Jocul Astrologiei – Astrologia Karmică cu Roger Elliot

In cazul meu, acest tipar psihologic mi-a fost revelat – in parte, cel putin – prin Astrologie.

Cu alte cuvinte, cred ca modelul planetar de la nastere este un simbol complex al personalitatii dumnevoastra. Dintr-un motiv anume, inca necunoscut, sinteti nascut la momentul care este, potrivit cerurilor, in conformitate cu tipul de suflet pe care il aveti.

Din acest tipar este posibil sa obtineti un remarcabil tablou detaliat al temperamentului, al caracterului intim, al dispozitiei emotionale, al abilitatilor si aptutidinilor, a lucrurilor care va plac si a celor care nu va plac -de fapt, un portret complet, bazat nu pe observatii personale sau teste psihologice, ci pur si simplu pe aceasta diagrama cu aspect bizar, plina de hieroglife, cunoscuta ca Astrograma dumneavoastra.

Pentru dumneavoastra, desigur, aceasta poate fi un idol ridicol, genul de practica intuitiva neclara care trebuie sa fi fost lasata in urma, in Evul Mediu. Daca este asa, va sugerez sa cititi una sau doua din cartile mentionate in Capitolul 12, SA INVATAM MAI MULT – in mod special Progrese recente in Astrologia natala, care arata in detalii stiintifice cat de mult s-a progresat in Astrologia moderna. Este un subiect mult mai logic decat realizeaza oamenii, inrudit cu transmiterea buletinelor meteo moderne. In acelasi fel in care meteorologii primesc rapoarte de la diferite statii meteo si, in lumina experientei trecute, intocmesc buletine despre evolutia vremii, procedeaza si astrologii; analizand horoscopul dupa partile lui componente si utilizandu-si experienta trecuta ca un indrumator, realizeaza preziceri despre comportamentul persoanei in decursul anilor ce urmeaza.

Transmiterea buletinelor meteo are o varietate larga de intrebuintari, de la obisnuitul subiect al programarii unui picnic, pana la luarea de decizii importante in agricultura sau transportul maritim. Si Astrologia poate fi aplicata in multe domenii. Si ea poate sa ajute la alegerea lunii potrivite pentru vacanta; dar mult mai profund, poate privi in sufletul dumneavoastra, ajutandu-va sa intelegeti cele mai intime schimbari ale sufletului. In acest domeniu Astrologia opereaza in modul cel mai eficient – ca un catalizator ce declanseaza cunoasterea intima a sinelui. In circumstante potrivite, stiinta astrologica si intuitia pot merge impreuna, producand un flux extraordinar al autodescoperirii, ce va conduce inapoi catre radacinile dumneavoastra psihologice reale.

Aceste radacini pot fi descise in multe feluri diferite: dupa Freud, conform crestinismului, din punct de vedere comportamental, in orice fel preferati; dar, de comun acord cu multi astrologi ai zilelor noastre, am gasit ca ideile astrologice se potrivesc in cazul cel mai fericit cu conceptiile lui Jung. Aceste arhetipuri psihologice dezgropate de psihologul Carol Jung in acest secol au o asemanare ciudata cu caracteristicile zodiacale, cunoscute, ca parte a folclorului, de milenii. Farsorul lui Jung este, de exemplu, Semnul Gemenilor; Mama este Cancerul, tatal este Capricornul; si asa mai departe, prin intregul cerc celest al stelelor. In acelasi fel, animus-ul lui Jung si anima pot fi corelate in-de-aproape cu rolul Soarelui si a Lunii in Astrologie.

Asa incat este posibil, luand orice horoscop individual, sa discernem ce arhetipuri vor contribui mai puternic la evolutia sufleteasca a acelei persoanei. Toti oamenii au acces la toate emotiile, desigur; dar stim perfect de bine ca anumiti oameni sint mai agresivi decat ceilalti, unii sint mai spirituali, altii mai aventurosi. Este ca si cum am fi prajituri cu ingrediente proportionate diferit; unii dintre noi au prea mult ou, altii nu au suficient zahar, altii au prea multa faina sau prea putina glazura. Sarcina noastra, conform lui Jung si ganditorilor astrologi moderni, este, in primul rand, sa recunoastem in ce proportii sint amestecate ingredientele noastre psihologice si, in al doilea rand, sa le integram cat putem mai bine, intr-o personalitate matura si completa.

Puteti vedea ca Astrologia este un joc metafizic serios. Ea creaza un model al sufletului pe care il puteti cerceta, il puteti dirija, il puteti separa sau extinde pana in inima dumneavoastra. Acum exista destule evidente pentru a va arata ca exista un temei stiintific obiectiv pentru Astrologie; si exista cu siguranta destule persoane sensibile, increzatoare, pentru a stabili o justificare subiectiva, intuitiva. Exista un adevar efectiv aici.

In cea mai riguros stiintifica stare sufleteasca a mea, resping o buna parte din religie – si reincarnarea, dina ceasta cauza. Apoi, gandindu-ma inca odata, o accept ca un fel de a doua cetatenie. In conformitate cu acest punct de vedere, zeii si zeitatile tuturor religiilor, nu sint adevarate, ci intruchipari ale arhetipurilor fundamentale. Noi adoram acele arhetipuri care au cea mai puternica rezonanta in interiorul naturii noastre individuale; si tratam ca demoni acele arhetipuri care ne produc teama sau repulsie.

Ba mai mult decat atat, daca simtim puternic un loc sau un personaj istoric, aceasta nu trebuie sa fie in mod necesar un semn ca am fost legati de acel loc sau acea persoana. Nu, pur si simplu, ele sint in armonie cu propriile dumneavoastra nevoi psihologice. Pentru familia mea, Francis Bacon intruchipeaza un arhetip convingator: cel al intelepciunii, figura omniscienta care poate impune o ordine intelectuala experientei haotice. In acelasi timp, Ben Jonson intruchipeaza ceea ce este numit o sub-personalitate in propriul meu suflet: o proiectie a mea insami in ceea ce eu si oamenii care ma flateaza am vedea o lumina incantatoare, iubitoare.

Apoi, daca ma mai gandesc odata, imi pun intrebari incomode. De ce eu rezonez cu acest arhetip, dumneavoastra cu celalalt? Care este motivul de integrare al personalitatii mele, daca intregul lucru va fi distrus odata cu moartea? Si care este legatura reala dintre cer si pamant, planete si personalitate? Cant ma gandesc la toate acestea, pare un paradox al oului si gainii: care a venit primul, modelul celest, sau personalitatea umana? Te forteaza horoscopul, intr-o maniera rece, totalitara, sa fii persoana care esti? Sau personalitatea ta deja existenta inainte de nasterea ta, alege pur si simplu momentul celest potrivit pentru a-ti face intrarea pe scena terestra?

Nu pot spune inca daca am atins concluziile precise, dogmatice, la aceste intrebari. Dar peste ani, cotind de la o atitudine la alta, si din nou inapoi, am invatatsa apreciez toate punctele de vedere in problema reincarnarii. Pot intelege frustrarea oamenilor de stiinta care intampina credinte irationale; si pot impartasi extazul acelor credinciosi care fac descoperiri adevarate, originale, despre calatoria sufletului prin timp. Dar intotdeauna, indiferent daca accept reincarnarea ca adevar literal sau metaforic, o apreciez cel mai bine atunci cand este legata de Astrologie.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *