Rozmarinul – beneficii, proprietati si tratamente cu rozmarin

rozmarinul - proprietati si beneficii ale rozmarinului

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) –  este o planta medicinala, un subarbust peren, placut mirositor, de origine mediteraneana, unde creste spontan. In Romania rozmarinul se cultiva ca planta medicinala, condimentara si ornamentala. Popular se mai numeste dendrului, mirtin, rojmalin, rusmarin.

Părţi folosite: frunze şi flori

Utilizări magice ale rozmarinului

Rozmarinul – Proprietati si utilizari terapeutice

In Antichitate si Evul Mediu, rozmarinul era cunoscut ca planta medicinala. Avea o utilizare foarte larga. Astazi folosirea acestei plante de medicina umana culta este redusa, iar in medicina veterinara culta este absenta. Planta de rozmarin are aplicatii insa in medicina traditionala umana si veterinara.

Principiile active din frunzele de rozmarin au proprietati coleretice, colagoge, antiseptice, diuretice si antigonadotrope.

Proprietatile frunzelor de rozmarin:

  • stimuleaza secretia bilei si eliminarea ei in intestin;
  • distruge microorganismele;
  • actioneaza asupra epitelului renal, marind cantitatea de urina eliminata;
  • inhiba formarea celulelor sexuale.

Uleiul volatil de rozmarin este emenagog si coleretic. Provoaca sau face sa reapara ciclurile menstruale intarziate, stimuleaza eliminarea bilei in intestin. Uleiul esential de rozmarin ajuns in plaman prin inspiratie se reabsoarbe, ajungand in sange si prin el la sistemul nervos central, exercitand un efect psihostabilizant, fara a imprima o stare euforica. Uleiul de rozmarin contribuie la imbunatatirea irigarii si oxigenarii cerebrale. Se administreaza uleiul esential de rozmarin tinerilor palizi, cu debilitate fizica si varstnicilor cu stari de astenie, cu tulburari vasculare, in gripe, pneumonii, boli contagioase si dupa eforturi fizice mari. Uleiul esential de rozmarin este recomandat si pentru intretinerea parului.

Tinctura de rozmarin se recomanda in lesinuri si colaps ortostatic. Pentru prevenirea sclerozei este bine ca persoanele trecute de 40 de ani sa inceapa o cura cu tinctura de rozmarin, de 2-3 ori pe zi cate 5 picaturi.

Pentru reconfortarea organismului se fac bai dimineata in care se adauga ulei de rozmarin sau frunze de rozmarin proaspete. Solutia alcoolica cu rozmarin da rezultate bune in tratarea reumatismului si nevralgiilor. In tulburari cardiace, este indicata frectia cu ulei esential de rozmarin in zona inimii.

Sub forma de unguent, se recomanda rozmarinul in dureri pectorale, stari anginoase, intepaturi la nivelul inimii, cu reflexe in umarul si bratul stang, tulburari de ritm cardiac si tendinta de sufocare.

Cand se culege rozmarinul?

Frunzele de rozmarin se recolteaza in timpul infloririi. Se taie cu o foarfeca varfurile florale. Din cultura se fac anual doua recoltari. Se usuca rozmarinul la umbra, de preferinta in poduri acoperite cu tabla, pentru a fi folosit in timpul iernii. Pentru uleiul volatil de rozmarin, materia prima recoltata se transporta imediat la locul de distilat.

Rozmarinul – Beneficii pentru sanatate

Frunzele de rozmarin sunt folosite de foarte multă vreme datorită aromei speciale, fiind utilizate mai ales în felurile de mâncare italiană, la cartofi, alături de crustacee, carne de porc şi cea de miel. Frunzele antiseptice şi antioxidante de rozmarin ajută la păstrarea produselor alimentare, la digerarea grăsimii şi au fost adăugate în mai mulţi compuşi pentru slăbire.

cartofi cu rozmarin
Cartofi cu rozmarin la cuptor

Florile de rozmarin pot fi folosite în stare proaspătă ca şi garnitură sau cristalizate pentru decor. Apa distilată de flori se foloseşte pentru calmarea ochilor iritaţi.

Frunzele şi florile stimulează ficatul şi digestia, motiv pentru care sunt folosite în cazul migrenelor asociate cu problemele de stomac şi ficat. Rozmarinul creşte circulaţia şi ridică uşor tensiunea arterială. Pentru ceai, puneţi 2 linguriţe de vârfuri înflorite uscate într-o cană de apă fiartă şi lăsaţi timp de 20 de minute. Se consumă câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. Ceaiul mai este folosit şi ca apă de gură pentru respiraţia urât mirositoare. Ceaiul de rozmarin ameliorează starea de depresie. Rozmarinul şi podbalul sunt plante care se fumează pentru a ameliora condiţiile pulmonare şi astmul.

Rozmarinul se mai foloseşte şi în unguente pentru eczeme şi răni. De beneficiile uleiului de rozmarin se bucură stomacul şi nervii.

Rozmarinul in tratamentul intern

Pentru tratarea bolilor de stomac, a reumatismului cardioarticular, reumatismului degenerativ, rinitelor cronice catarale hipertrofice, anemiei, tusei, se prepara un ceai de rozmarin din 1 lingurita pulbere de frunze peste care se toarna 200 ml de apa in clocot. Se lasa acoperit ceaiul 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani de ceai de rozmarin pe zi.

Pentru stari de convalescenta, in dispepsii, surmenaj psihic si intelectual, se bea un ceai de rozmarin din 1 lingurita si jumatate de pulbere de frunze la o ceasca de apa clocotita. Se acopera pentru 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cesti de ceai de rozmarin pe zi.

Pentru tratarea ascitei, bolilor de rinichi si inima, se prepara un decoct de rozmarin, din 1 lingurita amestec in parti egale: rozmarin, ienupar, leustean, la o ceasca de apa. Se fierbe in clocot 1-2 minute, Se acopera pentru 10 minute. Se strecoara decoctul de rozmarin si se beau 1-2 cesti pe zi. Are actiune diuretica.

Pentru tonifierea organismului si ca adjuvant in tratamentul bolilor de inima, se prepara un vin tonic din 3 parti frunze rozmarin la 100 ml de vin.

Se astupa sticla de vin cu dop si se tine la temperatura camerei 5-6 zile. Se strecoara. Se bea zilnic cate un paharel.Se foloseste acest vin si pentru a frecţiona membrele paralizate sau cu dureri. Consumat intern, acest vin linişteşte inima şi stimulează rinichii, creierul şi sistemul nervos.

Pentru tratarea hipertensiunii arteriale, se prepara tinctura de rozmarin din 10 g frunze uscate si maruntite la 100 ml de alcool de 70 de grade. Sticla se astupa si se tine la intuneric 7-8 zile, agitandu-se zilnic. Se strecoara in alta sticla inchisa la culoare. Se iau 20-40 de picaturi de tinctura de rozmarin pe zi.

Pentru tratarea si prevenirea sclerozei cerebrale la persoanele de peste 40 de ani, se face o cura cu tinctura din frunze si flori de rozmarin. Se iau de 2-3 ori pe zi cate 5 picaturi.

Pentru declansarea aparitiei menstruatiei intarziate si pentru stimularea contractiei vezicii biliare, se administreaza ulei volatil de rozmarin, in doze de 2-3 picaturi. In doze mai mari, devine convulsionant.

“Orice casă în care rozmarinul creşte, este o casă pe care stăpâna o conduce”. Rozmarinul este ars pentru vibraţiile puternice de curăţare şi purificare pe care le emite, pentru vindecare, pentru a induce o stare de somn, pentru menţinerea tinereţii, pentru a aduce iubire şi a spori puterile intelectuale. Infuzia de rozmarin este folosită pentru spălarea mâinilor înainte de începerea unui ritual de vindecare, iar frunzele amestecate cu boabe de ienupăr sunt arse în camerele bolnavilor pentru vindecare. De multe ori este folosit ca substitut pentru tămâie.

Uleiul esential de rozmarin in aromaterapie:

Uleiul esenţial de rozmarin este folosit în cazurile de acnee, dermatită, eczeme, păduchi, retenţie de apă, scabie, gută, dureri musculare, palpitaţii, nevralgii, circulaţie deficitară, varicelă, reumatism, astm, tuse convulsivă, bronşită, colită, dispepsie, flatulenţă, tulburări hepatice, icter, leucoree, dismenoree, răceală şi gripă, dureri de cap, infecţii, epuizare nervoasă, hipotensiune arterială, condiţii legate de stres. Efectul uleiului esential de rozmarin este stimulant (nervos şi mental), analgezic, tonic, restaurativ, răcoritor, de consolidare, de protecţie.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Rozmarinul – beneficii, proprietati si tratamente cu rozmarin”

  1. Esti un suflet drag,binecuvantat.multumesc pt articolele ff utile pe care le postezi.

    1. Și eu îți mulțumesc pentru că le citești, Elena! 🙂

  2. Avatar Daniela
    Daniela

    Iar un lucru de care nu stiam. Eu folosesc rozmarinul doar la mancare nu stiam ca poate elimina mirosurile neplacute.

    1. În fiecare zi aflăm ceva nou 🙂 ! Ăsta e avantajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *