Spirulina – supliment alimentar pentru întărirea organismului

Ascultă acest articol:

Spirulina Platensis

Spirulina este printre cele mai populare super-alimente din lume. Cu denumirea latină de Arthrospira platensis, această minune a naturii este o micro algă verde-albăstruie ce se dezvoltă în mod obișnuit în apele cu climă mai caldă, dar este cultivată cu succes și în medii controlate (bazine speciale) cu apă alcalină. Pudra de spirulină se consumă intern ca supliment alimentar pentru că este încarcată în proporții perfecte cu proteine, vitamine, minerale, antioxidanți și mulți alți nutrienți necesari pentru o alimentație sănătoasă zilnică.

Dacă nu ai încercat până acum spirulina, citește în continuare și te vei convinge să o consumi regulat. Dacă ai ținut o cură cu pudră sau sub formă de tablete, atunci poate ai nevoie să știi totul despre beneficiile sale pentru sănătate.

Informațiile despre spirulină din acest articol sunt bazate pe studii științifice de specialitate și actualizate. Consumul de spirulină nu poate înlocui tratamentul medicului, dar poate fi un ajutor în vindecarea mai rapidă în cazul multor afecțiuni și anemii.

Ce este spirulina?

Spirulina platensis la microscop

Privită la microscop apare ca un arc elicoidal, de aici și numele de spirulină. Această algă microscopică, aproape la fel de veche ca și viața pe Pamânt, crește în stare naturală în lacurile sărate și alcaline din zonele calde ale Pamântului. Această algă nu măsoară mai mult de 0,2 – 0,3 mm şi este greu vizibilă ochiului liber. Pentru a se dezvolta, are nevoie de apă, lumină, căldură şi de elementele esenţiale vieţii unei plante: carbon, fosfor, potasiu, fier, magneziu şi nitrogen.

Spirulina (lat. Arthrospira Platensis) este un tip de cianobacterie (o familie de microbi unicelulari care sunt adesea denumiți alge albastru-verzui), iar alături de Chlorella vulgaris, cele două specii sunt singurele acceptate de reglementările Uniunii Europene pentru consumul uman. Precum plantele, cianobacteriile pot produce energie din lumina soarelui, prin procesul numit fotosinteză.

Spirulina platensis este folosită în principal pentru hrana umană, ca ingredient al produselor sănătoase și dietetice, ca hrană pentru animale în acvacultură, ca sursă de coloranți naturali (adică, pigment albastru de ficocianină) și pentru extracția de substanțe chimice fine.

Recent, Spirulina cultivată în apele uzate dintr-o uzină municipală a fost folosită ca sursă de biocombustibil, cu rezultate promițătoare atât în ceea ce privește îndepărtarea amoniacului și a nitraților, cât și a performanțelor biodieselului obținut (detalii aici).

Într-un scenariu global în care se estimează că populația în creștere a Pământului va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni până în 2050, este de așteptat o creștere de peste 60% a cererii de producție agricolă de spirulină în următorii 30 de ani (detalii).

Biomasa vegetala marina micro alge de spirulina

Este cunoscut din scrierile vechi că spirulina a fost consumată de vechii azteci din actuala America de Sud, dar a devenit din nou populară în USA (la începutul anilor 1970) și apoi în toată lumea, atunci când NASA a propus că ar putea fi cultivată pe stațiile spațiale, pentru a fi folosită ca supliment alimentar de către astronauți.

Azteci care recoltau spirulina
Aztecii care recoltează Spirulina „Techuitlatl” pentru hrană

Încă de la începuturi, locuitorii de pe marginea lacurilor în care această algă se dezvolta natural (datorită păsărilor de apă ce o aduceau aproape de mal) o foloseau pentru a completa alimentaţia zilnică. A fost consumată în mod tradiţional de către aztecii din Mexic – acum lacul din care se aprovizionau cu spirulină nu mai există. Aceasta era colectată şi uscată la soare, apoi vândută. Se foloseşte pentru a aduce o completare nutriţională a sosurilor sau a altor diferite preparate.

Cronicarii spanioli au descris pescari cu plase fine care colectau acest „techuitlatl” de culoare verde-albăstruie din lagune și făceau din el o prăjitură de aceeași culoare. Alte legende spun că mesagerii alergători azteci luau spirulina înainte de maratoanele lor.

Populația Kanembu care trăiește de-a lungul malului lacului Ciad adunau algele umede în vase de lut, scurgeau apa prin saci de pânză și împrăștiau algele pe malul nisipos al lacului pentru uscare la soare. Algele semiuscate erau apoi tăiate în bucățele mici și duse în sate, unde uscarea se finaliza pe rogojini la soare. Când era uscată, femeile duceau aceste prăjituri cu spirulină la vânzare în piața locală. Produsul era mărunțit și amestecat cu un sos de roșii cu ardei, apoi turnat peste mei, fasole, pește sau carne. Spirulina era consumată de populația Kanembu în 70% din mesele lor zilnice (sursa).

Valori nutriționale pentru spirulina

Doză zilnică standard de spirulină este de 1-3 grame, dar au fost utilizate eficient și doze de până la 10 grame pe zi. Dozele se recomandă în funcție de necesarul zilnic și de solicitarea fizică.

Ce conține spirulina uscată / 100g (potrivit rezultatelor oferite de FoodData Central din US):

Nutrienți Cantitate Unitate
Apă 4.68 g
Valoare energetică 290 kcal
Valoare energetică 1210 kJ
Proteine 57.5 g
Lipide totale (grăsimi) 7.72 g
Conținut anorganic (minerale) 6.23 g
Carbohidrați 23.9 g
Fibre dietetice totale 3.6 g
Zaharuri totale 3.1 g
Calciu, Ca 120 mg
Fier, Fe 28.5 mg
Magneziu, Mg 195 mg
Fosfor, P 118 mg
Potasiu, K 1360 mg
Sodiu, Na 1050 mg
Zinc, Zn 2 mg
Cupru, Cu 6.1 mg
Mangan, Mn 1.9 mg
Seleniu, Se 7.2 µg
Vitamina C (acid ascorbic) 10.1 mg
Tiamina 2.38 mg
Riboflavină 3.67 mg
Niacină 12.8 mg
Acid pantotenic 3.48 mg
Vitamina B-6 0.364 mg
Folate (total) 94 µg
Colină (total) 66 mg
Vitamina A 29 µg
Beta caroten 342 µg
Vitamina A 570 IU
Vitamina E (alfa-tocoferol) 5 mg
Vitamina K (filochinonă) 25.5 µg
Acizi grași (total saturați) 2.65 g
Acizi grași (total mononesaturați) 0.675 g
Acizi grași (total polinesaturați) 2.08 g
Triptofan 0.929 g
Treonina 2.97 g
Isoleucina 3.21 g
Leucină 4.95 g
Lizină 3.02 g
Metionină 1.15 g
Cistină 0.662 g
Fenilalanină 2.78 g
Tirozină 2.58 g
Valină 3.51 g
Arginină 4.15 g
Histidină 1.08 g
Alanină 4.52 g
Acid aspartic 5.79 g
Acid glutamic 8.39 g
Glicină 3.1 g
Prolină 2.38 g
Serină 3 g

O singură lingură (7 grame) de pulbere de spirulină uscată conține :

  • Proteine: 4 grame;
  • Vitamina B1 (tiamină): 11% din DZR;
  • Vitamina B2 (riboflavină): 15% din DZR;
  • Vitamina B3 (niacină): 4% din DZR;
  • Cupru: 21% din DZR;
  • Fier: 11% din DZR.

De asemenea, conține cantități decente de magneziu, potasiu și mangan și cantități mici din aproape orice alt nutrient de care ai nevoie pentru o alimentație sănătoasă.

În plus, o lingură de pulbere verde conține doar 20 de calorii și aproape 2 grame de carbohidrați digerabili.

Gram cu gram, spirulina poate fi cel mai hrănitor aliment de pe planetă. O lingură de pudră furnizează o cantitate apreciată de grăsimi bune – aproximativ 1 gram – incluzând atât acizi grași tip omega-6, cât și omega-3.

Se pretinde adesea că spirulina conține vitamina B12, dar acest lucru este fals. Conține în schimb pseudovitamina B12 (predominant cobamide), care nu s-a dovedit a fi eficientă la om. Așadar nu este o sursă de vitamina B12 pentru vegani!

Doza recomandată de spirulină

Potrivit National Institutes of Health din America, s-au folosit doze de până la 19 g pe zi, timp de maximum 2 luni și până la 10 g pe zi timp de maximum 6 luni. Orice supliment trebuie luat cu grijă și nu trebuie să se depășească doza menționată pe eticheta produsului!

Spirulina – proprietățile spirulinei pentru sănătate

Arthrospira platensis spirulina pudra verde si pastile

Oamenii de ştiinţă au redescoperit spirulina şi proprietăţile sale remarcabile în ultimii aproximativ 50 de ani. Este în primul rând unul dintre alimentele cele mai bogate în proteine, având o calitate excelentă deoarece conţine toţi aminoacizii esenţiali. Astfel, consumul de spirulină ca și supliment alimentar este în creștere în toate ţările, în special în cele în care produsele alimentare tradiţionale, fie din lipsă de resurse sau din ignoranţă, nu respectă echilibrul necesar pentru sănătate.

Spirulina este în special recomandat ca supliment alimentar pentru copii şi femei însărcinate. La adulţi, spirulina este utilă pentru a întări rezistenţa organismului în faţa înfecţiilor şi stărilor de slăbiciune. Copii care consumă periodic spirulină au o dezvoltare sănătoasă și un sistem imunitar rezistent.

Sportivii, vegetarienii şi toţi cei ce doresc să-şi îmbunătăţească dieta obişnuită, apelează la spirulină datorită compușilor săi nutritivi. Această algă albastră-verzuie conţine aproape 70% din tipurile de proteine vegetale. Rata de asimilare a proteinelor sale este cu 60% mai uşoară decât a proteinelor din carne. Și mai mult, spirulina nu conţine colesterol, dar conţine 9 aminoacizi esenţiali pentru organism în proporţii perfecte.

Această algă super aliment conţine un procent ridicat al complexului de vitamine B. Se cunoaşte importanţa acestei vitamine ce este esenţială pentru ţesuturi şi nervi, fiind cu precădere consumată de către vegetarieni. “Pudra spirulina” este un supliment alimentar bogat în fier, magneziu, vitamina K şi oligoelemente. Cu toţii ştim de importanţa fierului în dietele sănătoase ale copiilor şi ale femeilor. Consumul de spirulină ajută la combaterea deficitului de oligoelemente, asimilându-se fierul într-o formă mai uşoară decât la majoritatea suplimentelor de fier.

Cum se consumă Spirulina – Forme de utilizare recomandate

Consumată intern, spirulina are un gust în cea mai mare parte „neutru”, pe care unii îl consideră „puțin amar”. Ea se găsește sub formă de pudră uscată sau comprimate filmate. Te sfătuiesc să alegi pulbere eco de la firme cu o reputație bună precum Solaris, Vegis, sau capsule bio de la Hofigal. Nu te grăbi să cazi pradă reclamelor și marketingului agresiv!

Se recomandă să adaugi pudra în rețetele de smoothie, presărată în salate, omogenizată în supe ori să o amesteci cu fulgii de ovăz sau cerealele de dimineață.

Sunt multe moduri de a consuma spirulina. Ai putea chiar și coace cu ea, precum făceau aztecii din vechi timpuri, deși cea mai bună metodă de consum intern este netratată termic (crudă).

Personal o consum adesea amestecată într-un pahar cu suc proaspăt din fructe și/sau legume. Cel mai des consum o linguriță de spirulină într-un pahar mare cu apă și puțină miere de albine, pentru că îmi place să mă hidratez, vitaminizez și îndulcesc!

O crema cu spirulină poate fi folosită ca unguent pentru uz extern, pentru efectul antiinflamator, fiind utilizată pe scară largă în aplicarea produselor cosmetice și biomedicină în procesul de vindecare a pielii.

Pulbere si comprimate de spirulina
Ție cum îți place să consumi spirulina? Aștept răspunsul tău în comentarii!

Beneficii spirulina – 13 recomandări esențiale pentru sănătate

Spirulina este legată de multe beneficii pentru sănătate, de la sănătatea inimii și tensiunea arterială până la pierderea în greutate. Cu toate acestea, nu este o pastilă magică. Poate face toate aceste lucruri minunate care sunt pretinse? Da, poate, dar ar trebui să fie doar o parte din ceea ce alegem să facem pentru noi.

Cele mai importante beneficii ale spirulinei:

Susține sănătatea inimii

Suplimentele cu spirulină pot ajuta la scăderea nivelurilor de colesterol total, colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) și trigliceride în mod semnificativ, potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista Diabet, Sindrom Metabolic și Obezitate. În acest studiu, participanții au consumat de la 1 până la 19 grame de pudră pe zi, timp de două până la 48 de săptămâni înainte ca cercetătorii să concluzioneze că spirulina are un efect favorabil asupra acestor măsuri cardiace.

Un alt studiu arată că algele albastre-verzi pot fi opțiuni naturale eficiente pentru îmbunătățirea profilului lipidelor din sânge, prevenirea inflamației, a stresului oxidativ și protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Experții atribuie beneficiile cardiovasculare ale spirulinei, proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Recomandată pentru sănătatea intestinală

Deși limitate, cercetările asupra impactului spirulinei asupra sănătății intestinale sunt promițătoare. Spirulina are proprietăți prebiotice și bacteriile bune din intestin se hrănesc cu acestea.

Ajută în managementul colesterolului

Acest supliment luptă împotriva bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelurilor dăunătoare de colesterol LDL, promovând în același timp un nivel sănătos de colesterol HDL.

Într-adevăr, un studiu din Journal of the Science of Food and Agriculture a descoperit că adulții cu colesterol ridicat care au consumat spirulina timp de trei luni, au experimentat îmbunătățiri ale trigliceridelor, colesterolului LDL și colesterolului total. Suplimentând cu 1 gram pe zi, timp de 12 săptămâni, participanții și-au scăzut trigliceridele cu 16% și LDL-ul cu 10%.

Cercetările suplimentare indică faptul că suplimentele cu spirulină pot avea un efect semnificativ în reducerea concentrațiilor plasmatice ale colesterolului total, colesterolului LDL și trigliceridelor, în timp ce cresc colesterolul bun.

Ajută la pierderea în greutate

Spirulina poate ajuta la încurajarea reducerii semnificative a procentului de grăsime corporală și a circumferinței taliei. Când persoanele supraponderale au consumat-o în mod regulat timp de trei luni, într-un studiu din 2016, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a indicelui de masă corporală.

Recomandată pentru reducerea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială afectează foarte multe persoane, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Spirulina poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale – de fapt, cercetările recente notează că este o „abordare promițătoare non-farmacologică” pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Oferă putere și rezistență musculară

Când vine vorba de exerciții și beneficii la fitness, spirulina poate ajuta la îmbunătățirea forței musculare, a rezistenței și a performanței. Într-un studiu, bărbații care au luat-o ca supliment 6 grame în fiecare zi timp de patru săptămâni s-au bucurat de perioade mai lungi de exerciții fără oboseală decât cei care nu au făcut-o.

Poate fi eficientă împotriva anemiei

Anemia – sau lipsa globulelor roșii sănătoase – provoacă oboseală extremă. S-a demonstrat că spirulina ajută la contracararea anemiei în anumite cazuri. Într-un studiu axat pe cetățenii în vârstă, cu anemie, s-a descoperit că suplimentele cu această pudră cresc conținutul de hemoglobină al globulelor roșii, aducând beneficii în special femeilor în vârstă.

Proprietăți potențiale împotriva cancerului

Unii experți în sănătate au testat și spirulina pentru beneficiile împotriva cancerului. Compusul activ din spirulină care conține proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice este ficocianina, făcându-l un aliment sănătos pentru prevenirea cancerului și a altor boli.

Se utilizează pentru controlul diabetului

S-a demonstrat că spirulina are beneficii și în prevenirea și gestionarea diabetului. Un studiu de revizuire din 2018 a constatat că suplimentarea cu spirulina a scăzut semnificativ nivelurile de glucoză din sânge. Conține aproximativ 4 grame de proteine ​​per lingură, ceea ce este recomandat pentru controlul zahărului din sânge și controlul diabetului. Se recomandă să o stropești în alimentele preferate de zi cu zi.

Reduce alergiile

Suplimentarea cu spirulina este, de asemenea, legată de protecția împotriva reacțiilor alergice, deoarece poate ajuta la oprirea eliberării de histamine, care provoacă simptome de alergie. Un studiu a constatat că persoanele cu rinită alergică care au consumat 2 grame de spirulină pe zi au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor precum scurgerile nazale, strănutul, congestia nazală și mâncărimea.

Oferă suport metabolic

Spirulina poate stimula metabolismul unei persoane, ceea ce o poate face să se simtă mai energică. De asemenea, asta înseamnă că ar arde mai multe calorii în fiecare zi, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.

Susține sănătate mentală

Spirulina poate susține, de asemenea, sănătatea mintală – poate chiar juca un rol important în tratarea tulburărilor de dispoziție. S-a descoperit că superalimentul conține triptofan – un aminoacid care crește cantitatea de serotonină din creier. Poate fi un supliment util în prevenirea și controlul unor tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, tulburările de alimentație, anxietatea și schizofrenia, printre altele.

Are efecte benefice asupra pielii

Cele mai cunoscute acțiuni cosmetice asociate spirulinei sunt cele de întinerire și hidratare a pielii. În plus, această pudră are proprietăți antioxidante, oferă strălucire a pielii, ajută la vindecarea rănilor și a acneei!

Această microalgă îmbunătățește structura epidermei și acționează ca un stimulent de hidratare cu rezultate pozitive asupra pielii, oferind protecție, efecte anti-îmbătrânire și controlul sebumului.

Potențialul antioxidant al cianobacteriilor de culoare albastră este de mare interes în cosmetică. Pigmenții pot fi folosiți ca și coloranți naturali în produsele de machiaj, cum ar fi creionul de ochi și rujul, dar și ca agenți antioxidanți care protejează împotriva radiațiilor UV. Spirulina conține o mulțime de pigmenți fotosintetici precum clorofila și în special ficocianina, care determină o coloristică de lungă durată în diverse formulele cosmetice.

Riscuri și contraindicații ale spirulinei

Deși este plin de beneficii, consumul de spirulină poate avea și un anumit risc. În timpul ciclului de creștere al algelor în mediile marine, acestea pot acumula metale grele, bacterii dăunătoare sau microcistine, care pot fi dăunătoare pentru ficat. Spirulina are, de asemenea, efecte anticoagulante (sau de subțiere a sângelui), ceea ce înseamnă că persoanele cu tulburări de coagulare sau care iau medicamente pentru diluarea sângelui ar trebui să o utilizeze cu prudență.

În plus, spirulina conține fenilalanină, un aminoacid care este dăunător pentru cei cu tulburare genetică fenilcetonurie. Persoanele cu tulburări autoimune pot prezenta, de asemenea, reacții adverse la alge.

De fiecare dată când cumperi un supliment, este important să verifici dacă acesta a fost testat, ceea ce asigură că este sigur pentru consum. De asemenea, se recomandă respectarea dozei recomandate pe eticheta produsului. Suplimentele sunt menite să fie luate conform recomandărilor, nu dintr-un capriciu.

Care pot fi efectele secundare ale spirulinei?

O reacție alergică poate fi posibilă la cei alergici la spirulină. Reacțiile alergice pot fi sub formă de erupție cutanată sau umflături. Oprește utilizarea spirulinei dacă începi să ai reacții adverse de la ea.

Spirulina este în general sigură, dar unii oameni au raportat următoarele efecte în urma uilizării sale:

  • Alergie;
  • Dureri de cap;
  • Dureri musculare;
  • Transpiraţie;
  • Probleme cu somnul.

În timp ce efectele secundare severe ale spirulinei sunt foate rare, trebuie să știm că au fost raportate:

  • Anafilaxie (reacție alergică severă);
  • Umflarea gâtului.

Oprește imediat utilizarea spirulinei dacă ai reacții alergice severe și sună medicului de familie, farmacistul sau serviciul public la numărul de telefon 112. Înainte de a începe o dietă cu spirulină, consultă prospectul și asigură-te că nu ai alergie la acest produs. Nu depăși doza zilnică recomandată și oferă organismului o pauză după un consum de lungă durată de pulbere sau spirulină tablete.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Spirulina – supliment alimentar pentru întărirea organismului”

  1. Eu consum spirulina pudra de mult timp. Este adevarat ca daca consumi seara, nu prea adormi usor. Iti da energie si de asta eu o consum dimineata…

  2. Foarte multe informatii utile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *