Mararul – beneficii pentru sanatate si leacuri cu marar

frunze-de-marar

Mararul (in latina Anethum graveolens) – cu o aromă unică, ne oferă semințe și frunze, adesea folosite in diverse retete culinare. Cu toate acestea, cea mai puternică aromă se găsește în vârfurile verzi care se adaugă la murături, la salatele de cartofi, la sosuri și la alte delicatese. Uleiul esential de marar obtinut prin distilare este fie incolor, fie are o culoare de galben pal. Are un parfum proaspăt, cald-picant. Uleiul este adesea folosit deoarece aromatizează băuturile, diferite alimente și apa copiilor care au colici.

Semințele de mărar ajută la digestie. Infuzia de semințe de marar reduce flatulența, durerile de stomac, insomnia, oprește sughițul. Decoctul de semințe de mărar se folosește pentru întărirea unghiilor – se țin unghiile în acest decoct călduț timp de 10 minute.

Mararul – Beneficii pentru sanatate si proprietati

Tulpina, frunzele si fructele de marar au utilizari terapeutice in medicina umana traditionala si in cea veterinara. Planta de marar are proprietati stomahice, carminative, antispastice, diuretice, antiinflamatorii. Proprietatile active ale mararului:

  • excita sucurile gastrointestinale, favorizand digestia;
  • favorizeaza eliminarea gazelor din intestine;
  • diminueaza sau inlatura contracturile muschilor netezi din organele interne;
  • actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in timp;
  • maresc secretia de lapte matern;
  • actioneaza antiinflamator asupra hemoroizilor;
  • combat insomnia.

Mararul este recomandat in anorexie, indigestii, digestie grea, boli de inima, boli ale cailor urinare, hemoroizi, meteorism, diverse inflamatii interne si externe, dureri menstruale.

Recoltare – Cand se culege mararul

Fructele de marar se recolteaza cand ajung la maturitate, in general la 90-110 zile de la semanat. Tulpinile si frunzele se recolteaza cand se formeaza inflorescenta. Se usuca la umbra, in strat subtire. Este recomandat ca toate partile mararului sa se culeaga pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua.

Mararul – tratamente pentru uz intern

Pentru tratarea indigestiilor, colicilor intestinale, durerilor menstruale, stimularea secretiei de lapte la lauze, combaterea insomniilor, se prepara:

  • infuzie din 1 lingurita seminte macinate de marar, la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara si ceaiul de marar astfel obtinut se consuma caldut. Se bea cate un paharel, de 3 ori pe zi. Pentru insomnie, se bea seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea aterosclerozei, hemoroizilor, bolilor de inima, bolilor cailor urinare, colicilor intestinale, balonarilor, sughitului, se prepara:

  • infuzie din 1-2 lingurite frunze si tulpini  de marar uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara si se beau 1-2 cani pe zi.

Pentru stimularea si tonifierea organismului, se consuma cate un varf de cutit de pulbere de seminte de marar, inainte de masa.

Mararul in afectiunile externe

Pentru vindecarea urcioarelor si a inflamatiilor, se prepara o infuzie din 1 lingura de seminte de marar macinate la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-25 de minute, dupa care se strecoara. Cu solutia obtinuta se spala usor cu o discheta de vata zona afectata.

Pentru tratarea hemoroizilor, se pregateste o infuzie din 4-5 linguri frunze, tulpini si inflorescente de marar uscate si maruntite, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara si se fac spalaturi anale. Folosind o cantitate mai mare de lichid, se pot face bai de sezut.

Părți folosite: florile, frunzele de marar, tulpina, fructele, semințele și uleiul esențial.

Mararul in ritualuri – Utilizări magice

Semintele de marar sunt folosite in ritualuri in scopul de a atrage bani. Frunzele sunt utilizate pentru protecție, florile pentru iubire și pentru apărare. Se agață la ușă pentru protecție, ca cei ai casei să nu fie prost-dispuși și ca invidia să “rămână la ușă”. De asemenea mirosul de mărar vindecă sughițul.

Mararul in aromaterapie

Uleiul esențial de mărar se utilizează în cazurile de colici, constipație, dispepsie, flatulență, dureri de cap, indigestie, nervozitate, amenoree.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Mararul – beneficii pentru sanatate si leacuri cu marar”

  1. Tocmai ce am cinat din sch2 ceva cartofi la cuptor presarati cu marar si o imbucatura de pui tras prin smantana si cascaval ras, sincer mararul face diferenta 🙂

    1. Tot timpul mararul face diferenta!!

  2. hm….cand ne gatesti…:)

    1. Când mi se cere 🙂 Tot timpul am impresionat cu rețeta de cartofi, așa că – oricând. 🙂

  3. NIci o gateala fara marar……si din cate stiu eu este afrodisiac…..daca nu ma insel….nu-i asa jorjette?

    1. Așa este…mie îmi place foarte mult mărarul la salate, la cartofii la cuptor și la sosul de smântână cu usturoi…iamyyy

  4. Avatar Smaranda Brad
    Smaranda Brad

    Mai intai de toate, felicitari pentru pagerank. Cum va scap putin din ochi, cum se mai schimba cate ceva! :))
    Si bine v-am regasit. 🙂

    1. Mulțumim! Bine ai revenit! Dar nu ai fost plecată chiar așa mult timp! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *