Strugurii şi mustul dulce în medicina naturală – cura cu struguri

Cura cu struguri strugurii in dieta min

O dată cu sosirea toamnei, consumul fructelor de sezon sub formă de cure sunt întotdeauna o binefacere pentru organism. În Grecia Antică, viţa-de-vie era sacră. Sucul de struguri era considerat licoarea lui Dionysos, iar la romani a lui Bacchus. Erau folositi din cele mai vechi timpuri la prepararea vinului – licoarea magica recunoscuta pentru efectele asupra intregului organism.

Pentru egipteni, trei mari zei: Osiris, Horus şi Isis aveau viţa-de-vie ca plantă magică. Strugurii au fost apreciaţi atât ca aliment, dar şi ca medicament. Au rol în remineralizarea organismului şi revitalizarea lui datorită conţinutului bogat în minerale şi vitamine.

Aduc energie spirituală şi măresc puterea mentală, deschizând fiinţa spre înţelegerea viselor şi viziunilor. Se spune că mâncând struguri sau stafide, creste fertilitatea la femei. De aceea, în fiecare toamnă se pot consuma zilnic sau se pot face cure cu struguri de minim o săptămână.

struguri
Strugurii sunt consideraţi un aliment-medicament în medicina naturală.

Strugurii au un conţinut foarte mare de apă, până la 73% şi zahăr fermentabil până la 24 %. Restul substanţelor conţinute în aceste fructe sunt acizii organici, mineralele, materii azotate, cenuşi şi taninuri, materii răşinoase, ulei şi acizi volatili, precum şi un conţinut bogat în vitamina A şi B, mai puţin C şi P.

Strugurii negrii de exemplu mai conţin şi o substanţă protectoare favorabilă acuităţii vizuale. Datorită acestor substanţe, sucul obţinut prin stoarcerea boabelor mai este numit şi lapte vegetal, având aproape toate substanţele care se găsesc în lapte.

Folosește un storcător prin presare la rece pentru a obține un suc de struguri excepțional!

Cum se pot prepara si consuma produsele viţei-de-vie

  • În cure de minim o săptămână, se consumă proaspeţi sau sub forma de suc de struguri proaspat.
  • Dulceaţa de struguri este laxativă.  Se poate prepara şi în amestec cu alte fructe de toamnă: mere, gutui, pere, etc.
  • Sucul de struguri extras înainte de maturarea acestora este răcoritor şi foarte bun în stări febrile.
  • Mustul, sucul obţinut prin stoarcerea boabelor bine coapte, este diuretic şi laxativ.
  • Stafidele sunt boabe de struguri uscate, au aceleaşi proprietăţi ca şi fructul proaspăt. Sunt foarte energetice, fiind indicate în afecţiunile pulmonare, renale, vezicale şi hepatice.
  • Seva de primăvară obţinută prin colectarea sucului din coardele viţei tăiate proaspăt se poate utiliza contra litiazelor urinare şi biliare şi ca soluţie pentru îngrijirea ochilor.
  • Uleiul din sâmburi de struguri este recomandat în afecţiunile cardiovasculare, dar si in cosmetica naturista. In afectiunile cardiovasculare, hipercolesterolemie, se fierbe uleiul de samburi 3 ore. Se lasa la racit. Se consuma cate o lingurita dimineata si seara.
  • Frunzele de vie se păstrează în sare sau introduse forţat în sticle şi astupate până in momentul utilizării lor. Acestea sunt utilizate în alimentaţie, in special la pregatirea sarmalelor.
  • Vinul, mai ales cel alb, este folosit în terapeutică pentru macerarea plantelor medicinale şi obţinerea de băuturi medicinale.

Strugurii – Proprietati si utilizări terapeutice

Strugurii si sucul de struguri

Te intrebi pentru ce sunt buni strugurii? Iata doar cateva motive sa ii mananci:

  • au actiune stimulatoare pentru sistemul nervos central,
  • impiedica procesul de putrefactie in intestinul gros,
  • impiedica intoxicarea sau limiteaza actiunea toxinelor din organism,
  • deschid, armonizeaza si maresc apetitul prin stimularea secretiilor salivare, gastrice si intestinale, pancreatice si hepatice,
  • stimuleaza eliminarea bilei in intestin,
  • favorizeaza extragerea toxinelor din umorile corpului si eliminarea lor,
  • actioneaza asupra epiteliului renal, favorizand cresterea cantitatii de urina eliminata in timp,
  • provoaca eliminarea din corp a acidului uric,
  • actioneaza tonic, stimulent, revitalizant, intaritor, regenerator,
  • stimuleaza in mod armonios organele, le fortifica si le da un plus de energie,
  • diminueaza tensiunea arteriala,
  • usureaza tranzitul intestinal,
  • fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza expectoratia,
  • elimina senzatia de incalzire excesiva,
  • asigura substantele minerale necesare organismului,
  • favorizeaza digestia,
  • vitaminizeaza organismul,
  • reintineresc pielea si fortifica musculatura.

În dispepsii, litiază urinară sau biliară, intoxicaţii, artritism, constipaţii, dermatoze sau tuberculoze si alte afectiuni, se consumă în fiecare zi până la 2 kg (minim o săptămână).

Dezintoxicarea organismului sau stările febrile, anginele, stomatitele se pot ameliora cu ajutorul mustului proaspăt, consumându-se 300-400 ml pe zi.

strugurii, sucul de struguri si cura cu struguri - beneficii

In afecţiunile pulmonare, renale, ale vezicii, în bolile ficatului se pot consuma stafide sub formă de cură, câte 200 g pe zi.

Seva primăverii, acel lichid care se scurge după ce se curăţă viţa-de-vie, poate fi utilizată ca adjuvant în tratamentul litiazelor urinare şi biliare, sau sub formă de comprese în cazul plăgilor, având efect cicatrizant.

Trei cure cu struguri – Beneficii pentru sanatate

  • Timp de şapte zile se consumă între 1-2 kg de struguri. Cura sau dieta cu struguri este recomandată în litiază biliară şi urinară, artritism, intoxicaţii cronice, dermatoze, hemoroizi, tuberculoze pulmonare.
  • Se consumă în prima zi 500 g struguri şi se creşte cantitatea zilnic cu 100-200g până se ajunge la două kilograme. Timp de două – trei zile se mănâncă câte 2 kg, apoi cantitatea se reduce la fel cum a fost mărită. Recomandările terapeutice sunt în demineralizări, avitaminoze, intoxicaţii, sarcină, etc.
  • Cura de detoxifiere cu struguri se tine timp de şapte zile. În fiecare zi se mănâncă între unul şi cinci kilograme, fără a consuma nimic altceva. Eventual, seara, se poate mânca şi puţină brânză de vaci. Pe lângă dezintoxicare, dieta cu struguri este recomandata şi în anemie, remineralizare, surmenaj, astenie, sport de rezistenţă, stări acute şi stări febrile, congestia ficatului şi a splinei, afecţiuni hepatice şi hepatită, afecţiuni pulmonare, tuse, catar pulmonar, laringite, afecţiuni renale, nefrite, afecţiuni ale vezicii, cistită, metroragii uterine, afectiuni oculare, sangerari, stomatita, dermatoze, guta reumatism, rahitism,  hemoroizi, hemoragii, hipercolesterolemie, sciatica. Aceasta cura cu struguri ajuta si persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus.

Strugurii in cosmetica naturista

Pentru curatirea si revitalizarea tenului, se lotioneaza fata cu must, folosind un tampon de vata. Se lasa 10 minute. Se spala cu apa calduta in care s-a pus un varf de bicarbonat de sodiu la o cana de 250 ml.

Pentru camuflarea incaruntirii, se foloseste o solutie pregatita din 4 g sulfat de fier la 250 ml de vin rosu, Se fierbe 15 minute. Se lasa la racit. Se inmoaie pieptanul in solutie si se piaptana parul cateva minute.Procedeul se va aplica cu regularitate 15-20 de zile.

Sa na pastram sanatosi si voiosi alaturi de ceea ce are natura sa ne ofere!

Bibliografie:

Universul Plantelor – prof. Dr. Constantin Parvu


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Strugurii şi mustul dulce în medicina naturală – cura cu struguri”

  1. Articolele dvs sunt o încântare pentru suflet. Acum , îndrãznesc sã vã întreb dacă aveți frunzulițe de violete de vânzare, ideea este că m au cucerit irenediabil, de doi ani tot achizirionez, le pierd ,dar nu renunț.
    Mulțumesc antucipat!

    1. Buna, draga mea! Iti multumesc mult pentru vizita si pentru cuvintele frumoase si imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului. Eu am cateva violete, insa momentan sunt plecata din tara, pana in primavara. Sunt la o vecina si sper sa supravietuiasca pana atunci.

      Oricum, iti recomand o doamna ce stiu sigur ca o sa te incante cu colectia ei de violete!! Citeste articolul acesta Colectie de violete africane – ingrijire, crestere, inmultire. Inainte de galeria foto cu cateva din frumoasele violete, ai link catre pagina de facebook si sunphoto a unei colectionare de violete!

      Numai bine si sper sa reusesti!! Sunt de o frumusete pe care merita sa o ai in preajma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *