Ayahuasca – Liană a spiritelor (documentar)

ayahuasca fereastra sufletului

Această “liană a spiritelor” , era foarte des prizată de indienii Quechuas. Folosită, mai ales, în bazinul Amazonului, ayahuasca a fost încercată de diverşi oameni de ştiinţă. Se comportă ca majoritatea drogurilor “dure”, numai că halucinaţiile pe care le provoacă par mai bogate.

“De fiecare dată când am prizat-o, declară dr. Villavicencio, am avut ameţeli, uneori făceam o călătorie aeriană în care îmi amintesc că am avut perspectivele cele mai delicioase, am văzut oraşe mari, turnuri înalte, parcuri superbe şi alte lucruri magnifice; altă dată mi-am imaginat că sunt părăsit într-o pădure şi atacat de animale feroce de care m-am apărat” (citat de Jean-Louis Brau în a sa Histoire de la drogue, Paris, 1968).

Ayahuasca o fereastra sufletului

Pentru consumatorii indigeni, proprietăţile acestei bauturi ayahuasca sunt indubitabile. Astfel, înainte de vânătoare, cules, pescuit sau altă expediţie importantă, populaţia Jivaro o ia ca să cunoască greutăţile care-o aşteaptă. Se întâmplă ca indivizii să folosească “liana spiritelor” în vederea luării unor decizii sau primirii unor ordine de la “spiritul vieţii”.

ayahuasca

Timp de secole, samanii amazonieni au folosit ayahuasca ca pe o fereastra a sufletului. Sacralitatea acestei bauturi poate vindeca orice boala, atata timp cat totul se face ritualic, sub supravegherea celor care stiu sa lucreze cu aceasta planta.

Adevarata vindecare este aceea care echilibreaza corpul, mintea si spiritul cu trecutul, prezentul si viitorul. Ayahuasca este o bautura din vita de banisteriopsis caapi si frunze Psychotria viridis (cunoscut sub numele de chakruna), este un portal in lumea spiritului, o enigma pentru oamenii de stiinta si antropologi.

Ayahuasca, administrata in mod traditional in ceremonii de vindecare de catre samani foarte bine pregatiti, este mentionata ca halucinogen. De fapt este mai mult de atat, deoarece deschide canale spre lumea spiritelor. Cel mai bine e sa spunem despre ayahuasca ca este o bautura sacra vindecatoare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Ayahuasca – Liană a spiritelor (documentar)”

  1. De ce nu se vede documentarul?

  2. Întradevăr Ayahuasca este o plantă cu proprietăți halucinogene folosită în special în ritualuri spirituale. A fost o dezbatere destul de intensa la Codul lui Oreste acum ceva vreme și am mai citit în nu mai știu ce revista despre Șamanii care folosesc planta pentru a pătrunde într-o asa zisă lume a spiritelor … Ayahuasca per ansamblu mi se pare fascinantă!

    Nu am văzut încă documentarul dar e pus în watch later 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *