Paducelul ~ Beneficii si proprietati + Retete cu fructe de paducel

Ketchup de paducel reteta 1

Paducelul (Crateagus Oxycanthus) este cunoscut și sub numele de Copacul Înflorit, gherghinar sau ghimpele alb. Acest arbust cu frunze căzătoare, ca niște lobi zimțați are ciorchini denși de flori albe la sfârsitul primăverii și fructele de paducel ce sunt roșii. Florile sunt formate din 5 petale – număr sacru.

În timpul primului război mondial, frunzele tinere de paducel erau înlocuitori pentru ceai și tutun, iar semințele erau măcinate în loc de cafea.

Cand se recolteaza florile, frunzele si fructele de paducel

Florile si buchetele de flori de paducel cu frunze se recolteaza pe timp uscat, la inceputul deschiderii florilor. Frunzele se recolteaza din mai pana in iulie. Fructele de paducel se culeg cand sunt rosii, din septembrie pana in noiembrie. Se culeg fara codite.

Frunzele si florile de paducel se usuca la umbra, in strat subtire. Fructele de paducel se usuca la soare, in strat subtire.

Paducelul – proprietati si beneficii pentru sanatate

Fructele de paducel sunt o sursa de acid citric, acid cratagolic, bioflavonoide, taninuri, glavone, glicozide, zahar, minerale, acid tartric, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 si C. Sunt cunoscute pentru efectul astringent, antispasmodic, cardiotonic, carminativ, diuretic, sedativ, stimulent si vasodilatator.  Fructele de paducel au efect calmant, amelioreaza dismenoreea și are beneficii asupra vederii.

Paducelul este folosit in caz de angina, miocardita, ateroscleroza, afectiuni nervoase, cum ar fi insomnia si pentru diaree. De asemenea, paducelul este indicat pentru consolidarea vaselor de sange, in caz de insuficienta vasculara sau cheaguri de sange si pentru refacerea peretelui muscular cardiac. Fructele de paducel sunt comestibile si pot fi consumate proaspete.

Fructele de paducel sunt un puternic tonic cardiac, utile pentru aproape orice tip de boală a inimii. Cei cu probleme ale colesterolului și cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de paducel (fructe proaspete si ceai de flori si fructe). Fructele de paducel ajută la digestie și sunt folosite pentru pofta de mâncare. Consumul de fructe de paducel pe o perioadă mai lungă de timp ajută la scăderea tensiunii arteriale. Fructele roșii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi și insomnie. Fructele de paducel se consuma proaspete. De asemenea, pot fi fierte la foc mic pentru a prepara ceai de paducel sau se folosesc pentru a prepara tinctura.

Fierbeți la foc mic 2 lingurițe de fructe de păducel la o cană de apă, timp de 20 de minute. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Din flori de paducel se face ceai pentru inimă. La o cană de apă fiartă se adaugă 2 lingurițe de flori uscate de paducel și se lasă 20 de minute să se infuzeze . Doza este de un sfert de cană  de ceai de paducel de 4 ori pe zi.

Pentru a beneficia la maxim de proprietatile si beneficiile fructelor de paducel, se mananca proaspete.

Părți folosite: florile, frunzele și fructele de paducel

Paducelul in tratamente interne

Pentru tratarea, in general, a afectiunilor cardiace cu substrat nervos, se prepara un ceai de paducel din o lingurita de flori cu frunze maruntite sau fructe peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa cu capac 15 minute. Se strecoara si se bea fractionat ceaiul de paducel pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea afectiunilor cardiace cu substrat nervos, hipertensiune arteriala, tulburari de menopauza, se prepara:

  • un ceai de paducel din 1 lingurita amestec flori, frunze si fructe la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute, se strecoara. Se bea ceaiul de paducel pe parcursul zilei inainte de mesele principale.
  • tinctura de paducel din 20 g planta maruntita (flori, frunze, fructe) la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic. Se strecoara tinctura de paducel si se iau de 3 ori pe parcursul unei zile, cate 10-15 picaturi inainte de mese.

Pentru tratarea anginei pectorale, se consuma ceai de paducel sau tinctura, din flori, frunze si fructe de paducel, pregatite ca mai sus. Ceaiul de paducel se bea in timpul crizei sau preventiv. Are beneficii in urma unui consum regulat.

Pentru combaterea insomniei, se recomanda ceaiul de paducel sau tinctura din flori si frunze de paducel uscate. Se beau 10-15 picaturi seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea nevrozei cardiace, in aritmie, afectiuni aortice, stari de iritabilitate la femei, se consuma pulbere provenita prin uscarea si macinarea fructelor de paducel. Se ia cate un varf de cutit de 2-3 ori intr-o zi (2-5 g).

Pentru tratarea insuficientei coronariene (cardiopatie ischemica) se foloseste paducelul astfel:

  • se prepara ceai de paducel din 1 lingurita flori, frunze si fructe, peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se acopera 15 minute. Se strecoara si se bea ceaiul de paducel in timpul crizei sau preventiv.
  • se face tinctura de paducel preparata ca mai sus. Se consuma cate 15-20 de picaturi de tinctura de paducel, de 3 ori pe zi, inainte de mese.

Pentru tratarea aritmiilor cardiace, se prepara infuzie din 1 lingurita frunze, flori si fructe pregatite ca mai sus. Se consuma pe tot parcursul zilei. Cura cu ceai de paducel dureaza pana la disparitia extrasistolelor.

Empiric, decoctul fructelor de paducel se foloseste in unele zone ale tarii pentru tratarea diareei si bolilor de rinichi, iar ceaiul din flori de paducel este bun contra insomniilor, in bolile de inima si de ficat.

Paducelul utilizat in uzul extern

Pentru tratarea clavusului (batatura), se prepara un decoct din 2-3 linguri de frunze si ramuri maruntite la 200 ml de apa. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se acopera si se lasa la racit 20-30 de minute. Se aplica comprese si cataplasme cu ceai de paducel.

Paducelul folosit in ritualuri – Utilizări magice

Paducelul este floarea clasică folosită la decorarea armindenului (nume popular al zilei de 1 mai – considerată ca început al primăverii). O plantă a fertilității, paducelul își găsește locul pe la nunți sau la sărbătoarea primăverii de 1 mai, precum și în ritualurile făcute pentru plantații.

Baghetele făcute din lemn de paducel au o mare putere. Florile sunt un simbol al erotismului. Se utilizează paducelul pentru fertilitate, protectie, apărare și castitate. Paducelul este un copac sacru pentru zâne și face parte din triada copacilor zânelor: stejarul, frasinul și păducelul. Atunci când aceștia cresc împreună se spune că se pot vedea zânele.

Retete cu fructe de paducel

Fructele de paducel pot fi pastrate in miere de albine, pot fi transformate in dulceata sau jeleu. De asemenea, paducelul este folosit cu succes in prepararea sosurilor. Trebuie neaparat sa adaugi paducelul in dieta ta, asa ca poti sa incerci una dintre retetele de mai jos cu fructe de paducel.

Cum se prepara vin din fructe de paducel acasa

Ingrediente necesare pentru vin de paducel:

  • 2 kg de fructe de paducel
  • 500 g de stafide tocate – au rolul de a grabi fermentarea (optional)
  • 1,25 kg miere de albine
  • suc de la o lamaie
  • 4 l de apa
  • 15 g de drojdie (optional)

Mod de preparare vin de paducel

Se curata fructele de paducel de tulpini si se spala in apa rece. Se pun fructele de paducel intr-un vas mai mare cu cei 4 litri de apa si se acopera cu un tifon cateva ore, apoi, dupa ce te-ai spalat bine pe maini, e momentul sa zdrobesti fructele.

Vin de paducel - reteta, proprietati si beneficii
Vin de paducel

Dupa ce le-ai zdrobit, adauga stafidele tocate si sucul de lamaie si lasa 24 de ore intr-o galeata acoperita cu un prosop de bucatarie. Dupa cele 24 de ore, se amesteca mierea si cand aceasta s-a dizolvat, se pune si drojdia. Se pastreaza acoperit vasul timp de 7-9 zile la cald, dupa care se strecoara vinul de paducel intr-o damigeana care se inchide cu un dop cu serpentina.

Se lasa damigeana cu vinul de paducel uitata intr-un colt al pivnitei o luna de zile, dupa care se trage intr-o alta damigeana (sedimentul ramane la fund). Se mai lasa vinul de paducel sa mai stea inca 2 luni. Inainte de a fi tras in sticle, trebuie sa te asiguri ca vinul de paducel s-a oprit din fermentare. Este foarte important ca procesul de fermentare sa fie gata pentru ca altfel pot exploda sticlele.

Paducelul ii va oferi vinului o aroma speciala! Vinul de paducel are efecte benefice asupra organismului si amelioreaza afectiunile mentionate mai sus. Se recomanda sa se consume vinul de paducel in cantitati mici!

Reteta ketchup de paducel

Ingrediente necesare pentru ketchup de paducel

  • 250 g fructe de paducel
  • 150 ml otet de mere
  • 150 ml apa
  • 85 g zahar brun sau miere
  • sare si piper dupa gust
  • condimente.

Mod de preparare ketchup din fructe de paducel

Culege fructele de paducel si spala-le! Pune-le intr-o oala cu otetul si cu apa si se fierb la foc timp de 30 de minute. Se foloseste o sita pentru a strecura pulpa de paducel cu tot cu lichid. Se pune in tigaie cu zaharul si cu condimentele dorite. Se fierbe inca vreo 10 minute la foc mic. Se pune in sticla si se sterilizeaza.

Pentru cantitatile de mai sus, se obtine aproximativ 280 ml de ketchup. Poti sa il faci si picant daca asta iti este pofta!

Dulceata din fructe de paducel

  • 1 kg fructe de paducel
  • 400 g zahar
  • 600 ml apa
  • optional, zeama de lamaie spre final.

Se spala fructele si se taie in jumatati. Se elimina tulpinitele si samburii, apoi se pun la fiert cu apa si cu 200 g zahar. Se fierbe pana cand se inmoaie fructele.

Continutul se pune in blender si se amesteca timp de 20-30 de secunde. Se pune inapoi in oala, se adauga zaharul si se amesteca constant la foc mediu, timp de aproximativ 5 minute. Se opreste focul si se pune continutul in borcane sterilizate.

dulceata de paducel preparata din fructe
Dulceata de fructe de paducel

Reteta jeleu de paducel

Ingrediente necesare pentru jeleu:

-1 kg fructe de paducel
-2-3 cani de apa
-2 cani de zahar
-1/4 cana suc de lamaie

Fructele se spala si se pun la fiert aproximativ 30 de minute pana se dezintegreaza. Pentru a le presa mai tare, se foloseste o furculita sau un zdrobitor de cartofi.

Se strecoara amestecul obtinut printr-un tifon sau printr-o strecuratoare si se masoara sucul. Pentru fiecare 2 cani de suc obtinut, se adauga 2 cani de zahar si jumatate cana suc de lamaie. Este nevoie de aproximativ 1 kg de fructe de paducel pentru a obtine 2 cani de suc.

Reteta jeleu de paducel
Jeleu din fructe de paducel

Se amesteca sucul cu zaharul si cu sucul de lamaie si se fierb 10-15 minute pana ajung la stadiul de gel.

Jeleul se toarna in borcane sterilizate. Se baga borcanele la cuptor si se sterilizeaza pentru o mai buna conservare.

Paducelul – Contraindicatii

Datorită utilizării sale populare pentru sistemul cardiovascular, paducelul trebuie utilizat cu atentie atunci cand se consuma ceaiul de paducel sau fructele proaspete cu:

  • medicamente cum ar fi digoxin, care ajută inima să bată mai puternic,
  • nitrații care cresc fluxul sanguin către inimă,
  • medicamentele de tensiune arterială ridicată, cum ar fi beta-blocantele,
  • medicamente pentru disfuncția erectilă, din cauza pericolului ca tensiunea arterială să fie prea mică.

Cu toate acestea, paducelul este unul dintre cele mai blânde și mai benigne plante medicinale utilizate în întreaga lume ca hrană și medicament în ultimii 2.000 de ani. Nu se cunosc reacții adverse înregistrate.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Paducelul ~ Beneficii si proprietati + Retete cu fructe de paducel”

  1. eu fac vin de strugurei negri. Am70 l .mersi de reteta cu paducel.daca vrei facem un schimb. cu respect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *