Secretele alăptării la sân – 8 beneficii

secretele alaptarii la san

Alăptarea are multe beneficii pentru bebeluş, de aceea este de dorit să vă hotărâţi încă dinainte de a naşte modalitatea prin care o veţi face. Alăptarea la sân este o metodă preferată de cele mai multe mame, dar dacă alegeţi să vă hrăniţi bebeluşul cu biberonul, nimic nu vă va împiedica să îi conferiţi atenţie, dragoste, intimitate şi o nutriţie sănătoasă, deci nu trebuie să vă simţiţi vinovate.

Mituri despre alăptare:

  • Alăptarea nu depinde în nici un caz de mărimea sânilor – cei mari conţin în mare parte mai mult ţesut gras în exces care nu are vreun avantaj în procesul de alăptare;
  • Alăptarea nu afectează vaccinarea împotriva poliomelitei;
  • Alăptarea nu provoacă icter nou-născuţilor. În unele cazuri alăptarea copilului poate fi întreruptă pentru a ajuta la vindecarea icterului ce apare la naştere;
  • Alăptarea nu provoacă lăsarea sânilor, deşi pentru sporirea confortului este indicat ca mama să poarte un sutien care să ofere suport pe perioada alăptării;
  • Alăptarea suprimă ovulaţia, însă nu este o metodă sigură de contracepţie.
alaptarea la san

Beneficiile alăptării la sân

  1. Dacă mama are o dietă echilibrată, bebeluşul primeşte în cantităţi potrivite nutrimentele de care are nevoie, singurele vitamine sub formă de suplimente ce pot fi consumate ocazional fiind fierul şi vitamina D.
  2. Contaminarea microbiană a laptelui este mai mică comparativ cu hrănirea cu biberonul;
  3. Alăptarea costă mai puţin, fiind convenabilă şi din alte privinţe: nu este nevoie de accesori pentru hranire, nu trebuie să mergi în toiul nopţii pentru a cumpăra lapte praf, societatea noastră actuală are un accept general pentru mamele care alăptează în public.
  4. Alăptarea la sân scade riscul obezităţii la bebeluşi.Compoziţia şi gustul laptelui matern se modifică în timpul unei alăptări, astfel, bebeluşii pot respinge un sân după câteva minute trecând la celălalt, chiar dacă primul încă conţine suficient lapte.
  5. Comparativ cu cei hrăniţi cu lapte praf, scaunele copiilor alăptaţi la sân sunt mai moi şi mai deschise la culoare:  copiii suferă de mai puţine iritaţii rectale şi de constipaţie, scaunele mai frecvente vor necesita schimbarea mai rapidă a scutecelor, cu toate acestea nu ar trebui interpretate ca diaree, de fapt copiii alăptaţi la sân prezintă diaree mai puţin frecvent, iar un lucru ciudat este că scaunele bebeluşilor alăptaţi la sân miros ceva mai bine.
  6. Pentru mamă eliberarea de hormoni din timpul alăptării produce contracţii rapide ale uterului şi încurajează revenirea sa la starea de dinainte de sarcină.
  7. Bebeluşii alăptaţi la sân prezintă mai puţine infecţii ale urechilor.
  8. Legătura dintre mamă şi bebeluş devine mai puternică, realizându-se un transfer direct de energie între cei doi. Copilul se simte mai în siguranţă, mai aproape de mama sa.

Alăptatul la sân scade riscul de apariţie al sclerozei

Un studiu publicat pe Reuters arată că alăptatul la sân scade riscul de apariţie a sclerozei, sau în cazul în care aceasta deja există, scleroza stagnează.
SCLEROZA -boală care se manifestă prin modificarea structurii normale a unui organ sau a unui ţesut, din cauza proliferării ţesutului conjunctiv pe care îl conţine.

Mamele trebuie să-şi alăpteze copilul cel puţin două luni de zile, de preferat şase. De asemenea, femeile care sunt diagnosticate cu scleroză sunt sfătuite să nu ia medicamente în timpul sarcinii sau al alăptării.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *