Ridichile rosii, negre, albe + sucul de ridichi – 7 Beneficii si retete

ridichile murate - Ridichii rosii murate in apa cu otet

Ridichile rosii, albe si negre sunt consumate pentru efectele benefice si pentru gustul iute. Ridichea – in latina Raphanus sativum – este o planta erbacee nativa din China, apartinand familiei cruciferelor. Partea comestibila a ridichei este radacina, care este folosita de foarte mult timp pentru proprietatile sale depurative si sedative.

Radacinile ridichilor sunt in diverse forme, culori si dimensiuni, in functie de soi. Acestea pot fi rotunde sau alungite ca si forma, in timp ce culoarea la ridichi variaza de la un rosu carmin la alb. Mai exista unele soiuri care se evidentiaza prin culoarea rosu cu dungi sau pete albe.

Textura ridichilor este asemanatoare cu cea a napilor, crocanta, cu un gust unic, usor picant. In functie de soi, nivelul de iuteala variaza, de la foarte usor, la foarte iute. Frunzele verzi de ridichi sunt comestibile, si, adaugate la salata, ofera un gust usor piperat. Se pot folosi pentru a prepara un sos pesto (vezi reteta) foarte gustos.

Calitatile nutritive ale ridichei

Ridichea este bogata in vitaminele C si B care sunt in principal responsabile pentru proprietatile antiinflamatorii si sedative. De asemenea, ridichea este o sursa excelenta de potasiu, calciu, fier, cupru, sulf, fosfor si fibre, in timp ce are un numar mic de calorii, practic fiind lipsita de grasimi si colesterol.

Frunzele de ridiche sunt comestibile, contin de aproape 6 ori mai multa vitamina C decat radacina si sunt o excelenta sursa de calciu. Cu toate acestea, se recomanda in cantitati mici.

Pentru a obtine cat mai multe beneficii nutritive de la ridichi, este indicat sa se consume atunci cand sunt tinere si de dimensiuni inca mici, deoarece dupa ce ridichile rosii, negre si albe imbatranesc, nutrientii sunt extrasi din radacina pentru frunze.

Tipuri de ridichi

  • ridichi rosii sau ridichi de luna
  • ridiche alba
  • ridiche neagra

Ridichea alba

Ridichile albe mai sunt cunoscute ca si ridichi Daikon sau chinezesti. Mai sunt disponibile si ridichile albe rotunde.

Daikon raphanus sativus ridichea alba beneficii pentru sanatate

În timp ce unele soiuri de Raphanus sativus sunt cultivate in special pentru frunzele lor iuti, cele mai multe sunt cultivate in gradina pentru rădăcina lungă, colorata de la alb la verde. Există multe soiuri diferite. Acestea pot fi lungi și subțiri, scurte și stompe sau chiar aproape sferice și pot ajunge până la 5 kg în greutate. Tipurile japoneze sunt numite “daikon”, în timp ce în cantoneză ele sunt “lo bok”.

Ridichea albă este, de obicei, mai puțin iute decât ridichea rosie, dar poate fi totuși foarte puternic aromata. Ca și în cazul altor tipuri de Brassica, cel puțin o parte din acest aromă se datorează glucozinolaților (compuși ai sulfului antioxidant) pe care îl conțin. Cercetările au arătat că germenii din seminte de ridiche alba sunt una dintre cele mai bogate surse cunoscute ale acestor compuși.

Ridichea neagra

De la detoxifierea corpului, la imbogatirea acestuia cu substante benefice si oferirea unei frumuseti impecabile, ridichea neagra face adevarate minuni pentru piele, par si pentru intreg organismul.

Vrei sa ai un par lung si sanatos, fara matreata si fara sa se ingrase prea repede? Ridichea neagra este unul din remediile potrivite.

Daca ai probleme cu caderea parului, bea un pahar de suc de ridiche neagra in fiecare zi pentru a combate acest lucru cu succes. Ridichile negre sunt capabile sa stimuleze radacina parului, ceea ce imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului. Acest lucru este esential pentru hranirea adecvata a parului.

Ridiche neagra proprietati si beneficii min

Ridichile negre pot fi folosite si pentru tratarea uscaciunii excesive a scalpului. Daca ai matreata, aplica suc de ridiche neagra si pielea se va hidrata.

Sucul de ridiche neagra imbunatateste functiile ficatului. Ridichea neagra este folosita in tratarea racelilor cronice si a tusei. Sucul regleaza nivelul colesterolului si are efecte benefice in hipertiroidism. De asemenea, imbunatateste digestia si atenueaza aciditatea din sange.

Ridichile negre sunt un remediu natural impotriva pietrelor la rinichi si vezica biliara. Proprietățile diuretice ale ridichei negre și urinarea crescută curăță rinichii și vezica biliară de pietre și nisip.

Afla reteta de sirop de ridiche neagra pentru tuse seaca.

ridichea - beneficii pentru sanatate

Ridichile rosii, albe si negre – Beneficii pentru sanatate

Ca si membru al familiei de legume crucifere, ridichea are un continut ridicat de antioxidanti. Iata cateva conditii de sanatate si frumusete care pot beneficia de pe urma consumului zilnic de ridichi sau de suc de ridiche:

  • Ridichile rosii, albe si ridichile negre in acnee si afectiuni ale pielii. Sucul de ridiche rosie aplicat pe piele este un remediu natural eficient impotriva acneei. In plus, atunci cand sucul de ridiche este baut in mod regulat, ajuta la prevenirea aparitiei cosurilor datorita proprietatilor sale depurative si detoxifiante. Ridichile rosii si cele negre sunt excelente pentru piele, în mai multe moduri. Acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fiind un aliment eficace împotriva îmbătrânirii. Au un conținut ridicat de apă, sunt bogate în vitamina C, fosfor și zinc, care sunt benefice pentru păstrarea aspectului pielii proaspete pentru o perioada mai lungă.
  • Ridichile rosii in tulburari digestive. Datorita proprietatilor sale hepatoprotectoare, sucul de ridiche rosie ajuta la o mai buna digestie, in special a alimentelor bogate in grasimi care necesita o formare eficienta a bilei de catre ficat pentru a fi usor digerate.
  • Ridichile rosii ca diuretic si laxativ. Sucul de ridiche este un diuretic care retine potasiul, fiind utilizat ca si laxativ natural. Ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor prin rinichi si colon, fiind astfel folosit in curele de detoxifiere a rinichilor.
  • Ridichile rosii, negre si albe in lipsa poftei de mancare. Sucul de ridiche stimuleaza apetitul. Sucul poate fi consumat inainte de masa ca un remediu pentru orice stare de sanatate care afecteaza pofta de mancare si care necesita multe calorii sau un aport ridicat de nutrienti pentru a fi gestionata efectiv.
  • Ridichile negre in afectiuni ale ficatului. Atat functia digestiva, cat si cea detoxifianta a ficatului beneficiaza de pe urma consumului de suc de ridiche inainte de fiecare masa. Ridichea are cantitatea potrivita de sulf care ajuta la cresterea fluxului bilei. Ajutand la mentinerea sanatoasa a ficatului si a vezicii biliare. De asemenea, ofera o buna digestie a grasimilor. In acest caz, ridichea neagra este cea mai utila.
  • Ridichile rosii, albe si negre in afectiuni respiratorii. Beneficiile terapeutice ale sucului de ridiche asupra tractului respirator sunt nenumarate. Datorita efectelor sale antiinflamatorii, atibacteriene si antivirale, sucul de ridiche este eficace in ameliorarea tulburarilor respiratorii. Este recomandat inclusiv in raceala si gripa, astm, bronsita si multe alte tulburari pulmonare.
  • Ridichile rosii in tulburarile de somn. Proprietatile sedative ale ridichei sunt cunoscute din timpuri stravechi, cand se foloseau ridichile rosii pentru a induce somnul. Bea un pahar de suc de ridiche chiar inainte de a merge la culcare si vei descoperi ca este un incredibil remediu natural impotriva tulburarilor de somn.

Sfaturi pentru consum si depozitare

Datorita gustului sau puternic, uneori intepator, se amesteca adesea cu alte sucuri de fructe, cum ar fi de morcov sau de mere. Consuma ridichile tinere, insa doar crude in salate sau in diverse combinatii de sucuri. Daca alegi sa gatesti ridichile, caldura va distruge continutul ridicat de vitamina C.

suc de ridichii, varza rosie si telina ridichea
Suc de ridiche, varza rosie si telina

Cum frunzele continua sa extraga nutrientii din radacini, ridichile rosii si cele albe pot fi pastrate in frigider aproximativ 3-5 zile. Fara frunze, ridichile rosii, negre si albe pot fi pastrate in frigider si pana la 4 saptamani.

La unele soiuri de ridichi, coaja este groasa si este necesar sa se curate inainte de a se consuma.

Alege sa ai o viata echilibrata! Consuma cat mai multe produse naturale proaspete, crude, pentru a-ti oferi necesarul zilnic de substante esentiale vietii!

Retete cu ridichi

Ridichile se consuma la mese in stare cruda. In tarile din Asia de Est, ridichile sunt consumate procesate termic. Au gust picant intepator datorita sulfurii de alil. Frunzele de ridichi se consuma impreuna cu radacinile in aperitive sau se pot adauga in ciorbe.

Reteta de suc de ridichi rosii pentru raceala si gripa

  • 3 – 4 ridichi rosii;
  • 1 sfecla rosie de marime medie;
  • 1 ardei rosu;
  • o radacina fenicul;
  • ½ lamaie;
  • 2 cm radacina de ghimbir.

Data viitoare când simti ca se apropie raceala, bea acest suc (la temperatura camerei) pe tot parcursul zilei și vei  realiza ca aceasta nu va mai avea nici o sansa impotriva tuturor acestor substante benefice, naturale, sanatoase.

Pentru a prepara acest suc, folosește un storcător cu presare la rece:


Ridichi cu sos de urzici cu mustar

Ingrediente: 450 g ridichi albe, 450 g sos de urzici cu mustar, 1 ceapa mare de apa, 5-6 linguri cu fulgi de grau germinat, 1 legatură de marar cu patrunjel, 50 g petale roşii de nalba de grădina, 7-8 foi de salata verde.

Mod de preparare: in platoul cu fulgi de grau germinat se adauga sosul amestecat cu ridichile rase şi ceapa taiata pestisori, iar deasupra se presara verdeturile taiate marunt si florile taiate fideluta. Ridichile albe se pot inlocui cu ridichi de luna sau ridichi de iarna.


Salata de ridichi rosii cu sparanghel si susan

Salata de ridichi rosii cu sparanghel si susan

Ingrediente:

  • 500 g sparanghel proaspat, spalat si taiat in bucati mai mici;
  • 7 ridichi rosii, taiate felii subtiri;
  • 2 linguri seminte de susan;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 2 linguri ceapa verde tocata marunt;
  • 1 lingura otet de mere;
  • 1 lingura suc de lamaie;
  • 2 lingurite miere de albine;
  • 1 lingurita mustar;
  • 1 catel usturoi razuit;
  • 1/4 lingurita coaja de lamaie rasa;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Intr-o cratita se pun 6 cani de apa la fiert cu putina sare. Se adauga sparanghelul. Se acopera si sa lasa sa fiarba 3 minute. Se scurge sparanghelul si se adauga imediat in apa cu gheata pentru a-si mentine culoarea si prospetimea. Se scurge si se usuca cu servete.

Se transfera intr-un bol mare. Se adauga ridichile rosii feliate si semintele de susan. Celelalte ingrediente se amesteca bine intr-un borcan si se toarna peste salata. Se amesteca bine sa se aromatizeze.


Salata verde cu ridichi rosii, portocale, avocado, ceapa rosie si nuci pecan

Salata verde cu ridichi avocado portocale si nuci pecan

Ingrediente:

  • amestec de frunze verzi de salata;
  • 2 portocale medii, decojite si taiate in bucati;
  • o cane de ridichi rosii feliate;
  • 1 avocado mediu bine copt, decojit si feliat subtire;
  • o ceapa rosie mica, decojita si feliata subtire;
  • jumatate de cana de nuci pecan (sau alte tipuri de nuci sau alune) prajite;
  • 1/4 cana ulei de masline;
  • 3 linguri suc de lamaie;
  • 2 linguri suc de portocale;
  • 2 lingurite mustar;
  • 1 lingurita miere de albine;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se aranjeaza salata pe un platou de servire. Se araneaza portocalele, ridichile rosii, avocado si ceapa. Se presara si nucile. Intr-un mic bol se amesteca ingredientele pentru dressing. Se toarna peste salata si se serveste imediat!


Felii de paine cu unt si ridichi rosii

Felii de paine cu unt si ridichi rosii feliate

Ingrediente:

  • o bageta feliata sau paine de casa;
  • unt de casa nesarat, la temperatura camerei;
  • ridichi rosii feliate subtire;
  • sare;
  • marar proaspat, tocat.

Se intinde untul pe feliile de paine si se acopera bine cu feliile subtiri de ridichi rosii. Se presara usor cu sare si daca se doreste, se adauga si marar.


Salata de fasole verde, pastai de mazare si ridichi rosii

Salata cu ridichi fasole verde si mazare pastai

Ingrediente:

  • 250 g fasole verde;
  • 250 g pastai proaspete de mazare (se culeg inainte de a se forma boabele de mazare);
  • 2 cani de apa;
  • 6 ridichi mari, feliate;
  • 2 lingurite de miere;
  • 1 lingurita tarhon uscat;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se curata pastaile de fasole si mazare de capete. Mazarea se curata si de firele atoase. Intr-o cratita se pune apa usor sarata la fiert. Cand incepe sa fiarba, se adauga fasolea verde. Se acopera si se lasa sa fiarba 4-5 minute. Apoi se adauga si pastaile de mazare. Se fierb la foc mic, cu capac, pana cand fasolea si mazarea sunt fragede, inca 2-3 minute. Se scurg si se amesteca cu ridichile rosii feliate. Se amesteca celelalte ingrediente si se asezoneaza salata.


Ridichi rosii murate

Ridichi murate ridichi rosii puse la murat in otet

Ingrediente:

  • 6 ridichi feliate subtire sau taiate jumatati (daca folosesti un borcan mai mare, este posibil sa ai nevoie de o cantitate mai mare);
  • jumatate ardei iute (optional);
  • 120 ml apa;
  • 120 ml otet (daca e nevoie de cantitati mai mari, se pune aceeasi cantitate de otet ca si cea de apa);
  • 3 lingurite de miere de albine;
  • un sfert de lingurita de sare.

Mod de preparare ridichi marinate in otet:

Se aseaza feliile de ridichi si de ardei iute in borcan. Apa, otetul, mierea si sarea se pun la fiert. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc amestecul si se toarna peste ridichile rosii si ardeiul iute. Ridichile ar trebui sa aiba o culoare roz pe masura ce se racesc.

Se inchide bine capacul si se depoziteaza la frigider. Ridichile murate vor fi gata sa fie consumate in 24 de ore, dar vor fi si mai bune daca astepti cam o saptamana inainte de a le servi. Ridichile murate se servesc ca si condiment sau tocate in salate, legume sau alte preparate. Se pot adauga in sanviciuri sau alaturi de burgeri.

Ridichile murate se vor pastra la frigider pana la 6 luni, dar sunt mai bune daca se consuma in primele 3 luni de la preparare. Dupa 3 luni incep sa piarda textura crocanta si aroma se va schimba.

Ridichii rosii murate in apa cu otet - ridichile murate

Pentru a diversifica aromele, se pot adauga alaturi de ridichile rosii taiate felii sau jumatati si alte legume, ierburi sau condimente (seminte de mustar, frunze de telina, dafin, marar, felii de morcov, felii de ceapa, catei de usturoi, pudra de curry, etc.

Se pot folosi si cantitati diferite de apa si otet ~ o cana si un sfert cu apa la 3 sferturi de cana cu otet.

Ridichile marinate in otet se prepara in recipiente mici pentru a se consuma la o singura masa.


Sandviciuri cu ridichi rosii

Ridichile rosii feliate pot fi folosite pentru a prepara o varietate larga de sandviciuri. Totul tine de ingredientele pe care le ai la dispozitie si gusturile pe care doresti sa le savurezi.


Contraindicatii ~ Efecte advsrse ale consumului de ridichi

Legat de ridichile rosii, albe si negre, nu au fost raportate reactii adverse sau alergii. Singura exceptie este legata de gustul ridichilor si a sucului, care este foarte înțepător. In special partea exterioara a ridichilor negre este foarte iute.

In perioada sarcinii si alaptarii ~ Nu exista suficiente informatii pentru a sti daca ridichile sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii. Pentru a fi in siguranta, nu exagerati cu consumul de ridichi in aceasta perioada.

Consumand cantitati mari de ridichi ar putea duce la scaderea glicemiei. Urmareste nivelul scazut al zaharului din sange (hipoglicemia) si monitorizeaza cu atentie starea generala daca ai diabet si consumi ridichi.

Consuma ridichile cu precautie daca ai calculi biliari. Ridichile cresc fluxul biliar. La persoanele cu calculi biliari, acest lucru ar putea creste durerile si ar putea duce la blocarea cailor biliare.

Nu se mai consuma ridichi cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata. Cantitati crescute de ridiche ar putea scadea nivelul glicemiei. Exista anumite ingrijorari cum ca ar putea interfera cu controlul glicemiei in timpul si dupa operatie.

Cultura de ridichi – Poze cu soiuri de ridichi, flori si seminte

Daca vrei sa afli mai multe despre cultivarea ridichilor de luna, de vara si de iarna, citeste Cand si cum se cultiva ridichile – tehnologia de cultura .


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *