Legende despre ouăle roşii

lgende despre ouale rosii la romani

Probabil vă întrebaţi de unde şi de când vine această îndeletnicire de a face ouă roşii de Paşti… Mai jos aveţi câteva legende scurte. Sunt sigur că mai sunt.

1. Odată trăiau şapte surori. Şase şi-au găsit perechea şi s-au măritat, iar una a rămas nemăritată. Ea făcea însă ochi dulci bărbaţilor celor şase surori ale ei. Acestea se înverşunară împotriva surorii nemăritate, iar într-o zi îşi umplură poalele cu pietre, având de gând să o omoare, dar când să pună mâna pe pietre, ca să le arunce spre sora nemăritată, pietrele se prefăcură în ouă de mai multe culori şi care mai de care mai frumoase. Aceste ouă le plăcură foarte mult celor şase surori încât nu mai vrură să le arunce, astfel că sora nemăritată a rămas în viaţă. Această întâmplare a avut loc în Duminica Paştilor.

2. Când Mântuitorul Hristos era încă în viaţă, jidanii l-au bătut cu pietre care se transformaseră în ouă roşii.

3. Pe când Iisus era judecat înaintea lui Pilat, oameni cu inima bună au dăruit ouă roşii copiilor judecătorilor şi i-au îndemnat să le dea şi părinţilor lor, pentru a-i mai domoli şi astfel să îl scape pe Iisus. În amintirea acestui fapt, se încondeiază ouăle.

4. La Paşti se fac ouă roşii întru aducerea aminte a sângelui nevinovat al lui Hristos, vărsat pentru păcatele omenirii.oua rosii

5. Cele dintâi ouă roşii le-a făcut după cum spune o altă legendă, Maria Magdalena pentru a aduce bucurie surorilor şi rudelor sale. Ea a dat fiecăreia câte un ou, adresându-i cuvintele: “Hristos a Înviat!” Toate i-au răspuns: “Adevărat a Înviat!”

6. După învierea lui Hristos s-a întâmplat o minune. Apostolii vesteau pretutindeni în oraşul Ierusalim că Mântuitorul lumii a înviat din morţi. O precupeaţă care vindea ouă în piaţă, nu a vrut să creadă zicând: “Pe cât de adevărat e faptul că ouăle ce le vând nu sunt roşii, pe atât de adevărată este şi istoria despre învierea lui Hristos”. Nu termină precupeaţa de vorbit, că deodată toate ouăle ce le avea în paneraş se înroşiră ca sângele şi din acea clipă a crezut şi ea în învierea lui Iisus.

 


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Legende despre ouăle roşii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *