Consumul de medicamente la femeile insarcinate

mama sunt insarcinata

Ce părere ai despre consumul de medicamente la femeile însărcinate? Se știe că toate medicamentele sunt potenţial periculoase pentru sarcină, iar riscurile asociate cu administrarea acestora sporesc în timpul sarcinii datorită efectelor potenţiale pe care ar putea să le aibă atât asupra dezvoltării fătului, cât şi asupra mamei. Chiar şi aşa, femeile consumă medicamente atunci când sunt însărcinate, iar 80% dintre aceste medicamente nu sunt prescrise de către medici.

Consumul sporit de medicamente nu reprezintă o surpriză dacă e să luăm în calcul numărul de mesaje legate de medicamente pe care le vedem şi auzim în fiecare zi. Impotriviţi-vă acestor mesaje, nu le daţi importanţă şi lăsaţile să treacă pe lângă voi – gândiţi-vă la binele vostru şi al copilului!

Ca regulă generală, marea majoritate a medicamentelor pe care le ia o mamă vor ajunge la făt. Siguranţa vizavi de efectul asupra fătului a marii majorităţi a medicamentelor aflate în acest moment pe piaţă nu a fost testată. Efectele asupra copiilor sunt deseori descoperite abia după naşterea acestora. Thalidomida, de exemplu, a fost testată pe rozătoare şi nu a produs deformaţii membrelor, deformaţii care au apărut mai târziu la copii umani. Riscurile ar putea fi reduse — 1 din 10 000 sau din 50 000 de cazuri — dar consecinţele sunt grave. Nu este nevoie să vă asumaţi nici cel mai mic risc, cu excepţia cazului în care medicaţia este absolut necesară.

Multe medicamente suferă modificări atunci când sunt depozitate timp îndelungat şi odată cu trecerea timpului, devin mai periculoase. Sarcina constituie un moment excelent să aruncaţi toate medicamentele din dulapul de medicamente.

Când luăm în considerare siguranţa bebeluşilor, ar trebui să considerăm medicamentele ca fiind principalii vinovaţi până la proba contrarie. Înainte de a lua orice medicament – chiar şi aspirină – atunci când sunteţi însărcinată sau când alăptaţi, consultaţi-vă medicul.

Substanţe de evitat pe perioada sarcinii

Încă de prin 1960, dafinul american a fost interzis în alimentaţie deoarece s-a descoperit ca provoacă cancer hepatic la animale. Acesta ar putea să fie încă disponibil sub formă de ceai în unele părţi ale Statelor Unite. Evitaţi consumul acestuia în timpul sarcinii.

În anul 1977, Food and Drug Administration (FDA) a ridicat problema toxicităţii îndulcitorilor artificiali. Deşi concluziile cercetărilor recente sunt controversate, este indicat să îi evitaţi în perioada sarcinii.

Pentru că aproape toate produsele din peşte şi crustacee conţin mici cantităţi de metil-mercur, nu ar trebui sa consumaţi mai mult de 350 g pe săptămâna. Speciile cu puţin mercur includ somonul, somnul, codul de Alaska, conservele de ton alb şi creveţii; evitaţi rechinul, peştele spadă, macroul şi tilefish.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Consumul de medicamente la femeile insarcinate”

  1. Medicamente, tigari, alcool => generatia fara bac…

  2. Din pacate cam asta e realitatea, mai grav este insa faptul ca oamenii inca prefera sa se trateze dupa ureche sau din auzite de la prieteni ori din informatii culese de pe net. Multi ajung la doctor cand e prea tarziu si deja au aparut complicatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *