Parintele Iustin Parvu si nenumaratele minuni ale sale

Parintele iustin parvu

Parintele Iustin Parvu a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai Romaniei. A intrat in randul monahilor  in anul 1940, fiind hirotonit preot un an mai tarziu, in 1941, pe cand avea varsta de 22 ani.

A fost supus in vremurile comuniste la chinuri inimaginabile dar, asemeni marilor duhovnici ai Romaniei, a rabdat cu credinta toate nedreptatile. A fost condamnat , pe motive politice, la 12 ani de inchisoare, in aceasta perioada fiind muncit prin mai multe inchisori din tara: Suceava, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Ajud.

Acestor 12 ani de inchisoare li s-au mai adaugat inca 4, datorita faptului ca nu s-a lepadat de dreapta credinta. Astfel, parintele Iustin Parvu poate fi trecut in randul martirilor neamului, care l-au marturisit pe Hristos chiar cu pretul vietii.

S-a remarcat prin minunile pe care le-a facut, precum si prin bunatatea sa sufleteasca, avand marea capacitate de a asculta, intelege si alina suferintele oamenilor.

Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda
Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda

Smerenia sa era fara margini, astfel ca, intrebandu-l niste credinciosi de chinurile indurate, a refuzat sa vorbeasca, spunand ca alti parinti au suferit chinuri mult mai ingrozitoare, fara sa se planga si fara sa faca pe martirii.

Parintele Iustin Parvu a facut nenumarate minuni , astfel ca, voi vorbi doar despre cateva, marturisite chiar de protagonistii principali.

Astfel, o tanara femeie ce se afla  intr-o perioada tensionata cu viitorul sot, un cetatean Italian, a mers la parintele Iustin Parvu. Erau pe punctual de a se desparti. Chiar in curtea manastirii viitorul sot a sunat-o, spunandu-i sa isi cumpere singura biletul de avion spre Italia. Fiind foarte trista, a mers la parintele si i-a marturisit despre perioada grea prin care trecea, dar parintele a linistit-o, asigurand-o ca totul va fi bine.  Imediat ce a iesit de la parintele,  viitorul sot a sunat-o, cerandu-si mii de scuze pentru cele ce a spus, marturisind ca nu stie ce a fost cu el. Apoi s-au casatorit, relatia lor fiind una de succes.

O alta minune s-a petrecut cu un roman care, fiind stabilit definitiv in Germania, fara a fi crestin ortodox, facea meditatii transcedentale. In vremea unei meditatii i-a aparut un calugar care s-a luptat cu duhurile sale, pe care le-a invins ingenuchindu-le si cerandu-si iertare.

Dupa un an de zile de la stabilirea definitiva in Germania, s-a intors in Romania, nestiind ce se intampla cu el. In aceasta perioada a avut si un accident frontal pe DN 1. Un prieten, care ulterior i-a devenit nas, l-a dus la parintele Iustin Parvu. Parintele i-a vorbit in felul urmator: ,,Mai baiete, cu tine as putea sta de vorba 3 zile si trei nopti si nu ai intelege nimic”. L-a trimis astfel la manastire si, dupa 4 zile de stat acolo, a venit la parintele si i-a cerut botezul. Acum este un crestin adevarat.

Pe o tanara parintele Iustin Parvu a ajutat-o sa isi gaseasca un loc de munca. Tanara se afla intr-o clipa de deznadejde, deoarece  tocmai primise un refuz din partea unei firme si trebuia neaparat sa se angajeze. In aceste clipe s-a rugat cu lacrimi parintelui, desi inainte se indoise de sfintenia acestuia si, in secunda urmatoare, i-a sunat telefonul, fiind chemata la un interviu. Astfel si-a gasit locul de munca dorit.

Acestea sunt doar cateva din minunile savarsite de parintele Iustin Parvu in timpul vietii. Daca am incerca sa vorbim despre toate, in primul rand ca nu le-am sti, iar in al doilea rand viata noasta nu ar fi asa de lunga pentru a izbuti acest lucru.

Alte minuni: a tamaduit cancerul de esofag, cancerul de tiroida, a tamaduit un copil cu duhul muteniei, plus multe altele.

Monahul si duhovnicul desavarsit Iustin Parvu a trecut la cele vesnice la varsta de 94 ani,  duminica seara, in data de 16 iunie 2013.

Mormantul parintelui Iustin Parvu se afla la Manastirea Petru Voda din judetul Neamț, devenind un adevarat loc de pelerinaj, credinciosi din toata tara venind sa ia mangaiere de la marele duhovnic.

Minunile parintelui Iustin Parvu au continuat si dupa moartea sa

Astfel, o credincioasa a marturisit ca, imediat dupa trecerea la cele vesnice a parintelui, a primit un telefon mobil destul de scump de la o prietena a sa dar, nu dupa mult timp, l-a pierdut. A anuntat astfel politia, dar sansele de a fi gasit erau foarte mici. Auzind de moartea parintelui si de faptul ca trupul sau izvoraste mir, a pus piciorul la rugaciune si, a doua zi a primit telefon de la politie cum ca i-au gasit telefonul.

O alta minune de dupa moartea parintelui a  fost marturisita de o ucenica mai veche a sa. Aceasta se ingrijea deseori sa impodobeasca biserica manastirii Petru Voda cu ornamente florale, ori de cate ori era un eveniment important, sau cand o ruga parintele Iustin Parvu. In seara zilei de marti, cand parintele era privegheat de multime de oameni, aceasta ucenica a fost sunata din partea manastirii ca urgent, a doua zi dimineata, sa vina sa impodobeasca baldachinul in care urma sa fie pus trupul parintelui Iustin Parvu, spre inchinare.

Era insa o problema. Floraria cu care colabora nu primea comenzi decat joi si vineri. A sunat-o astfel pe o prietena de-a sa de la o florarie din Suceava, dar spre intristarea amandorura,  nu mai erau in magazin numarul de flori necesare. Dar parintele a avut grija si, dupa 40 de minute, a primit un telefon de la florarie ca a venit o comanda de 600 de trandafiri albi fara ca cineva sa faca comanda.

Inchei cu un cuvant al parintelui:

“Credinciosii nu au nevoie de savanti acum, au nevoie de oameni, de sfinti, de traitori, de oameni care sa atraga harul, puterea lui Dumnezeu peste noi! Noi nu mai avem indrazneala, forta rugaciunii, curatenia sufleteasca si nevinovatia copiilor care sa mearga la Dumnezeu… Copiii sunt decimati, nu mai sunt”.
Parintele Iustin Parvu


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Parintele Iustin Parvu si nenumaratele minuni ale sale”

  1. Am trăit și eu câteva minuni făcute de parintele nostru sfânt Iustin Pârvu.
    Soțul meu lucrează ca independent in străinătate și a primit de la stat o amendă de 5070 de euro in condițiile in care toți bănuții noștri strânși erau in jur de 6000.
    In momentul in care mi-a spus am început sa plâng și sa ma rog la parintele sa ne ajute sa rezolvam aceasta problema și a doua zi a mai primit un document de la stat care îl informa ca statul ajuta persoanele independente cu suma de 5000 de euro cu care își poate plăti eventualele taxe reușind astfel sa își achite amenda.
    Mulțumim sfântului părinte care ne-a scos din necaz!!
    Doamne ajuta și mulțumim Mântuitorului nostru și Născătoarei de Dumnezeu pentru tot ajutorul in toate zilele și la tot pasul

  2. Din ce citesc…imi place din ce in ce mai mult acest blog!

  3. Avatar Minodora
    Minodora

    Apropo de Parintele Iustin Parvu, limita legionarismului la varsta prea adulta n-am inteles-o si n-o inteleg la cei care in mod firesc si Dumnezeiesc ar trebui sa fie dincolo de zbaterile prea omenesti si oarecum politice. Sunt nelamurit. Doamne, lumineaza-ma !

    1. Te referi la ideea cum ca Parintele Iustin Parvu a fost legionar in tinerete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *