobiti fructele pe care le bagati intr-o damigeana. Mai exista posibilitatea sa le faceti pasta cu ajutorul unui blender. La 2 kg de fructe adaugati 1 kg de zahar sau miere (de preferat miere) si 3-4 l de apa. Aveti grija sa nu umpleti damigeana prea plina, sa ramana cel putin 10 cm liberi. Damigeana se inchide cu un dop cu serpentina. Se lasa vinul de macese sa fermenteze 2 ani la rand, chiar mai mult daca aveti rabdare, dupa care se trage. Poate fi tras de 2 ori.

Despre autorul Jorjette C

Eu sunt Georgeta Morosan! După ce am terminat Facultatea de Psihologie la Iași, lipsită de motivația de a merge mai departe în acest domeniu, m-am mutat la țară. Cu căței, pisici, gaini și purcei, încerc să trăiesc o viață simplă și liniștită. Dintr-un sat de munte din Apuseni, vă scriu aceste adevăruri, vouă, cititorii Blogului lui Jorjette...

Lasă un răspuns

Emailul tău nu va fi făcut public. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Ai grijă ce spui căci comentariile sunt moderate înainte de a fi făcute publice!