Trateaza natural bolile de piele la copii şi bebeluşi

baita cu floricele pentru bolile de piele la copii

Erupţia de scutec afectează pielea în zona scutecelor, este o iritaţie provocată de aciditatea urinii sau a scaunului, de detergentul folosit la spălarea lenjeriei sugarului sau parfumul şerveţelelor umede. Eruptia se poate trata cu băi cu adaos de oţet alb sau unguente cu ulei de măsline, gălbenele, muşeţel sau coada şoricelului. Bolile de piele la copii trebuiesc tratate cu mare atentie, deoarece pielea este foarte sensibila.

Pielea, învelişul exterior al corpului necesită o îngrijire atentă şi permanentă încă de la naştere. Astfel că, prima protecţie a pielii este îmbăiatul şi acesta trebuie făcut în fiecare zi , chiar din primele zile ale vieţii. Afecţiunile pielii care pot apare frecvent sunt, de cele mai multe ori, generate de contactul cu factori iritanţi, factori microbieni, de alergeni alimentari sau substanţe medicamentoase.

Leziunile pot fi ca o roşeaţă – o tendinţă inflamatorie, cu eritem sau tumefiere – edem inflamator. De asemenea se poate manifesta ca o căldură locală , durere, mâncărime, usturime, ulceraţii sau fisuri. Senzaţia de mâncărime, pruruitul foarte intens poate provoca o stare de irascibilitate, dar şi insomnii. La senzaţia de arsură se poate genera dorinţa de a se scărpina, chiar şi fără prezenţa unor leziuni, pacientul producându-şi singur leziuni.

Bolile de piele la sugari

La copii mici şi la sugari cea mai frecventă afecţiue a pielii este eriterimul. Poate fi regional, difuz sau bine delimitat, de cauză mecanică, fizică, chimică, parazitară sau infecţioasă. Eritemul localizat la nivelul pliurilor pielii sau inghinal este de natură microbiană sau micotică.

La bebeluşi erupţia de scutec afectează pielea în zona “scutecelor”. Este o iritaţie provocată de aciditatea urinii sau scaunului. detergentul folosit la spălarea lenjeriei sugarului, parfumul şerveţelelor umede utilizate pentru igiena copilului sau chiar scutecele de unică folosinţă.

Băi medicinale şi aromoterapie

baita cu floricele
Prima protecţie a pielii este îmbăiatul şi acesta trebuie făcut în fiecare zi chiar din primele zile ale vieţii

În cazul eritemelor de acest fel sunt indicate băi cu adaos de 50-60ml oţet alb, utilizare săpun neutru, folosirea de unguente cu ulei de măsline, gălbenele, muşeţel sau coada şoricelului.

Aromoterapia poate fi indicată copiilor, cu precizarea că în acest caz sunt suficiente 2-3 picături de ulei aromatic în apa pentru baie a copiilor mici de peste 1 an.

Sunt indicate pentru bolile de piele: benzoina în cazul dermatitei, a pielii iritate şi a plăgilor. Seboreea scalpului şi plăgile pot fi beneficia de tratamentul cu bergamotă. Busuiocul calmează mâncărimea, iar frankincense calmează plăgile şi inflamaţiile.

Gălbenelele sunt indicate în plăgi şi eriteme, iar iasomia în cazul dermatitelor pruriginoase. Cu efect antiseptic este ienupărul şi poate fi utilizat  în eczeme şi dermatite, iar lavanda în alopecii, dermatite şi eczeme. Lemnul de cedru şi rozmarinul au efecte beneficie în alopecie (căderea părului), seboree şi iritaţii. Muşeţelul, care are efecte antibacterian şi antiseptic, poate fi recomandat în alergii, dermatite şi inflamaţii. Menta este pentru inflamaţii, iritaţii şi alergii, iar patchouli pentru leziuni zemuinde şi plăgi. Şi salvia poate fi utilizată pentru tratamentul eczemelor, inflamaţiilor şi plăgilor.

Băi medicinale pentru copii mici

baie cu flori pentru copii
Copiilor mici, sugarilor, baia generală cu apă caldă , zilnică, este recomandat să li se facă cu adaos de plante.

Copiilor mici, sugarilor, baia generală cu apă caldă, zilnică, este recomandat să li se facă cu adaos de plante. Plantele uscate sau nu, mărunţite, se vor aşeza într-un săculeţ de pânză şi se vor fierbe timp de 5 minute în 2 litri de apă. Decoctul de plante şi săculeţul se vor adăuga în apa pentru baie. Durata băii: 15-20 minute. Sunt recomandate: nucul, muşeţelul, sovârful, florile de fân, cimbrişorul, sunătoarea, busuiocul sau levănţica.

În reţeaua farmaceutică se găsesc produse din plante cu acţiune cicatrizantă, antiinfecţioasă şi regenerativă epitelială pentru uz extern.Tot în farmacii puteţi găsi argilă în doze mici, utilizată în cosmetică, dar care poate fi folosită şi în băile copiilor. Pot fi folosite chiar remedii care conţin argilă şi uleiuri vegetale recomandate în tratamentul afecţiunilor cronice ale pielii.

Nou- născuţii pot prezenta în primele zile de la naştere pete mici cât un vârf de ac, albe sau roşii, localizate pe gât, pe braţe, în jumătatea superioară a toracelui. Este o erupţie inofensivă, favorizată de căldura excesivă şi îmbrăcămintea prea groasă. Poate apărea şi la copiii febrili. Nu necesită tratamentul medicamentos, dar evoluează spre vindecare, mai repede, când la baia copilului sunt folosite plante medicinale.

Tratamente pentru urticarie

Urticaria este o erupţie eritematoasă (roşiatică), frecvent însoţită de mâncărimi. Elementele erupţiei sunt bine reliefate, bine delimitate, rotunde sau neregulate, diseminate pe tot corpul.Poate apărea în pusee, evoluând de la câteva zile până la 2-3 săptămâni.

Poate fi provocată de alimente, medicamente, polen, înţepături de insecte, stres, contactul cu meduze, omizi, urzici şi expunerea la soare sau la frig.

Tratamentul urticariei vizează evitarea factorilor care au declanşat-o, purtarea în contact cu pielea a unor haine adecvate sezonului şi care să nu irite, evitarea expunerii îndelungate la soare pentru cei care prezintă riscul producerii de urticarie solară, folosirea de creme cu protecţie U.V.

Fitoterapia recomandă pentru bolile de piele la copii hidratarea cu ceaiuiri cu acţiune antialergică, detoxifiantă, diuretică, calmantă:

  • trei-fraţi-pătaţi are acţiune diuretică, depurativă, relaxantă;
  • mesteacănul – acţiune depurativă, antiinflamatorie, dezinfectantă, cicatrizantă. Se adaugă în ceaiul preparat un vârf de cuţit de bicarbonat;
  • rocoina – Stellaria media , cu acţiune antiinflamatorie, calmantă, emolientă;
  • cătina – acţiune depurativă, eficientă în urticarii şi dermatoze;

Dieta copiilor cu urticarie

Dieta în cazul dermatitelor, urticariei trebuie adaptată vârstei şi afecţiunii, alimentele copiilor să fie cât mai simple , cu valoare nutritivă ridicată, naturale, se vor evita dulciurile rafinate, sucurile care conţin conservanţi. Sunt recomandate pentru bolile de piele alimente bogate în vitamina A, precum laptele, brânza, ouăle, ficatul, untura de peşte, morcovii, roşiile, fructele de culoare galbenă, sfecla roşie, spanacul, şi alimente bogate în vitamia H – biotina din ficat, gălbenuş, lapte, orez, nuci, soia.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *