Gasca si gansacul – generalitati și superstitii

gasca-cu-boboci

Afisand un numar de caracteristiti pe care nu le intalnim la fiecare animal sau pasare, gasca se numara printre cele mai frumoase si elegante pasari cu care natura ne-a familizat. Este o pasare loiala, amiabila, grijulie si de ajutor.

Gasca apartine ordinului Anseriformelor care cuprinde peste 140 de specii de pasari de apa. O gasca este adesea caracterizata prin gatul lung. Femela se numeste gasca, in timp ce masculul gansac.

Desi sunt pasari de apa, le place sa petreaca o parte semnificativa din timpul lor pe uscat. Zona preferata de gaste este o pajiste mica in imediata apropiere a unei surse de apa. Cea mai mare parte a zilei o petrece in cautare de mancare.

Gastele zboara in grup in forma de V. Lucreaza foarte bine in echipa, de aceea atunci cand liderul oboseste, alta ii ia pozitia de ghidare. In timp ce zboara, grupul scoate sunete (claxoneaza) pentru a-i incuraja pe cei din fata sa mentina viteza.

Gasca este o pasare afectuoasa cu gastele din grup sau cu puii. In cazul in care o alta se imbolnaveste sau este ranita, cateva dintre ele se retrag din formatiune si se straduiesc sa o protejeze si sa o ingrijeasca.

La varsta de 3 ani, gasca isi alege un partener. Aceasta va fi alaturi de el pentru toata viata. Chiar dupa moartea unui partener, celalalt va ramane singur pentru tot restul vietii.

Gasca si gansacul – mituri si legende la romani

Gasca e plăcută lui Dumnezeu. Înainte ca un nou născut să fie îmbăiat pentru prima dată, se recomandă ca în apă să fie spălată o gasca, pentru ca nici o vrajă să aibă efect asupra copilului.

gasca-cu-boboci

Se spune că un gansac care trece peste morminte, indică, sâsâind, în care dintre ele se odihnește un strigoi. Sufletele celor înecați iau înfățișarea unei gâște sau a unei rațe și înoată pe apă.

Gansacul este una dintre ustensilele vrăjitoarelor (în special penele). În prima zi de luni din Postul Paștelui, când sunt bătuți câinii, gastele se bucură de o atenție deosebită, aceasta însemnând că nu e voie să le lipsească nimic.

Prin comportamentul ei, arată oamenilor când vine ploaie sau ger.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *