Chiar folosim doar 10% din creier sau este doar un mit?

folosim doar 10 la suta din creier

Pentru a avea un răspuns la întrebarea daca folosim doar 10 la suta din creier, am urmărit cele spuse de prof. Jack Gallant (renumit psiholog de la Universitatea Berkeley) şi prof. Paul Fletcher (un prestigios neurolog de la Universitatea Cambridge).

Folosim doar 10% din creier?

Jack Gallant ne spune: “Cred că este cu siguranţă un mit. Noi ne folosim o mai mare parte din creier majoritatea timpului, schimbând vitezele înainte şi înapoi mai tot timpul. Care sub-sisteme ale creierului sunt folosite, asta depinde de ce sarcini avem şi de ceea ce încercăm să facem. Creierul este prezent pentru un motiv şi îl folosim mult în mare parte a timpului“.

Paul Fletcher afirma ca: “Mă gândesc că cel care a pornit acest zvon, probabil, folosea 10% din creierul său în marea parte a timpului. Dacă luăm în considerare oamenii cărora li s-a îndepărtat jumătate din creier la o vârstă fragedă, actual au ajuns să realizeze lucruri intelectuale. Deci, dacă se întâmplă asta destul de devreme şi dacă creierul este suficient de plastic, de fapt, se pot realiza multe fără un volum din creier, dar cred că vei folosi ce a rămas 100%“.

Ideea este că dacă de exemplu te uiţi la cineva care a avut un accident vascular cerebral şi dacă poate a pierdut doar o parte din creier, cu toate acestea nu arată normal sau nu se poate comporta în întregime în mod normal, indicând faptul că ai nevoie de tot creierul tău. Creierul este doar mai puţin activ în unele momente.

Concret, nu putem spune cat la suta din creier functioneaza, avand in vedere ca activitatea cerebrala difera de la o persoana la alta. La unii activitatea este mai scazuta, la altii este mult mai ridicata, de fapt cred ca ceea ce conteaza cu adevarat este modul in care valorificam aceasta capacitate.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Chiar folosim doar 10% din creier sau este doar un mit?”

  1. Avatar dailybreaker
    dailybreaker

    Raspunsul corect il gasiti aici:

  2. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Si mai ales ca acum este la moda indobitocirea de toate tipurile : Curiosul moare repede; Nu intreba profesorul ca iei nota mica din cauza tentei de obraznicie etc.
    De asemenea, cu atatea tehnologii este normal ca atentia sa fie distrasa si sa iti micsorezi perspectiva adevarata asupra lumii (ex: Esti obsedat de jocurile pe calculator. Joci joci joci, pierzi te enervezi, iarasi pierzi iarasi te enervezi, cand mergi pe afara de vezi o babuta care vinde o floricica cu un leu ca sa-si cumpere si ea o paine, nu te intereseaza, n-ai mila, esti distras de la realitate…Se ingusteaza si beautitudinea sentimentelor, astfel cunoscand doar o parte din fericire..aceea de a aprinde calculatorul este diferita de aceea de ajutorare).
    Putini sunt aceia care-si dau seama de greseala pe care o traiesc…Astfel apare si egoismul si nu ma refer la cel tipic, ci la alt tip de egoism ( il numesc egoismul informational, egoismul sentimental etc.). De exemplu acel copil vede o informatie, sau vede pe cineva gresind, nu-l intereseaza..sa se descurce singur.
    Cand eram mic un om de etnie romma de vreo 30 ani a venit si m-a batut cu pumnii si cu picioarele ca animalul, eram intr-un parc si erau vreo 20 de oameni printre care vreo 5-6 barbati…TOTI stateau si se uitau doar din frica de a nu fi batuti…Nu le era mila sa vada cum eram batut, doar strigau si stateau pe margine. Nu-l urasc sau blestem pe respectivul om pentru ca a dat degeabam, nu m-a durut si nici acum nu-mi dau seama cum nu a putut sa ma doara astfel de brutalitate.

    Orisicat iar deviez de la subiect, fapt care imi displace:D
    Dar uite, acum mi-a venit o idee de articol…Poti face un articol care sa explice de ce nu m-a durut pe mine. Iti spun, deloc nu m-a durut..Nu am avut niciun semn pe atunci, dar nu vreau sa par ca ma laud. Doar asa, daca esti bun ceva rau nu te poate atinge.
    Scriu azi, dupa 7-8 zile de cand nu am mai avut calculator:)

  3. Permite-mi să-ţi răspund:

    1. Cei care sunt amintiţi de istorie sunt cei care au scris-o. Dacă bunicii tăi nu sunt în manualele de istorie, asta îi vizează pe ei nu pe tine. De exemplu bunicul tău nu a fost o persoană care să dorească să facă ceva pentru omenire, să rezolve o enigmă, să lumineze minţile altora, întunecate de altfel, iar dacă a făcut-o, a fost faţă de persoane care la rândul lor se limitau la un aspect modest al denumirii de umanitate şi nu la omenirea ca însemnând toţi oamenii de pe pământ sau dintr-o ţară, etc. În general cam aşa se scrie istoria, dacă ieşi în evidenţă. Dacă nu eşti lăsat să ieşi în evidenţă, ăsta e un alt aspect!
    2. Ceea ce înveţi la şcoală ţine de sistemul de învăţământ. Nu are nici o treabă cu capacităţile tale ca om, cu abilităţile tale de fiinţă umană. Ce faci pentru tine te ajută sau nu te ajută, în orice caz, oricum ar fi educaţia ta, tu eşti la fel de viu, la fel de posibil spre un viitor măreţ, clipă de clipă. Oricând ţi se poate schimba viaţa. Procentul ăsta cu 0,5% cum spui tu, cred că are legătură strictă cu nivelul de cunoaştere ce se predă. Oricum cifra se schimbă de la un sistem de învăţământ la altul, de la un nivel de şcolarizare la altul, deci poţi adăuga şi ceea ce studiezi tu în particular şi atunci procentajul sună mai bine.

    Dincolo de a critica şi de a nu accepta, eu în ceea ce am scris în articol am văzut posibilitatea cu care noi trăim zi de zi şi pe care nu o folosim. Creierul nostru este asul din mânecă pe care în viaţa asta rareori ne ambiţionăm să îl folosim la adevărata sa capacitate.

    De altfel este mai uşor să laşi timpul să treacă decât să acţionezi acum. Am putut observa clar, că toate geniile lumii au valori comune, printre care nesupunerea în faţa legilor prezente, neacceptarea adevărului, nerespectarea dogmelor şi o foarte pregnantă idee în mintea lor, anume, mereu întrebarea “de ce aşa şi nu aşa”.

    Să te întreci pe tine însuţi este provocarea pe care geniul înainte să se nască a acceptat-o. Noi acum savurăm cu respect iniţiativa celor ce ne împing de la spate de a ne întrece între noi.

    Fuck!

  4. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    …Si de ce numai 1-5% din toata populatia globului este amintita de istorie? Si doar 0.5% din oamenii geniali sunt amintiti intruna in scoli?! Cu ce sunt ei mai speciali, daca toti folosim marea majoritate a creierului…
    Vezi tu, astia neurologii folosesc partea stanga a creierului, asa ca nu ma mira raspunsul lui. Dar PSIHOLOGUL m-a intristat foarte tare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *