Poze cu bostani ciopliti sau decupati – Idei pentru Halloween

Poze cu bostani de halloween 2016

Mai jos gasesti o galerie cu poze cu bostani preparati, diverse modele si idei, ciopliti, decupati sau desenati. La americani Halloween-ul este pe 31 octombrie, iar la români este în seara de 29 spre 30 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei, dar bostanii luminati se poarta in ambele culturi.

Ca şi la americani, halloween-ul la români, sau Noaptea Strigoilor, este o tradiţie veche de a modela bostani cu diferite forme de feţe, pentru a-i lăsa peste noapte luminaţi pe stâlpii de la poartă, pe prispă sau la uşă pentru a ţine la distanţă spiritele rele, în special de strigoi. Tot atunci se pune şi usturoi pe la ferestre, la uşă în interiorul casei tot pentru a proteja casa şi pe oameni de spiritele nepoftite şi se fac vrăji de dragoste şi pentru a afla alesul. Bostanul se păstra în acel loc timp de mai multe seri, începând cu seara de 29 noiembrie, în seara de 30 noiembrie, până în momentul în care bostanul nu mai putea fi utilizat, probabil şi pentru faptul că lumina drumul.

Se pare însă că cei mai mulţi români au uitat acest lucru şi au preluat sărbătoarea americană, fără a avea prea mult habar de semnificaţia acesteia. Oricât ai încerca să preiei un obicei, nu prea se potriveşte, atunci când nu-i cunoşti semnificaţia în totalitate.

La noi s-a pierdut foarte mult din tradiţie, ţăranilor le este fie ruşine să mai facă sau să păstreze asemenea obicei, fie nu-i mai înţeleg rostul. De ce ar mai face aşa ceva când pot să stea în faţa televizorului sau când pot să facă orice altceva? Cei mai mulţi au uitat chiar să celebreze faptul că trăiesc, faptul că natura le oferă tot ceea ce ei au nevoie.

Poze cu bostani de Halloween cu diferite modele:

Poate o să vă inspire aceste poze cu bostani de Halloween şi o să faceţi şi voi modele mai complexe decât acestea. E o senzaţie foarte plăcută atunci când pregăteşti bostanul, e o atmosferă de sărbătoare şi e o energie specială. Îmi amintesc cu nostalgie de vremea din copilărie când făceam bostani împreună cu copii din vecini, iar seara ne speriam unii pe ceilalţi sau ne petreceam timpul povestind la lumina bostanilor.

Pe atunci nu ajunsese la noi moda cu Halloween-ul, era doar o practică tradiţională păstrată din strămoşi. Originea mie imi este necunoscuta. Dacă o să vă întrebaţi părinţii sau mai bine bunicii, o să vă confirme că şi pe vremea când ei erau copii era acest ritual al bostanului. Sper sa va placa aceste poze cu bostani de Halloween.

Dacă te gândeşti să faci un bostan, sau chiar mai mulţi, aştept poze cu bostani de la tine ca să le vedem cu toţii şi să ne bucurăm de ele.

Mai am o ultima intrebare pentru tine. Petrecem impreuna seara de Halloween romanesc de Sfantul Andrei?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Poze cu bostani ciopliti sau decupati – Idei pentru Halloween”

  1. Avatar Viviana
    Viviana

    Foarte tare! Mai sunt si romani talentati,Bravo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *