Pasărea veninoasă

pasarea veninoasa

Pe la 4 dimineața, jungla din apropierea platoului Sogeri din Papua-Noua Guinee se trezește la viață. Corul încântător al păsărilor și insectelor, animat de primele sulite ale Soarelui, îi copleșește pe membrii grupului de naturaliști ai Universității din Chicago. Aceștia întinseseră în ajun plase speciale în anumite locuri pentru a captura câteva exemplare din specia Păsării Paradisului.

Dar John Dumbacher, șeful ornitologilor, găsește în capcane o altă pasăre, cu o cromatică sobră alb-roșu și cu statura Dumbrăvencei din Delta Dunării – dacă ar fi s-o comparăm cu ceea ce cunoaștem noi. Și, curios lucru, punând mâna pe penajul ei, ornitologii simt subit senzații de durere a mușchilor, urmate curând de o amorțeală inexplicabilă, ca și cum ar fi luat un anestezic foarte puternic…

pasarea veninoasa

Așa a fost descoperită, întâmplător, o pasăre unică în lume prin modul ei de a se apăra contra dușmanilor naturali: PASAREA VENINOASĂ, fără corespondent (încă) în limba română și care în frantuzește se numeste „pitohui”. Senzaționala descoperire avea să facă valuri în lumea naturaliștilor. Se cunoștea otrava scorpionilor, a paianjenilor și chiar a bizarului ornitorinc (monotrema australiană care are la membrele inferioare pungi cu venin), dar o pasăre care să secrete venin încă nu se aflase. Și totusi era adevarat!…

Analizele științifice au dezvăluit lucruri uimitoare despre Pasărea Veninoasă. Țesutul aripii și penelor secretă un alcaloid steroidian asemănător celui generat de o broască trăitoare în America de Sud! Un exemplar de 65 de grame concentrează între 15 și 20 de micrograme de homobatracotoxină (numele otravei), pentru a ucide un șoarece fiind necesare numai 0,03 micrograme! Această uluitoare uzină ucigașă a naturii reprezentată de o pasăre aparent insignifiantă!

Naturaliștii cunoșteau de la mijlocul secolului trecut că băștinașii o numesc „pasarea de cauciuc” pentru că nu e bună de mâncat decât după o preparare cu totul specială (fierbere cu o sumedenie de licori neutralizante), dar și atunci are un gust indoielnic. La fel de interesantă este și șiretenia pe care o adoptă cele trei tipuri de Pasăre Veninoasă: având în vedere că numai cea colorată roșu-negru poartă doze letale pentru prădători, suratele ei de alte culori își schimbă cromatica penajului atunci când pleacă la vânătoare, în plină zi! Este vorba de un cameleonism extrem de rar.

Dușmanii știu că tipul negru-roșu este otrăvitor, deci se feresc de orice pasăre cu aceeași alură și același colorit. Descoperită cu ceva ani în urmă, Pasărea Veninoasă este în studiu etnobiologic și biochimic. Unicitatea ei a transformat-o într-o adevarată vedetă a naturii care nu încetează să ne uimească prin complexitatea ei surprinzătoare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Pasărea veninoasă”

  1. O pasare mai speciala decat vulturul 😀

  2. Foarte tare articolul, chiar n-am crezut ca exista si pasari veninoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *