Ienibaharul – condiment si planta medicinala analgezica

ienibaharul seminte de ienibahar

Ienibaharul (Pimenta dioica in latina) este o plantă perenă tropicală aromatică cu scoarță, frunze și fructe, cu buchete de flori alb-verzui ce au un miros foarte pătrunzător. Fructele sale, mai ales ajunse la maturitate, dar sunt încă verzi, sunt uscate pentru a se produce faimosul condiment – ienibaharul.

Ienibaharul – beneficii pentru sanatate

Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale consumului de ienibahar includ capacitatea sa de a actiona ca analgezic, creste circulatia, protejeaza sistemul gastro-intestinal, stimuleaza sistemul imunitar, elimina infectiile fungice, scade tensiunea arteriala, reduce inflamatiile si imbunatateste starea de spirit.

Ienibaharul are calitati antiinflamatorii. Unul dintre aspectele cele mai cunoscute ale ienibaharului este capacitatea acestuia de a reduce inflamatiile si de a atenua durerea in unele parti ale crpului. Continutul de substante active ajuta la eliminarea inflamatiilor, fiind astfe un condiment ideal de consumat pentru prevenirea artritei, gutei, a durerilor musculare si chiar a hemoroizilor. Ienibaharul are, de asemenea, componente care sa permita reducerea nivelului de durere, in specil in caz de recuperare chirurgicala.

Ajuta in cazul digestiei. Efectele de calmare confera o digestie sanatoasa. Eugenolul din ienibahar poate elimina problemele digestive, cum ar fi: diaree, greata, varsaturi, balonare si flatulenta. Ajuta in caz de crampe.

Stimuleaza sistemul imunitar. Anumite efecte antibacteriene si antifungice ale ienibaharului se rasfrang asupra bacteriilor E. coli si Listeria monocytogenes.

Are capacitati antioxidante. Continutul de eugenol, quercetina, taninuri si alti compusi chimici fac din ienibaharun antioxidant foarte puternic, deoarece multe dintre aceste substante sunt perfecte pentru neutralizarea radicalilor liberi si eliminarea lor din organism. Nivelul ridicat de vitamina C si vitamina A, prezente in ienibahar, contribuie, de asemenea, la aceasta activitate antioxidanta,

Mentine sanatatea dintilor. Efectul antimicrobian, antibacterian si antiseptic stimuleaza sanatatea dintilor. In acest scop, se prepara un ceai de inibahar cu care se face gargara.

Stimuleaza circulatia sangelui. Cu un nivel ridicat de cupru si fier, ienibaharul este ideal pentru stimularea circulatiei, deoarece acestea sunt componente esentiale ale celulelor rosii din sange. Combinat cu cresterea fluxului sanguin, acest ingredient poate aduce un nivel de energie suplimentara si oxigenarea corespunzatoare a extremitatilor in organism. Fierul prezent creeaza niste enzime care sunt cruciale pentru metabolism.

Imbunatateste nivelul de sanatate a inimii. Potasiul prezent in ienibahar are un efect pozitiv asupra sanatatii inimii, deoarece este vasodilator si elibereaza o mare parte a tensiunii asupra sistemului cardiovascular. Consumul de ienibahar duce la o crestere a fluxului sanguin prin vasele de sange si reduce presiunea exercitata asupra arterelor inimii, reducand astfel sansele de a dezvolta ateroscleroza si, ulterior, accidentele vasculare cerebrale si atacurile de cord.

Părți folosite: frunze, fructe și uleiuri esențiale.

Utilizări magice: (plante și uleiuri) – se ard pentru prosperitate, curaj, vindecare/sănătate, noroc, putere magică, energie, determinare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Ienibaharul – condiment si planta medicinala analgezica”

  1. Avatar Rochii Costume Parfumuri Cosmetice
    Rochii Costume Parfumuri Cosmetice

    Interesant, nu stiam ca poate face asa ceva !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *