Matraguna – planta magica folosita in tratarea unor afectiuni

Matraguna planta cu flori si fructe

Matraguna – in latina Atropa belladonna – face parte din familia Solanaceae. Este o planta perena prezenta in regiunile paduroase din Muntii Carpati, intalnita in paduri si la margini de padure, in tufarisuri, poieni, taieturi de padure, pe soluri suficient de umede, afanate, bogate in humus. In popor i se mai spune si cinstită, cireașa-codrului, cireașa-lupului, doamna-codrului, doamna-mare, floarea-codrului, gugâțâi, iarba-lupului, împărăteasa-buruienilor, matragonă, nădrăgulă, țilidonie. Dacii îi spuneau dielleina, țeleion, țelioane, țilidonic.

Pentru proprietatile ei medicinale, este cultivata atat in cateva orase ale tarii, cat si in alte tari. Este originara din centrul Europei.

Toate partile plantei sunt otravitoare. Alcaloidul principal, hiosciamina, se transforma in atropina in timpul uscarii plantei. La om, intoxicatia se manifesta prin inrosirea fetei, respiratie accelerata, urticarie, eczema cutanata, excitatii, halucinatii, furie, sete accentuata, constipatie, dilatarea pupilei, uscarea gatului, raguseala, agitatie, delir si chiar moarte.

Se apreciaza ca 2-3 fructe consumate provoaca moartea unui copil, iar 10-20 de fructe a unui adult. In caz de intoxicatie cu matraguna, se intervine cu spalaturi stomacale, tratament cu carbune activ, purgative cu sare amara (sulfat de sodiu) comprese umede pe piept, administrarea de tonice respiratorii si cardiace.

Utilizarea terapeutica a matragunei

Frunzele si radacinile plantei au utilizari terapeutice, atat in medicina umana, cat si in cea veterinara. Frunzele se administreaza sub forma de pilule, tinctura si extract fluid. Radacinile sunt folosite in special pentru obtinerea preparatului Extractum Belladonnae siccum si a atropinei utilizata in oftalmologie.

Extractul de beladonă uscat are actiune antispastica. Intra in compozitia pansamentelor gastrice si a multor alte preparate farmaceutice, ca antispastic. Acestei actiuni i se adauga efectul de diminuare a secretiilor gastrice, act fiziologic important in tulburarile determinate de hiperaciditate.

Spasmele cailor biliare in dischinezie si spasmele intestinale in enterocolitele acute si cronice se reduc sau dispar la tratamentul cu beladona.

Extractul de beladona uscat, asociat cu extractul de castane, intra in compozitia unor supozitoare antihemoroidale.

Cand se culege matraguna

Frunzele de matraguna se recolteaza pe timp frumos, fara roua, cu putin timp inainte ca planta sa infloreasca si in timpul infloririi (iulie-august). Se rup impreuna cu petiolul care este mai bogat in alcaloizi. Se evita frunzele ingalbenite sau atacate de insecte. Se usuca la umbra in strat subtire, sau insirate pe sfoara ca frunzele de tutun.

Rizomul si radacinile se recolteaza din flora spontana in aprilie si din septembrie pana la primul inghet. Se separa de partile aeriene. Se scutura de pamant si se spala repede intr-un jet de apa, deoarece alcaloizii se elimina, fiind solubili in apa. Se pun la zvantat, se curata de radacinile seci, si se taie in bucati mici de circa 10 cm. Cele groase se despica. Se usuca in camere incalzite sau in poduri bine aerisite.

matraguna leac

Matraguna in uzul intern

Pentru combaterea crizelor de astm si a altor afectiuni se utilizeaza doar la prescriptia medicului: pilule, tigari antiasmatice, tinctura, extract alcoolic, alcaloizi extrasi. Se aplica sub supraveghere medicala.

Pentru tratarea astmului, bronsitelor asmatiforme, encefalitei, colicilor gastrointestinale, colicilor cailor biliare, ulcerului gastric, gastritei si ca antivomitiv, se administreaza:

  • pilule din pulbere frunze
  • tinctura din frunze de 3 ori pe zi cate 8 picaturi pentru barbati si 6 picaturi pentru femei. Picaturile se dilueaza cu apa. Tratamentul ulcerului si gastritei dureaza 3-4 saptamani. Numarul de picaturi trebuie respectat. Marirea numarului de picaturi la 10 produce uscaciunea gurii. Inainte de prepararea diferitelor retete, se verifica cu grija dozele prescrise.

Pentru inlaturarea spasmelor intestinale, in eneterocolite acute si cronice, in dischinezia cailor biliare, se administreaza preparate farmaceutice cu extract de beladona uscat.

Matraguna in uz extern

Pentru tratarea fisurilor anale, fisurilor sanilor, ulcerelor varicoase, durerilor nevralgice, se foloseste o alifie preparata din 1-2 g extract alcoolic la 8-10 g baza pentru unguent. Se amesteca foarte bine pana la uniformizare. Se aplica local.

Empiric, pentru tratarea umflaturilor, se folosesc cataplasme cu frunze proaspete de matraguna. Se ung cu grasime (ulei, untura) si se aplica pe locul afectat.

Empiric, pentru tratarea reumatismului, se foloseste radacina plamadita in rachiu. Se frectioneaza locul dureros sau se toarna in apa de baie.

Atentie!! Toate tratamentele se fac cu mare precautie!

Beladona in traditiile romanesti

Ea este împărăteasa ierburilor, stăpâna pădurii sau Marea Stăpână. Este o plantă erotică prin excelență. Puterile magice ale rădăcinii mătrăgunei pot fi folosite atât în sens pozitiv, cât și negativ. Ea poate ajuta fetele să se căsătorească, să le aducă noroc în dragoste și poate oferi fecunditate, cu ajutorul ei se poate înmulți laptele vacilor, matraguna poate exercita o influență pozitivă asupra afacerilor, poate aduce bogăție, bunăstare și armonie. În același timp cu ajutorul mătrăgunei poți produce cuiva pagubă, poți îndrepta ura oamenilor  asupra unei persoane, poți face ca un dușman să se îmbolnăvească, să înnebunească.

Ea este smulsă în perioada dintre Paști și Înălțarea Domnului, într-o pădure îndepărtată (unde nu pot fi auziți câinii lătrând, cocoșii cântând), în secret, în general de femei. Acest lucru are loc în 2 etape: mai întâi este identificată și legată cu o panglică roșie, iar o săptămână mai târziu e smulsă.

Ritualul are loc după cum urmează: Femeile pornesc spre locul unde se află matraguna, în zorii zilei, cât mai devreme posibil, pe când satul nu s-a trezit din somn. Ele trebuie să poarte haine curate sau chiar noi și trebuie să fie vesele pentru a putea câștiga bunăvoința plantei. dacă femeile sunt văzute de cineva sau dacă un câine le latră, mătrăguna își pierde puterile magice.

Matraguna in diverse ritualuri romanesti

Dacă matraguna e culeasă în scopuri erotice, de căsătorie sau în general de succes, femeile iau cu ele mâncare bună (clătite, sarmale, ouă sfințite în biserică) și băutură (vin, rachiu). Ele salută planta, și îi vorbesc cu foarte mult respect, apoi o sapă și o așează pe pământ. Mâncărurile sunt așezate în jurul plantei, femeile mănâncă, beau, se îmbrățișează, se sărută și se mângâie cu dragoste.

Dansează, uneori goale, cu părul desfăcut, în jurul plantei și se așează acolo unele peste altele. Apoi vorbesc despre persoana și scopul pe care vor să-l atingă cu ajutorul mătrăgunei (noroc, dragoste, stimă, acțiuni încununate de succes). În locul de unde au scos mătrăguna, așează puțin zahăr și cîteva monede, aceasta însemnând că răsplătesc pământul pentru plantă, apoi varsă puțin vin în locul respectiv; în fine, planta însăși e îmbăiată în vin.

Femeile se întorc acasă cu matraguna la piept. Pentru ca planta să nu-și piardă puterile magice, ele trebuie să vorbească foarte politicos cu toți cei pe care-i întâlnesc, nu au voie să se uite înapoi, să vorbească tare, să batjocorească pe cineva, să urineze sau să scuipe.

Dacă este implorată puterea negativă a plantei, ritualul ia altă formă, actorii poartă haine urâte și murdare, se ceartă, se insultă, chiar se bat. Însăși matraguna este maltratată, tăiată în bucăți.

Ritual de vindecare cu matraguna

Dacă matraguna e recoltată în scop de vindecare, o femeie bătrână merge în amurg cu pacientul în pădure. Ea trebuie să ajungă la locul unde se află matraguna, în vremea când se îngână ziua cu noapte. ”Vrăjitoarea ” întinde o cămașă nouă a pacientului peste matraguna. Peste aceasta se așează un pahar cu miere, altul cu apă, precum și o pâine și o monedă. Apoi recită un descântec prin care planta e chemată să caute leacul pentru pacient, în cer, sub și pe pământ.

Vrăjitoarea și pacientul înnopteză la câțiva pași de plantă. În zorii zilei , femeia merge din nou la plantă, o salută politicos, rostește același descântec, numai că nu mai cheamă planta în ajutor, ci constată că leacul a fost adus. Pacientul gustă din miere, iar vrăjitoarea varsă apa din celălat pahar pe capul lui. Apoi el îmbracă noua cămașă în care se află o monedă. Femeia mulțumește mătrăgunei și se întoarce cu pacientul acasă.

Cu ajutorul mătrăgunei se vindecă următoarele boli: dureri de dinți, de membre, frisoane, afecțiunile renale, tuse, furunculi, răni, dar și boala provocată de Iele.

Ca obiect magic, matraguna se folosește în următoarele scopuri: sub piatra de moară, în butoiul de rachiu sau de vin, ea atrage clienții la moară sau la cârciumă, cine o posedă are întotdeauna succes.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *