Oţet de mere cu miere

Ingrediente: 1,6 kg mere, 400 g miere naturală, 2 litri de apă fiartă şi răcită, 20 g drojdie de bere proaspătă, 40 g pâine neagră uscată (cantităţile pot fi mărite după necesităţile fiecăruia).

Mod de preparare: merele, bine spălate, se rad cu tot cu coaja, se pun în borcan de sticlă odată cu apa, în care a fost dizolvată mierea. Pentru a grăbi procesul de fermentaţie, se adaugă drojdia şi pâinea. Se amestecă bine conţinutul din borcan cu o lingură de lemn, apoi vasul se pune în cămara aerisită, la temperatura de 25-30°C, pentru 10 zile, timp în care se amestecă de 3 ori pe zi. După prima fază, conţinutul borcanului se strecoară prin tifon, iar sucul obţinut se lasă la limpezit, strecurându-se din nou. In continuare, pentru fiecare litru de suc se adaugă 50-100 g miere şi se mai lasă la fermentat pentru 30-40 zile. Când lichidul este bine limpezit, procesul de fermentaţie încetează.

Cu multă atenţie, acesta se trage în sticle cu ajutorul unui furtun, strecurându-se încă o dată. Sticlele cu oţet de mere se închid ermetic, se etichetează şi se păstrează la loc rece şi întunecos.

Etichete:, ,

Care este gandul tau?