Ce este laptisorul de matca crud, cum se administreaza si ce beneficii are

Laptisorul de matca crud produs apiland min

Laptisorul de matca crud este un produs apicol super concentrat. Prin continutul sau bogat de enzime, proteine, grasimi, zaharuri, vitamine(complexul de vitamine B, vitamina H), minerale, este folositor atat pentru albine, cat si pentru om.

Laptisorul de matca crud este o substanta secretata de glandele albinelor doici, ca urmare a unui consum insemnat de proteine. El este destinat a fi hrana tinerelor larve dupa eclozionarea acestora din ouale depuse de matca, respectiv dupa trei zile de la depunerea acestor oua. La aceasta varsta, larva care de-abia se vede cu ochiul liber, inoata cu gura deschisa in laptisorul de matca pus la dispozitie de albinele doici. Datorita laptisorului, ea incepe sa creasca intr-un ritm neintalnit in regnul animal.

Hrana intra in organismul larvei nu doar prin gura, ci si prin invelisul corpului, printr-un proces de osmoza. Dupa 3 zile de hranire cu laptisorul de matca, albinele prepara o alta hrana, fara laptisor. Un fel de amestec din polen digerat, miere si apa cu care ele hranesc larvele alte 3 zile. Ceea ce uimeste intr-un mod deosebit este cresterea neinchipuit de rapida a larvei. Cea mai spectaculoasa perioada de crestere in acest stadiu are loc in primele trei zile, cand larva este hranita numai cu laptisor de matca.

De ce se numeste laptisor de matca?

Atunci cand albinele vor sa-si creasca o noua matca, fie sa o schimbe pe cea imbatranita, fie sa lase una tanara in stup in locul celei ce pleaca cu roiul, construiesc pentru ea un loc anume, numit “botca”. In celula care va deveni botca, matca stupului depune un ou cu totul asemanator celor din care vor iesi albinele lucratoare. Larva care iese din acest ou esta hranita pana la capacire numai cu laptisor. Aceasta hrana ii permite sa eclozioneze in a 16-a zi de la depunerea oului, cu 5 zile mai repede decat albinele lucratoare. Matca tanara se hraneste si in perioada nimfala cu laptisorul de matca.

Cand matca tanara paraseste botca, ea are o infatisare diferita de a albinelor lucratoare. In plus, este inzestrata cu puteri miraculoase. Longevitatea ei depaseste de aproape o suta de ori longevitatea albinelor din stup. Acestea traiesc in medie 35 de zile, pe cand o matca poate trai pana la 8 ani. In acest timp, ea este capabila sa depuna in sezonul activ pana la 3000 de oua pe zi. O albina ouatoare dintr-un stup fara matca, aleasa de celelalte sa depuna oua, abia poate sa depuna un total de 12-13 oua, din care se nasc numai trantori.

O matca buna va putea depune oua suficiente numai daca este hranita din abundenta cu laptisorul de matca. Proteinele si mai cu seama albumina digestibila din polen sau din pastura sunt cele ce stimuleaza glandele faringiene sa produca laptisorul necesar pentru hranirea matcii.

Cand toate acestea au fost cunoscute, substanta cu care e hranita matca a fost numita “laptisor de matca”, desi cu ea sunt hranite si larvele de albina pana la varsta de 3 zile.

Laptisorul de matca crud – Proprietati si beneficii pentru sanatate

In momentul in care este secretat, laptisorul de matca prezinta un aspect fluid opalescent si usor sidefiu. Gustul e putin astringent, mirosul usor aromatic. Expus la aer se ingroasa destul de repede, sfarsind prin a se intari. Culoarea devine din ce in ce mai inchisa.

Laptisorul de matca are actiune de stimulare a metabolismului, ceea ce s-ar traduce printr-o actiune tonica, in special asupra persoanelor in varsta. De asemenea, are o actiune bactericida si antibiotica.

Laptisorul de matca manifesta tendinta de normalizare in organism a fosfolipidelor. Scade nivelul colesterolului, marind in acelasi timp lipidele fosforice in arterioscleroza. Stimuleaza organismul per ansamblu si astfel, actioneaza asupra tesutului mezenchimal, care este elementul de compunere al tuturor organelor.

Laptişorul de matca se recomanda in neurastenii, stari de surmenaj,  geriatrie, tulburari de crestere, infertilitate. Are o larga intrebuintare in anemii, stari de epuizare a organismului ce survin dupa  unele afectiuni. Se recomanda in convalescenta, in afectiuni cardiovasculare si in procesele imbatranirii. Contine principii active care intervin asupra sistemului vascular, provocand vaso-dilatarea. Astfel influenteaza o serie de afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, spasme ale arterelor coronare, etc.

Ajuta mult in stari depresive, oboseala, melancolii. Influenteaza favorabil metabolismul general al organismului, crescand in acelasi timp rezistenta acestuia fata de boli. Are o actiune favorabila in normalizarea functiilor glandelor cu secretie interna, in special asupra glandelor suprarenale.

Acidul pantotenic, prezent in cantitati mari in laptisorul de matca, are un rol important in tratamentul artritelor reumatoide.

Efectele laptisorului de matca sunt de lunga durata si multiple, persistand mult timp dupa incetarea tratamentului.

Cum se administreaza laptisorul de matca

Folosirea laptisorului de matca pur, proaspat, este recomandata in cura de 40 de zile. Se consuma dimineata , pe stomacul gol. Se recomanda administrarea in medie a 100 de mg de laptisor, care se tine sub limba 5 minute, apoi se ingereaza.

Un tratament complet cu laptisor de matca trebuie sa fie repetat cel putin de doua ori in cursul unui an.  Se poate folosi in acest caz laptisor de matca crud, pur, sau laptisor stabilizat cu miere de albine. Laptisorul de matca poate fi preparat pentru stabilizare in amestec cu miere, in proportie de 1/100 (1 g laptisor de matca la 100 g miere cristalizata). Mierea cristalizata stabilizeaza mai bine laptisorul decat mierea lichida. In mierea lichida, el se ridica la suprafata, iar in contact cu aerul si lumina isi pierde proprietatile sale curative.

Laptisorul de matca crud produs apiland

Consumul laptisorului de matca in amestec cu miere se face numai dimineata cu aproximativ 30 de minute inainte de micul dejun. Cantitatea recomandata este de cel mult jumatate de lingurita de 5 g, avand grija ca inainte de administrare continutul sa fie omogenizat. Amestecul de laptisor de matca cu miere se tine 5 minute sub limba, dupa care se inghite. In acest fel, mucoasele absorb o mare parte din principiile active ale laptisorului, inainte ca ele sa ia contact cu acidul clorhidric al sucului gastric si enzimele digestive care-l fac inactiv.

Se recomanda, de asemenea, a se utiliza lingurite din material plastic sau lemn.

Laptisorul de matca in afectiunile pielii si in cosmetica naturista

laptisor de matca

De-a lungul timpului s-au semnalat efectele favorabile ale laptisorului de matca intr-o serie de afectiuni cutanate.  Prin utilizarea unor pomezi in care a fost adaugat laptisor, s-au observat efectele in dermite, psoriazis, hipercheratoze, etc.

Laptisorul de matca atenueaza efectiv seboreea (boala de piele cauzata de o secretie excesiva a glandelor sebacee). In acest caz sunt necesare doze mari si mai multe cure succesive. Vindeca sau amelioreaza simtitor keratoza, boala inestetica manifestata prin ingrosarea, asprirea si lipsa de elasticitate a pielii.

In afectiunile cutanate, cat si in cosmetica, laptisorul de matca se foloseste in amestec cu diferite unguente, sub forma de creme sau masti cosmetice. Inainte de aplicarea cremei, se recomanda sa se tina pe fata timp de 2-3 minute, o compresa. Aceasta trebuie sa fie umeda si calda, inmuiata fie in apa, fie in ceai de tei sau musetel. Compresa pregateste pielea pentru absorbirea mai buna a laptisorului de matca.

Dupa aplicarea cremei pe fata, se face un masaj care actioneaza mecanic asupra pielii, nervilor si vaselor sanguine. Datorita masajului, se produce dilatarea vaselor de sange si respectiv un aflux de sange spre piele. Acesta aduce implicit cantitati sporite de oxigen si substante nutritive. Ca urmare a ameliorarii proceselor de hranire si de respiratie cutanata, pielea devine elastica si capata o nuanta trandafirie.

Durata unui masaj cu crema pe baza de laptisor de matca este de 10-15 minute. El trebuie facut o data sau de 2 ori pe saptamana. O cura completa cuprinde 15-20 de sedinte. Masajul trebuie facut cu miscari usoare de netezire. Incepem de la mijlocul fetei spre tample, continuam de la baza nasului spre urechi, de la mijlocul barbiei spre lobul urechii, de la coltul exterior al ochilor spre cel interior.

Mastile cosmetice cu laptisor de matca se recomanda pentru intinerirea pielii, pentru prevenirea sau atenuarea ridurilor, pentru a avea un ten bine hranit!

Laptisorul de matca in bucataria fara foc

In preparatele culinare din bucataria fara foc se foloseste laptisorul de matca la nivel de cateva picaturi adaugate în mancare, deoarece este foarte concentrat.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Ce este laptisorul de matca crud, cum se administreaza si ce beneficii are”

  1. Ca să nu vorbim la telefon din prima, te rog sa intri pe http://www.meditatie.ro

    Daca dupa ce citesti acolo din informatiile ce le gasesti, crezi ca puteți merge pe acest drum, vom putea sa vorbim la telefon, eventual sa iti dau cateva informatii suplimentare.

    Te invit pe acel site pentru că răspunsul meu are legătură cu ceea ce se prezintă acolo. Experiența și drumul la care trebuie să aderezi aduce nu numai vindecarea trupul fizic ci mult mai multe beneficii.

    Aștept un răspuns de la tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *