Soimul – pasare rapitoare, simbol al inteligenţei la romani

soimul la romani

Soimul este o pasare rapitoare cu zbor rapid. Soim – este un termen general folosit pentru a descrie intregul grup de pasari de prada diurne din ordinul Falconiformes. Soimul, oricare din cele aproape 60 de specii, este o pasare de prada diurna, caracterizata de aripile lungi, ascutite, de un zbor rapid si puternic,

Generalitati, informatii utile despre soim

Soimul, pasare pradatoare, locuieste in diferite habitate: paduri, mlastini, paduri tropicale, preerii, savane deschise, pajisti, munti si regiuni de coasta. Unele specii de soimi sunt pe cale de disparitie din cauza poluarii chimice care induce distrugerea oualor. Alti factori care afecteaza supravietuirea soimilor in salbaticie sunt distrugerea zonelor de cuibarit, vanatoare si coliziunile excesive cu masinile.

Soimul este o pasare foarte, foarte puternica. Picioarele ii sunt echipate cu gheare ascutite, curbate pentru a capta prada, iar ciocul puternic este capabil sa muste si sa rupa carnea. Au un vaz foarte bine deszvoltat, iar vederea este cea mai buna din intreaga lume animala. Nu numai ca vad pe distante mult mai mari decat oamenii, dar acuitatea vizuala este de 8 ori mai mare ca a noastra.

Soimul vede de asemenea, in culori. In cele mai multe specii, masculii sunt mai mari si mai puternici, dar in cazul soimului, lucrurile stau taman invers. La unele specii de soimi femela poate cantari de 2 ori cat masculul.

Soimii mananca insecte si alte pasari. Unii dintre ei mananca si serpi.

Soimul – Mituri si legende la romani

Românii sunt de părere că soimul este o pasăre foarte inteligentă. ”Isteț ca un soim” – spune zicala. Odinioară au exista în România crescători de șoimi, de exemplu la Ponoarele, județul Mehedinți, unde mulți șoimi își aveau cuiburile într-o peșteră, dar a prinde un șoim era o acțiune dificilă și periculoasă. Soimul este atributul unui tânăr aflat la vârsta căsătoriei.

soim

El trăiește într-o rivalitate permanentă cu calul, celălalt atribut al tânărului.

Odată soimul făcu întrecere cu calul: amândoi susținură că vor parcurge cel mai repede o anumită distanță dus-întors; cel care va pierde va fi mutilat, adică șoimului îi vor fi tăiate aripile și calului o copită. Zborul șoimului fu îngreunat de ceață, astfel că învinse calul. Acesta se arătă însă generos, rugându-l pe flăcău să ierte soimul pentru această înfrângere. Argumentul său a fost că tânărul arată mai bine pe cal dacă este însoțit și de soim.

Alte prezentări ale soimului : el fură firul de aur al Sf. Maria sau al unei fete de măritat, îl însoțește pe tânărul aflat în căutarea unei soții sau aduce apă sfințită de la râul iordan, apă necesară pentru nunta stăpânului său.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *