Taj Mahal – templul iubirii

Taj-Mahal-templul-iubirii

Construit în stil islamic clasic, palatul a fost ridicat în memoria soţiei împăratului mogul Shahjahan, (pe numele ei Mumtaj Mahal – “aleasa palatului”) – ca dovadă a iubirii lor nemuritoare. Lucrările au demarat în 1634 şi au continuat timp de 22 de ani.

TajMahal1

Palatul este situat în oraşul Agra, pe malul râului Yamuna (India) şi închide în interior o grădină deosebit de frumoasă, fântâni arteziene, iar aleea principală, care merge de la intrarea impozantă până la palat, este străjuită de arbori ornamentali. Complexul mai cuprinde în afară de palatul propriu zis şi două moschei construite în acelaşi stil inconfundabil.

Taj-Mahal-templul-iubirii

Materialul din care s-au contruit monumentele este marmură albă. Aceeaşi marmură este întâlnită şi în camera mortuară, care prezintă sculpturi cu modele florale şi încrustări în pietre preţioase. Împăratul intenţiona să construiască pe celălalt mal al râului o replică a monumentului din marmura neagră şi un pod. Din păcate pentru el şi pentru posteritate, care ar fi avut ocazia să vadă un monument unic, totul s-a rezumat la un plan grandios. Împăratul a fost încarcerat la scurt timp de propriul fiu şi s-a stins din viaţă fără să-şi vadă visul împlinit.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Taj Mahal – templul iubirii”

  1. Foarte frumoase pozele, multumesc!

  2. Avatar curs valutar
    curs valutar

    Sper sa ajung in maxim 2 ani sa vad India si implicit Taj Mahalul … sper sa vedem e unu din lucrurile pe care tre sa le vezi neaparat … in o viata de om …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *